Παρασκευή, 26 Απρ.
21oC Αθήνα

Έτοιμες να πατήσουν… START ΗΠΑ-Ρωσία

ΦΩΤΟ REUTERS
ΦΩΤΟ REUTERS

Στην τελική ευθεία βρίσκεται η συμφωνία ΗΠΑ-Ρωσίας για τη νέα συνθήκη πυρηνικού αφοπλισμού START.

Αυτό επεσήμαναν οι υπουργοί Εξωτερικών των δυο κρατών, Χίλαρι Κλίντον και Σεργκέι Λαβρόφ, που συναντήθηκαν την Πέμπτη στη Μόσχα, στο πλαίσιο της επίσημης επίσκεψης της Αμερικανίδας υπουργού.

«Βρισκόμαστε στο τέλος της ευθείας και ελπίζουμε ότι πολύ σύντομα οι διαπραγματευτές θα ανακοινώσουν το τέλος των εργασιών. Στη συνέχεια θα συμφωνήσουμε για το τι μπορούμε να προτείνουμε στους προέδρους ως ημερομηνία και χώρο για την υπογραφή αυτού του επίσημου κειμένου», επεσήμανε ο Λαβρόφ, πρόσθεσε.

«Σημειώνουμε σημαντική πρόοδο για τη νέα συνθήκη START, αυτό λέγουν οι διαπραγματευτές μας στη Γενεύη. Τα αποτελέσματα των τελευταίων γύρων των διαπραγματεύσεων μας κάνουν να σκεφτούμε ότι θα καταλήξουμε σε τελική συμφωνία σύντομα», τα λόγια της Χίλαρι Κλίντον.

Η συνθήκη αφοπλισμού την οποία οι αντιπροσωπείες Ρωσίας και ΗΠΑ διαπραγματεύονται εδώ και πολλούς μήνες στη Γενεύη θα διαδεχτεί την συμφωνία START 1, που έχει υπογραφή από το 1991 και έληξε στις 5 Δεκεμβρίου του 2009.

Από τις αρχές του έτους, η Μόσχα και η Ουάσιγκτον λέγουν ότι είναι πολύ κοντά σε μια συμφωνία, αλλά οι συνομιλίες φάνηκε να διαιωνίζονται χωρίς τα μέρη να δίνουν πληροφορίες σχετικά με τους λόγους της καθυστέρησης.

Δεν ήταν όμως όλα ρόδινα στη συνάντηση Κλίντον-Λαβρόφ. Η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών έκρινε πρώιμο το ρωσικό σχέδιο να θέσει σε λειτουργία από το καλοκαίρι του 2010 τον πυρηνικό αντιδραστήρα του Μπουσέρ στο Ιράν.

«Κρίνουμε πρώιμη, προς το παρόν, την συνέχιση αυτού του σχεδίου, διότι θέλουμε να στείλουμε ένα μήνυμα χωρίς αμφισημίες στους Ιρανούς», είπε για να λάβει την απάντηση του ομολόγου της πως ο πυρηνικός αντιδραστήρας Μπουσέρ είναι ζωτικής σημασίας για την διατήρηση της παρουσίας της ΙΑΕΑ στο Ιράν.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε