Παρασκευή, 26 Απρ.
21oC Αθήνα

Τυνησία: Η νέα κυβέρνηση έλαβε την ψήφο εμπιστοσύνης της συντακτικής Εθνοσυνέλευσης

Τυνησία: Η νέα κυβέρνηση έλαβε την ψήφο εμπιστοσύνης της συντακτικής Εθνοσυνέλευσης

Η νέα κυβέρνηση της Τυνησίας, με επικεφαλής τον ισλαμιστή Άλι Λάραγεντ, πήρε σήμερα το μεσημέρι την ψήφο εμπιστοσύνης των βουλευτών της συντακτικής Εθνοσυνέλευσης.

Το υπουργικό συμβούλιο, το οποίο σχηματίσθηκε από ένα συνασπισμό στον οποίο συμμετέχουν οι ισλαμιστές του Ενάχντα, δύο λαϊκά κόμματα και ανεξάρτητοι, έλαβε την υποστήριξη 139 βουλευτών, δηλαδή τριάντα ψήφους περισσότερες από την απαραίτητη απόλυτη πλειοψηφία.

Μόνο 45 βουλευτές καταψήφισαν τη νέα κυβέρνηση και 13 άλλοι απείχαν. Είκοσι βουλευτές απουσίαζαν.
Στο τέλος της ψηφοφορίας, οι βουλευτές έψαλαν τον εθνικό ύμνο μέσα στην αίθουσα του κοινοβουλίου και στη συνέχεια φώναξαν “πιστοί στο αίμα των μαρτύρων” της επανάστασης του Ιανουαρίου 2011, η οποία ανέτρεψε το καθεστώς του Ζιν Ελ Αμπιντίν Μπεν Άλι.

Πριν από την ψηφοφορία, ο Άλι Λάραγεντ εκφώνησε μια σύντομη ομιλία για να απαντήσει στις δεκάδες παρεμβάσεις που έκαναν από χθες Τρίτη οι βουλευτές. Στην ομιλία του αυτή αναφέρθηκε για πρώτη φορά στην αυτοπυρπόληση ενός νεαρού πλανόδιου μικροπωλητή, ο οποίος ήταν απελπισμένος από τις συνθήκες της ζωής του και υπέκυψε σήμερα το πρωί στα τραύματά του.

“Είναι ένα θλιβερό επεισόδιο, ελπίζω ότι καταλάβαμε όλοι το μήνυμα”, δήλωσε ο αρχηγός της κυβέρνησης.
Ο θάνατος αυτός είναι εξαιρετικά συμβολικός στην Τυνησία, όπου η επανάσταση ξέσπασε με την αυτοπυρπόληση ενός πλανόδιου μικροπωλητή, τον οποίο είχαν καταβάλει η φτώχεια και η κακοποίησή του από τους αστυνομικούς στην πόλη Σίντι Μπουζίντ της κεντρικής Τυνησίας.

Η φτώχεια και η ανεργία ήταν από τις κυριότερες αιτίες της εξέγερσης που ανέτρεψε το καθεστώς του Μπεν Άλι, όμως δύο χρόνια μετά η τυνησιακή οικονομία εξακολουθεί να είναι αναιμική και η χώρα έχει παραλύσει από μια ατέλειωτη πολιτική και θεσμική κρίση.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Βίαιες διαδηλώσεις στην Τυνησία, μετά τη δολοφονία του ηγέτη της αντιπολίτευσης (ΒΙΝΤΕΟ)

Τυνησία: Πέταξαν πέτρες στον πρόεδρο Μονσέφ Μαρζούκι και τον πρόεδρο της βουλής Μπεν Τζααφάρ

Έβγαλαν μαχαίρια στις εκλογές της Κένυας! – 15 νεκροί από τις επιθέσεις

 

Βουλγαρία: Στις 13/3 η συγκρότηση υπηρεσιακής κυβέρνησης

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε