Παρασκευή, 26 Απρ.
21oC Αθήνα

H TEPCo «ξαναχτυπά»: 100 έως 1.000 φορές πάνω η ραδιενέργεια στο βυθό του Ειρηνικού

ΦΩΤΟ REUTERS
ΦΩΤΟ REUTERS

Ο πανικός και ο φόβος από την καταστροφή της Φουκουσίμα είχαν σχεδόν καταλαγιάσει. Μέχρι που η TEPCo αποφάσισε να ανακοινώσει τις μετρήσεις ραδιενέργειας στον Ειρηνικό Ωκεανό!

Η εταιρία που διαχειρίζεται τις κατεστραμμένες πυρηνικές μονάδες της Φουκουσίμα και έγινε παγκοσμίως γνωστή για την ανικανότητα της να σταματήσει την καταστροφή μετά το σεισμό και το τσουνάμι της 11ης Μαρτίου, ανακοίνωσε ότι οι μετρήσεις ραδιενέργειας από τον βυθό του Ειρηνικού, στα ανοιχτά της πυρηνικής μονάδας της Φουκουσίμα Νταϊίτσι, είναι 100 έως 1.000 φορές υψηλότερες από το κανονικό επίπεδο!

Η TEPCo ανάφερε ότι τα υψηλά επίπεδα ραδιενέργειας ανιχνεύθηκαν σε δείγματα που ελήφθησαν την Παρασκευή από το βυθό της θάλασσας, σε περιοχές όπου το βάθος είναι 20 έως 30 μέτρα, μετέδωσε το πρακτορείο Kyodo.

Στο μεταξύ, μέτοχοι των πέντε εταιρειών παροχής ηλεκτρικού ρεύματος της Ιαπωνίας ζήτησαν να κλείσουν τους πυρηνικούς τους σταθμούς μετά την πυρηνική κρίση που ξέσπασε, μετέδωσε σήμερα το δημόσιο δίκτυο ΝΗΚ.

Περίπου 400 μέτοχοι της TEPCo υπέβαλαν επίσημα έγγραφα σε υποστήριξη της πρότασης. Το NHK δεν διευκρίνισε αν αυτοί που υπέβαλαν την πρόταση αυτή βρίσκονται μεταξύ των σχεδόν 4.500 θεσμικών μετόχων της TEPCo ή των περισσότερων από 596.000 ιδιωτών επενδυτών της.

Οι μέτοχοι τουλάχιστον 4 άλλων μεγάλων εγκαταστάσεων έχουν υποβάλει παρόμοιες προτάσεις. Οι ενδιαφερόμενοι επενδυτές υποστήριξαν ότι οι κίνδυνοι της πυρηνικής ενέργειας είναι πολύ μεγάλοι για να μπορεί να τους χειριστεί μία εταιρεία μόνη της. Οι μέτοχοι ζήτησαν επίσης από την TEPCo να σταματήσει τις επενδύσεις σε εργοστάσιο επεξεργασίας καυσίμων στη βόρεια Ιαπωνία, μετέδωσε παράλληλα το πρακτορείο Jiji.

Σήμερα επίσης ήρθε στην επιφάνεια ότι σύστημα ελέγχου στον σταθμό Φουκουσίμα Νταϊίτσι κατέρρευσε όταν σημειώθηκε η διακοπή του ηλεκτρικού ρεύματος στο σταθμό, η οποία προκάλεσε τη διακοπή της λειτουργίας των συστημάτων ψύξης σε αυτόν μετά την καταστροφή του Μαρτίου. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα οι αρχές να μην έχουν στη διάθεσή τους ζωτικές πληροφορίες για την χαρτογράφηση της μόλυνσης από ραδιενέργεια.

Η απώλεια των στοιχείων από το Σύστημα Υποστήριξης της Αντίδρασης σε καταστάσεις Έκτακτης Ανάγκης (ERSS) είναι πιθανόν να ευθύνεται και για την καθυστέρηση της εντολής εκκένωσης γύρω από τον σταθμό, μετέδωσε επίσης το πρακτορείο ειδήσεων Kyodo.

Η κυβέρνηση δέχθηκε επικρίσεις την περασμένη εβδομάδα επειδή δεν χαρτογράφησε αρκετά γρήγορα την πιθανή μόλυνση της περιοχής και επειδή όταν άρχισε να το κάνει τον Απρίλιο δεν κοινοποίησε την πληροφορία.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε