Κόσμος

Κατάσχεσαν από δισεκατομμυριούχο αρχαία που είχαν κλαπεί από Ελλάδα και Ιταλία [pics]

Ο δισεκατομμυριούχος Michael H. Steinhardt είδε τις εισαγγελικές αρχές να εισβάλλουν στο σπίτι του στο Μανχάταν. Δεν ήταν η πρώτη φορά που κομμάτια της συλλογής του θα έμπαιναν στο στόχαστρο των αρχών.

Αυτή τη φορά, στο πολυτελές διαμέρισμα του Αμερικανού δισεκατομμυριούχου στο Μανχάταν με θέα στο Σέντραλ Παρκ, βρέθηκαν αρχαία που είχαν κλαπεί από την Ελλάδα και την Ιταλία. Και φυσικά κατασχέθηκαν.

Την υπόθεση φέρνουν στο φως οι New York Times. Έχει να κάνει με την εκστρατεία που έχει ξεκινήσει ο γενικός εισαγγελέας του Μανχάταν Cyrus R. Vance Jr., να βρεί και να επιστρέψει στις πατρίδες τους αρχαία που έχουν κλαπεί και βρίσκονται στη Νέα Υόρκη!

Επικεφαλής των ερευνών από τον εισαγγελέα του Μανχάταν έχει τεθεί ο Μάθιου Μπογκντάνος. Είναι βοηθός εισαγγελέα και ειδικός μελετητής.

Οι έρευνες των εισαγγελικών αρχών έγιναν τόσο στο σπίτι όσο και στο γραφείο του Αμερικανού μεγιστάνα. Και όσα βρήκαν, κόβουν την ανάσα.

Ποιος είναι ο Michael H. Steinhardt

Σύμφωνα με τους New York Times, ο Steinhardt είναι διαχειριστής αμοιβαίων κεφαλαίων και γνωστός φιλάνθρωπος. Συλλέγει έργα τέχνης από την αρχαία Ελλάδα εδώ τρεις δεκαετίες. Έχει στενούς δεσμούς με το Μητροπολιτικό Μουσείο Τέχνης. Τόσο που μία από τις αίθουσες έχει πάρει το όνομά του.

Η εισβολή στο γραφείο και το διαμέρισμά του έγινε το απόγευμα της Παρασκευής. Ο ίδιος ο 77χρονος αρνήθηκε να σχολιάσει «για την ώρα».

steinhardt

Τι βρέθηκε

Ανάμεσα στα αρχαία που βρέθηκαν και κατασχέθηκαν από το σπίτι και το γραφείο του Steinhardt ήταν ένα λευκό δοχείο του 5ου προ Χριστού αιώνα. Απεικονίζει μια σκηνή από κηδεία και μια νέα γυναίκα. Η αξία του είναι τουλάχιστον 380.000 δολάρια!

Φωτογραφία: Εισαγγελία Μανχάταν
Φωτογραφία: Εισαγγελία Μανχάταν

Επίσης, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν φιγούρες προ-Κορινθιακού τύπου από τον 7ο π.Χ. αιώνα, που απεικονίζουν μια κουκουβάγια και μια πάπια. Μαζί αξίζουν 250.000 δολάρια.

Τα άλλα κομμάτια είναι μια πήλινη μάσκα ενός αφρικανικού κεφαλιού του 4ου π.Χ. αιώνα, ένα κεφάλι κριαριού από τον 6 π.Χ. αιώνα, ένας αρύβαλλος, ένα δοχείο για λάδι ή άρωμα από τις αρχές του 5ου π.Χ. αιώνα.

Μανχάταν, αρχαία
Φωτογραφία: Εισαγγελία Μανχάταν

Τα αρχαία αντικείμενα μεταφέρθηκαν στις ΗΠΑ τα τελευταία 12 χρόνια, έναντι 1,1 εκατομμυρίου δολαρίων σύμφωνα με τα εντάλματα.

Οι αρχές πιστεύουν πως (όπως και το ’15 όταν είχε ξαναβρεθεί στο στόχαστρο) ο Steinhardt αγόρασε τα αρχαία από Ελλάδα και Ιταλία από τους William and Lynda Beierwaltes, δυο συλλέκτες από το Κολοράντο. Οι οποίοι φέρονται να τα είχαν αγοράσει από τον Robin Symes, έμπορο αρχαιοτήτων στο Λονδίνο.

Η εισαγγελία του Μανχάταν έστειλαν φωτογραφίες των αντικειμένων στις αρχές της Ελλάδας και της Ιταλίας. Και ενημερώθηκαν πως υπάρχουν στοιχεία πως περίπου 10 από τα αντικείμενα που οι Beierwaltes πούλησαν στον Steinhardt είχαν κλαπεί.

Πηγή: New York Times

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν καταγγέλλει την «υβριδική επίθεση» από τη Λευκορωσία ενάντια στη Λιθουανία
Η πρωθυπουργός της Λιθουανίας, Ίνγκα Ρουγκινιένε δήλωσε ότι η χώρα της θα αρχίσει να καταρρίπτει τα μπαλόνια των διακινητών μπαλονιών διακινητών τσιγάρων και ηλίου στον εναέριο χώρο της
Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν
Ένας 33χρονος μπήκε σε παμπ ντυμένος με στολή Ναζί στις ΗΠΑ – Χτύπησε φοιτήτρια που προσπάθησε να τον διώξει και της έσπασε τη μύτη
Το περιστατικό σημειώθηκε σε μαγαζί κοντά στο πανεπιστήμιο της Τζόρτζια, όπου ο άνδρας επιτέθηκε στη φοιτήτρια όταν αυτή προσπάθησε να του βγάλει το περιβραχιόνιο με τη σβάστικα πιάνω
ΗΠΑ
Ισπανία: Η κυβέρνηση Σάντσεθ σε κίνδυνο μετά τις απειλές απόσυρσης των Καταλανών συμμάχων της
Το καταλανικό αυτονομιστικό κόμμα Junts ενδέχεται να σταματήσει να στηρίζει την αριστερή κυβέρνηση συνασπισμού, αποδυναμώνοντας ακόμη περισσότερο την ισχνή πλειοψηφία του Πέδρο Σάντσεθ στη Μαδρίτη
Ο Ισπανός πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ
«Αγαπούσε τη Ρόδο, ήθελε να έρθει μόνιμα στην Ελλάδα» λένε συγγενείς του 18χρονου Θοδωρή που δολοφονήθηκε στη Βραζιλία
«Μία δεκαετία είναι που έφυγαν και πήγαν εκεί γιατί η μαμά είναι μισή Βραζιλιάνα, νόμιζαν ότι με την κρίση θα είχαν καλύτερη ζωή αλλά δυστυχώς συνέβη κι αυτό» τονίζει ο συγγενής του 18χρονου
18χρονος