Παρασκευή, 26 Απρ.
21oC Αθήνα

ΕΕ: Απομακρύνεται η ανάγκη για ένα αίτημα διάσωσης της Ισπανίας

ΕΕ: Απομακρύνεται η ανάγκη για ένα αίτημα διάσωσης της Ισπανίας
Δεν θεωρείται επικείμενο ένα αίτημα διάσωσης από την Ισπανία, καθώς τίποτε δεν πιέζει προς την κατεύθυνση αυτή σε ό,τι αφορά τις συνθήκες αναχρηματοδότησης του ισπανικού χρέους στις αγορές, δήλωσαν σήμερα δύο ευρωπαϊκές πηγές, οι οποίες ζήτησαν να μην κατονομαστούν.
 

“Δεν μου φαίνεται ότι η Ισπανία θα έχει την ανάγκη να ζητήσει ένα πρόγραμμα (βοήθειας) οποιουδήποτε είδους”, δήλωσε σήμερα ανώτερος ευρωπαίος αξιωματούχος, κρίνοντας ότι “η κατάσταση στις αγορές απέχει πολύ από το να καθιστά επιτακτική την ανάγκη ενός προγράμματος προσαρμογής”.
 
“Η κατάσταση των αγορών είναι πολύ διαφορετική από αυτήν που μας προκαλούσε ανησυχίες πριν από ένα έτος” και ένα ενδεχόμενο αίτημα της Ισπανίας “αν υπάρξει, δεν είναι επικείμενο”, πρόσθεσε ο ίδιος αξιωματούχος.
 
Την ίδια ώρα ευρωπαίος διπλωμάτης σημείωσε ότι εναπόκειται στην Ισπανία να αποφασίσει για ένα ενδεχόμενο αίτημα βοήθειας.
 
Όμως, πρόσθεσε, “διαπιστώνουμε ότι δανείζεται με όλο και πιο χαμηλά επιτόκια, ότι η κατάσταση δεν δείχνει απελπιστική, ότι δεν υπάρχει άγχος ιδιαίτερα για την αναχρηματοδότηση του ισπανικού χρέους”.
 
Η Ισπανία άντλησε χθες 3,992 δισεκατομμύρια ευρώ μέσω της έκδοσης ομολόγων, με σημαντικά μειωμένο επιτόκιο.
 
Η χώρα “δεν έχει καμία ανάγκη ένα σχέδιο διάσωσης”, διαβεβαίωσε χθες από το Λονδίνο ο υπουργός Οικονομικών της Ισπανίας Λουίς ντε Γκίντος, υπογραμμίζοντας ότι η χώρα του έχει μια “ανταγωνιστική και βιώσιμη” οικονομία.
 
Ο υφυπουργός Οικονομίας της Ισπανίας Φερνάνδο Λατόρε δήλωσε εξάλλου σήμερα ότι η Ισπανία εξετάζει μαζί με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς πιθανές “εναλλακτικές λύσεις” προτού πάρει μια απόφαση για ένα ενδεχόμενο σχέδιο διάσωσης.
 

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε