Παρασκευή, 26 Απρ.
21oC Αθήνα

Απαιτούν …καθαρές εξηγήσεις!

Απαιτούν …καθαρές εξηγήσεις!

Βάλτε τέλος στα “άτα”, “παπά” και ‘μαμ”. Ειδικοί λένε οτι τα μωρά γίνονται εξυπνότερα και αναπτύσσονται γρηγορότερα όταν τους μιλάμε κανονικά.

Σύμφωνα με επιστημονικές έρευνες οι ολοκληρωμένες λέξεις επιδρούν στο μυαλό του μωρού από την ηλικία των τριών μηνών, επηρεάζοντας τον τρόπο σκέψης του πιο πολύ και από τη μουσική. Στην ηλικία του ενός έτους τα παιδιά μαθαίνουν περισσότερα πράγματα και γίνονται πιο έξυπνα, όταν τους μιλάμε με κανονικές φράσεις και όχι με τις συνήθεις παιδικές λεξούλες. 

Το πανεπιστήμιο του Ιλινόις μελέτησε πενήντα βρέφη ηλικίας τριών μηνών και κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η μωρουδίστικη συμπεριφορά μας απέναντί τους, καθυστερεί την ανάπτυξη του εγκεφάλου. Τα μωρά που άκουγαν ολόκληρες λέξεις κατάφεραν καλύτερα να αναγνωρίσουν αντικείμενα σε σχέση με αυτά που έπρεπε να συνδέσουν μία εικόνα με έναν ήχο.

Ωστόσο, οι επιστήμονες συμπέραναν επιπλέον, ότι μόνο η απευθείας ομιλία βοηθά τα παιδιά να αναπτύξουν τις γλωσσικές τους ικανότητες. Δηλαδή, η τηλεόραση και το ραδιόφωνο δεν έχουν τα ίδια αποτελέσματα.

Την επόμενη φορά λοιπόν, που θα μιλήσετε στο μωρό σας, αντικαταστήστε φράσεις όπως “μαμ” ή “άτα” με τις αντίστοιχες “φαγητό” και “βόλτα”, γιατί ίσως έτσι το μωρό σας να γίνει εξυπνότερο.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε