weather-icon °C AΘΗΝΑ
,

Η Εύα Μπράουν μεταμφιεζόταν και ως μαύρος τραγουδιστής!

Η Εύα Μπράουν μεταμφιεζόταν και ως μαύρος τραγουδιστής!
Οταν ο Αδόλφος έλειπε, η Εύα Μπράουν έπληττε θανάσιµα. Στο θέρετρο που της είχε παραχωρήσει ο αγαπηµένος της, η γερµανίδα καλλονή που έκλεψε την καρδιά του Χίτλερ γέµιζε τις ατελείωτες ώρες κάνοντας ένα σωρό πράγµατα, διασκεδαστικά για την ίδια, αλλά άκρως απαγορευτικά για τους λιγότερο προνοµιούχους Γερµανούς. Μια µεταµφίεσή της όµως ως Αλ Τζόλσον – ο διάσηµος αµερικανοεβραίος τραγουδιστής, γεννηµένος στη Λιθουανία– εκπλήσσει ακόµη και τους ιστορικούς.

Η Μπράουν είχε πολύ καλή σχέση µε τον φωτογραφικό φακό. Το γεγονός αποδεικνύει µια σειρά από άγνωστες στο ευρύ κοινό φωτογραφίες που βρίσκονται στη διάθεση των Εθνικών Αρχείων των ΗΠΑ και την απεικονίζουν σε διάφορες πόζες: γυµνή καλύπτοντας τα επίµαχα σηµεία µε µια οµπρέλα, µε το µαγιό της να επιδίδεται σε γυµναστικές επιδείξεις ή µ’ ένα τσιγάρο στο χέρι. Ωστόσο, όλα δείχνουν πως ο επί 13 χρόνια σύντροφός της αγνοούσε τα χαριτωµένα παιχνίδια της καλής του. Ειδικά, η µεταµφίεση σε Αλ Τζόλσον, υποστηρίζουν σήµερα οι ιστορικοί, είναι βέβαιο πως, αν είχε πέσει στην αντίληψη του Φύρερ, θα τον είχε κάνει έξαλλο.

Ηταν µια στιγµή αφόρητης πλήξης στο ορεινό θέρετρο του Χίτλερ στο Μπερχτεσγκάντεν, όπου η Μπράουν είχε µετακοµίσει µόνιµα και µαζί µε την αδελφή της µεταµφιέζονταν και τραβούσαν φωτογραφίες η µία την άλλη. Την ίδια περίοδο βέβαια η εκστρατεία των Ναζί κατά των Εβραίων φούντωνε ολοένα και περισσότερο, ενώ ένα ρατσιστικό σόου –«Africa Schau» – περιόδευε ανά τη Γερµανία προπαγανδίζοντας την υπεροχή της αρίας φυλής και παρουσιάζοντας τους µαύρους ως υπανθρώπους – στη ναζιστική Γερµανία ζούσαν τότε περίπου 25.000 µαύροι, γνωστοί ως οι µπάσταρδοι της Ρηνανίας, από την εποχή του Α’ Παγκοσµίου Πολέµου και τη στρατιωτική κατοχή του κρατιδίου από γαλλοαφρικανικά στρατεύµατα.
 
Το αστέρι του Αλ Τζόλσον έλαµψε στις ΗΠΑ και την Ευρώπη όταν άρχισε να βάφει το πρόσωπό του µαύρο και να τραγουδάει τζαζ. Κατά τη διάρκεια του πολέµου,µε τα κωµικά του σκετς διασκέδαζε τους αµερικανούς στρατιώτες. Στη Γερµανία, όµως, οι παραστάσεις του ήταν απαγορευµένες. Ισως, σχολιάζουν οι «Τάιµς», η Μπράουν, αποµονωµένη καθώς ήταν, να µην είχε πάρει χαµπάρι τι ακριβώς γινόταν.
 
Ισως πάλι αισθανόταν ελεύθερη να χλευάσει τις ναζιστικές πεποιθήσεις. Η ίδια σηµειώνει απλώς στο κάτω µέρος της φωτογραφίας µε µολύβι: «Εγώ ως Αλ Τζόλσον».
 
Τα ντοκουμέντα βρέθηκαν στο εξοχικό του Χίτλερ από Αµερικανούς της Υπηρεσίας Πληροφοριών. «Στα χέρια µας έφθασαν µέσω του στρατού», εξηγεί ο Εντουαρντ Μακάρτερ από την Υπηρεσία Εθνικών Αρχείων, η οποία κρατούσε στη διάθεσή της τις φωτογραφίες έως το 1947. Κάποιες από αυτές – ειδικά εκείνες στις οποίες φαίνεται η Μπράουν να γυµνάζεται πλάι στη λίµνη – δηµοσιεύτηκαν αρκετές φορές από τότε. ∆εν ισχύει το ίδιο και για τη φωτογραφία ως Αλ Τζόλσον ωστόσο, που από τη στιγµή που είδε το φως της δηµοσιότητας έχει προβληµατίσει τους ιστορικούς: Τι άλλο µπορεί να σκάρωνε, αναρωτιούνται, ενώ ο Χίτλερ ήταν αφοσιωµένος σταπολεµικά του σχέδια;
 
Ενας µοιραίος έρωτας
 
Με τον Χίτλερ γνωρίστηκαν το 1929, όταν η 17χρονη τότε Εύα Μπράουν εργαζόταν στο φωτογραφείο του Χάινριχ Χόφµαν, φωτογράφου του Ναζιστικού Κόµµατος. Μετά την αυτοκτονία της Γκέλι Ράουµπαλ, κόρης της ετεροθαλούς αδελφής του και ερωµένης του, ο Χίτλερ δηµιούργησε δεσµό µε την Μπράουν. της αγόρασε ένα µικρό διαµέρισµα στο Μόναχο και το 1936 µετακόµισε στο εξοχικό του στις Βαυαρικές Αλπεις, όπου περνούσε µια µάλλον ανέµελη ζωή, κολυµπώντας, ψωνίζοντας, διαβάζοντας, κάνοντας γυµναστική κ.λπ.

Ενώ ο κλοιός των συµµάχων έσφιγγε ασφυκτικά γύρω από τη Γερµανία, η Μπράουν µετακόµισε στο καταφύγιο του Χίτλερ στο Βερολίνο, όπου παντρεύτηκαν σε µια σεµνή τελετή τα ξηµερώµατα της 29ης Απριλίου 1945. τριάντα έξι ώρες αργότερα, κι ενώ οι ρωσικές στρατιωτικές δυνάµεις βρίσκονταν σε απόσταση λίγων εκατοντάδων µέτρων από την καγκελαρία, έβαλαν µαζί τέλος στη ζωή τους: εκείνη µε χάπια κυανιδίου και εκείνος µε µια σφαίρα στο κεφάλι.

 
 
Από την εφημερίδα «Τα Νέα»

#TAGS MM