Παρασκευή, 26 Απρ.
21oC Αθήνα

«Αρένα» το Τορίνο – Συγκρούσεις αστυνομίας-διαδηλωτών

ΦΩΤΟ REUTERS

Αστυνομικές δυνάμεις συγκρούσθηκαν με κατοίκους της περιοχής Βαλ Ντι Σούζα και μέλη αριστερών οργανώσεων κατά τη διάρκεια κινητοποιήσεων ενάντια στην δημιουργία σιδηροδρομικής γραμμής που θα συνδέει το Τορίνο με την Λιόν.

Σύμφωνα με τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης, αστυνομικές δυνάμεις έκαναν χρήση 30 θωρακισμένων οχημάτων, με ρίψη δακρυγόνων, αναγκάζοντας, έτσι, τους κατοίκους να απομακρυνθούν από την περιοχή.

Οι κάτοικοι και τα μέλη των ακροαριστερών “κοινωνικών κέντρων”, οργανωμένοι σε επιτροπές “Νο Tav” (“όχι στα τρένα υψηλής ταχύτητας”) είχαν καταλάβει την περιοχή, στην οποία έχει προγραμματισθεί να αρχίσουν να λειτουργούν τα εργοτάξια, επιμένοντας ότι το συγκεκριμένο έργο πρόκειται να καταστρέψει την οικολογική ισορροπία της όλης περιοχής.

Ο Ιταλός υπουργός Εσωτερικών Ρομπέρτο Μαρόνι είχε προειδοποιήσει από το περασμένο Σάββατο ότι η κατάληψη θα έπρεπε υποχρεωτικά να λήξει, διότι, διαφορετικά –αν τα έργα δεν ξεκινήσουν μέχρι την 30ή Ιουνίου– η Ιταλία κινδυνεύει να χάσει την καθοριστική ευρωπαϊκή χρηματοδότηση.

Πολλοί αναγκάστηκαν να φύγουν διαμέσου κοντινών δασικών εκτάσεων. “Χάσαμε την μάχη, όχι τον πόλεμο. Τώρα θα πάρουμε όλο το υλικό που είχαμε μεταφέρει στην περιοχή της Βαλ Ντι Σούζα και μετά θα συντονίσουμε τις νέες κινήσεις μας. Δεν νιώθουμε πάντως ηττημένοι”, δήλωσε ο εκπρόσωπος του “κινήματος κατά της υψηλής ταχύτητας”, Αλμπέρτο Ντι Πάτσε.

“Χωρίς το έργο αυτό” –απαντά ο Ιταλός υφυπουργός Μεταφορών Ρομπέρτο Καστέλι– “η Ιταλία θα είχε αποκοπεί από τις μεγάλες ευρωπαϊκές σιδηροδρομικές συνδέσεις και θα χάναμε, οπωσδήποτε, εκατοντάδες χιλιάδες θέσεις εργασίας. Κάθε δισεκατομμύριο ευρώ που θα επενδύσουμε θα μας αποφέρει τουλάχιστον 20”.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε