Παρασκευή, 26 Απρ.
21oC Αθήνα

Έμειναν στα σεντούκια! Πόσα δισ. χάθηκαν σε όλη την Ευρωζώνη γιατί δεν ανταλλάχθηκαν

ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ REUTERS
ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ REUTERS

Περισσότερα από 15 δισεκατομμύρια ευρώ, σε χαρτονομίσματα και κέρματα σε ολόκληρη την Ευρωζώνη, δεν άλλαξαν ποτέ σε ευρώ. Το ποσό μοιάζει εξωπραγματικό, ιδιαίτερα αν σκεφτεί κανείς ότι ισούται με το ποσό που δαπανά σε εισαγωγές μια χώρα όπως η Λετονία.

Περίπου ο μισός… κρυμμένος θησαυρός των Ευρωπαίων, προέρχεται από την Γερμανία, παρότι η Λετονία και η Λιθουανία εντάχθηκαν στη νομισματική ένωση, σχεδόν μια δεκαετία αργότερα. Περίπου το 1/3 του συγκεκριμένου ποσού, δεν έχει πια καμία αξία, καθώς 12 από τις Εθνικές Κεντρικές Τράπεζες έχουν σταματήσει την εξαγορά νομισμάτων, ενώ η προθεσμία για την ανταλλαγή χαραρτονομισμάτων έχει λήξει σε Γαλλία, Ιταλία, Φινλανδία και Ελλάδα.

 

Ευτυχώς για τους Γερμανούς, δεν χρειάζεται να βιαστούν. Η Bundesbank θα συνεχίσει επ’ αόριστον να ανταλλάσει μάρκα για ευρώ ανεξαρτήτως του ύψους του ποσού. Αντίθετα, η Τράπεζα της Πορτογαλίας, σταμάτησε την ανταλλαγή στο τέλος του έτους που η χώρα υιοθέτησε το ευρώ.

Οι διορίες για τις ανταλλαγές νομισμάτων έχουν προκαλέσει ιδιαίτερες εντάσεις στους κατοίκους των χωρών της Ευρωζώνης, πολλοί από τους οποίους έχασαν ολόκληρες περιουσίες. Η Τράπεζα της Ιταλίας διέταξε πέρσι την ανταλλαγή λιρετών αξίας 2,5 δισεκατομμυρίων ευρώ καθώς μια ομάδα πολιτών προσέφυγε στο Συνταγματικό Δικαστήριο διαμαρτυρόμενο πως η Κεντρική Τράπεζα είχε μειώσει τη διορία κατά τρεις μήνες το 2011.

ΠΗΓΗ: Bloomberg

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε