Παρασκευή, 26 Απρ.
21oC Αθήνα

Μπαχρέιν: Άφησαν άρρωστο 24χρονο να πεθάνει στη φυλακή

Μπαχρέιν: Άφησαν άρρωστο 24χρονο να πεθάνει στη φυλακή

Οι δικηγόροι του είχαν ζητήσει την αποφυλάκισή του, αλλά η δικαιοσύνη είχε απορρίψει το αίτημά τους.

Ένας 24χρονος σιίτης από το Μπαχρέιν, που εξέτιε ποινή κάθειρξης για τη συμμετοχή του στις αντικυβερνητικές διαδηλώσεις του 2011, πέθανε σήμερα στη φυλακή εξαιτίας μιας ασθένειας, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Εσωτερικών της χώρας και η σιιτική αντιπολίτευση.

Οπως ανακοίνωσε το Ουέφακ, το κυριότερο κόμμα της σιιτικής αντιπολίτευσης, “ο Μοχάμεντ Μουσάιμα πέθανε στη φυλακή όπου εξέτιε ποινή κάθειρξης 7 ετών για τη συμμετοχή του στις διαδηλώσεις υπέρ της δημοκρατίας”.

Το υπουργείο Εσωτερικών του Μπαχρέιν επιβεβαίωσε τον θάνατο του νεαρού, διευκρινίζοντας ότι ο κρατούμενος νοσηλεύθηκε σε νοσοκομείο στις 29 Αυγούστου για να υποβληθεί σε θεραπεία για δρεπανοκύτωση, μιας μορφής αναιμία. Ωστόσο, οι δικηγόροι του νεαρού σιίτη, είχαν ζητήσει την απελευθέρωσή του για λόγους υγείας, αλλά η δικαιοσύνη είχε απορρίψει το αίτημά τους.

Στο μεταξύ στη φυλακή οδηγήθηκαν σήμερα έξι γιατροί και μέλη του ιατρικού προσωπικού του νοσοκομείου Σαλμανίγια στην Μανάμα, μία ημέρα αφού το Ανώτατο Δικαστήριο του Μπαχρέιν επιβεβαίωσε την καταδίκη τους επειδή υποστήριξαν τις περσινές διαδηλώσεις.

Μεταξύ των κρατούμενων είναι ο Άλι Αλέκτι, ένας ορθοπεδικός που έχει καταδικαστεί σε πενταετή κάθειρξη, και ο επικεφαλής νοσοκόμος Ιμπραχίμ Νταμάστανι, που θα εκτίσει τριετή ποινή φυλάκισης.

Τέσσερις ακόμη έχουν καταδικαστεί σε ποινές φυλάκισης από δύο μήνες ως ένα χρόνο. Προς το παρόν δεν είναι γνωστή η τύχη τριών ακόμη γιατρών, οι ποινές των οποίων επικυρώθηκαν χθες από το δικαστήριο.

Η σιιτική αντιπολίτευση και κυρίως το Ουέφακ καταδίκασαν σε ανακοίνωσή τους την απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου του Μπαχρέιν χαρακτηρίζοντάς την «πολιτική».

Εξάλλου κάποιοι από τους γιατρούς έχουν καταγγείλει ότι υποβλήθηκαν σε βασανιστήρια στη διάρκεια της ανάκρισής τους. Η δικαιοσύνη αποφάσισε να ασκήσει δίωξη σε επτά αστυνομικούς καθώς φέρεται να εμπλέκονται σε αυτή την υπόθεση.

Το Μπαχρέιν–μια χώρα που θεωρείται σημαντικός σύμμαχος των ΗΠΑ στην περιφέρεια και αποτελεί την έδρα του Πέμπτου Στόλου–συνταράσσεται από πολιτικές ταραχές από το 2011, όταν ξέσπασαν διαδηλώσεις με αίτημα τον εκδημοκρατισμό του βασιλείου, μετά τις λαϊκές εξεγέρσεις στην Τυνησία και στην Αίγυπτο.

Οι σιίτες, που αποτελούν την πλειοψηφία στο Μπαχρέιν, καταγγέλλουν την περιθωριοποίησή τους από την πολιτική και οικονομική ζωή, κάτι που η κυβέρνηση διαψεύδει. Η σουνιτική δυναστεία του Μπαχρέιν απορρίπτει τις εκκλήσεις της αντιπολίτευσης να υπάρξει εκλεγμένη κυβέρνηση και οι κινητοποιήσεις, όπως κι οι συγκρούσεις των διαδηλωτών με την αστυνομία, συνεχίζονται.

Σύμφωνα με τη Διεθνή Ομοσπονδία για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα 80 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους από την αρχή των κινητοποιήσεων.

Το υπουργείο Εσωτερικών του Μπαχρέιν από την πλευρά του έχει ανακοινώσει ότι έχουν τραυματιστεί 700 άνθρωποι, μεταξύ αυτών και αστυνομικοί.

Διαβάστε
Συνέλαβαν τον πρώην επικεφαλής της κεντροδεξιάς του Μπερλουσκόνι

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε