Παρασκευή, 26 Απρ.
21oC Αθήνα

Βυθίστηκαν ολόκληρα χωριά στο Νίγηρα!

Βυθίστηκαν ολόκληρα χωριά στο Νίγηρα!

Χιλιάδες άνθρωποι έχουν πληγεί στην περιοχή της Ντίφα, στον νοτιοανατολικό Νίγηρα, μετά τις πλημμύρες που προκλήθηκαν στα τέλη Οκτωβρίου λόγω της “ιστορικής” ανόδου της στάθμης ποταμού που πηγάζει από τη γειτονική Νιγηρία.

Στις 4 Νοεμβρίου, 91 χωριά και περισσότερα από 2.000 χωράφια και ορυζώνες είχαν πλημμυρίσει στην περιοχή αυτή, η οποία γειτονεύει με τη Νιγηρία και το Τσαντ, ανακοίνωσε σήμερα το Γραφείο Ανθρωπιστικών Υποθέσεων του ΟΗΕ (Ocha) σε αναφορά του για τη Νιαμέι.

“Οι πληγέντες υπολογίζονται σε χιλιάδες, υπάρχουν χωριά που έχουν βυθιστεί τελείως στα νερά”, δήλωσε ο Τζιμπρίλ Μάλαμ Κάλα, δημοτικός αξιωματούχος της Ντίφα σε ιδιωτικό τηλεοπτικό δίκτυο της Νιαμέι.
Σύμφωνα με τον ίδιο, περισσότεροι από 2.000 άνθρωποι μετεγκαταστάθηκαν στην κοινότητα του Σετιμάρι. Ωστόσο οι πληγέντες ζουν εκεί σε σκηνές και αυτοσχέδια καταλύματα και στερούνται πόσιμου νερού και φαρμάκων, προειδοποίησε το Ocha.

Περίπου χίλιοι πληγέντες αναγκάστηκαν εξάλλου να απομακρυνθούν προς τη Νιγηρία, πρόσθεσε η υπηρεσία αυτή του ΟΗΕ, σημειώνοντας ότι η υπηρεσία πολιτικής προστασίας και ο Ερυθρός Σταυρός της Νιγηρίας διοργανώνουν επιχειρήσεις παροχής βοήθειας και μετεγκατάστασής τους.

Για να απομακρύνουν “τον κόσμο που έχει εγκλωβιστεί από τις πλημμύρες”, οι τοπικές αρχές σχεδιάζουν να προσφύγουν στον στρατό, λόγω της έλλειψης επαρκών μέσων, εξήγησε ο δημοτικός αξιωματούχος, ο οποίος εξέφρασε επίσης φόβους για το ξέσπασμα ελονοσίας και χολέρας.

Οι αρχές της Ντίφα έχουν ήδη προσφέρει διατροφική βοήθεια στους πληγέντες και η Νιαμέι έστειλε και αυτή χθες φορτηγά με τρόφιμα.

Στα τέλη Οκτωβρίου, η στάθμη του ποταμού Κομαντούγκου Γιομπέ ανήλθε αιφνιδίως στα 4 μέτρα, κάτι το οποίο δεν έχει συμβεί εδώ και 60 χρόνια, σύμφωνα με ειδικούς.

Τα νερά του ποταμού απειλούν εφεξής την Ντίφα, την περιφερειακή πρωτεύουσα, η οποία βρίσκεται σε απόσταση μεγαλύτερη από 1.500 χιλιόμετρα από τη Νιαμέι, σύμφωνα με τοπικούς αξιωματούχους.

Ο Κομαντούγκου Γιομπέ, η στάθμη των υδάτων του οποίου είναι για μεγάλες περιόδους πάρα πολύ χαμηλή, ή είναι ακόμη και ξερός, πηγάζει από τη Νιγηρία, όπου οι πλημμύρες έχουν προκαλέσει από τον Ιούλιο το θάνατο 363 ανθρώπων και τον εκτοπισμό 2,1 εκατομμυρίων.

Διαβάστε

Πλημμύρες και χολέρα στο Νίγηρα: Πάνω απο 160 νεκροί

 

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε