Παρασκευή, 26 Απρ.
21oC Αθήνα

Ν.Αφρική: Άρχισε η έρευνα για την δολοφονία των 34 απεργών μεταλλωρύχων

Ν.Αφρική: Άρχισε η έρευνα για την δολοφονία των 34 απεργών μεταλλωρύχων
Μια επιτροπή έρευνας άρχισε σήμερα τις εργασίες της για να διευκρινίσει τις συνθήκες υπό τις οποίες σκοτώθηκαν οι 34 απεργοί μεταλλωρύχοι στις 16 Αυγούστου στο ορυχείο λευκόχρυσου της εταιρείας Λονμίν, στη Μαρικάνα, στο βόρειο τμήμα της Νότιας Αφρικής, στη χειρότερη σφαγή που διαπράττεται από την αστυνομία της χώρας από το τέλος του Απαρτχάιντ το 1994.

Η Επιτροπή αυτή, η οποία διορίστηκε από τον πρόεδρο Τζέικομπ Ζούμα, θα πρέπει να διευκρινίσει πως η απεργία 3.000 μεταλλωρύχων της εταιρείας Lonmin, με αίτημα σημαντικές μισθολογικές αυξήσεις, γενικεύτηκε σε λουτρό αίματος στις 16 Αυγούστου, έπειτα από μια εβδομάδα βίαιων επεισοδίων, από τα οποία είχαν χάσει τη ζωή τους ήδη 10 άνθρωποι, μεταξύ των οποίων δύο αστυνομικοί.
 
Την 16η Αυγούστου, οι απεργοί είχαν συγκεντρωθεί κοντά στο ορυχείο και ήταν εξοπλισμένοι με παραδοσιακά όπλα, ρόπαλα, αλλά επίσης λόγχες και μαχαίρια.
 
Παρά τα αιτήματα της αστυνομίας, οι μεταλλωρύχοι αρνήθηκαν να διαλύσουν τη συγκέντρωση διαμαρτυρίας.
 
Η Επιτροπή αυτή θα πρέπει να αποφανθεί σχετικά με το υπό ποίες συνθήκες οι δυνάμεις της τάξης άνοιξαν πυρ με πραγματικές σφαίρες κατά των απεργών μεταλλωρύχων, προκαλώντας το θάνατο 34 από αυτούς.
 
Αργότερα τον Αύγουστο και το Σεπτέμβριο, άλλοι δύο άνθρωποι σκοτώθηκαν στη Μαρικάνα, μεταξύ των οποίων μια γυναίκα, η οποία υπέκυψε στα τραύματά της στο νοσοκομείο. Αυτή είχε τραυματιστεί από σφαίρα καλυμμένη με ελαστικό, μετά την χρήση τέτοιων σφαιρών από την αστυνομία για τη διάλυση μιας διαδήλωσης.
 
Για την πρώτη της συνεδρίαση σήμερα, η Επιτροπή, η οποία απαρτίζεται από τρεις ανθρώπους, συνήλθε στο Ρούστενμπουργκ, το οποίο βρίσκεται κοντά στην Μαρικάνα.
 
Ο πρόεδρός της, ο δικαστής Ίαν Γκόρντον Φάρλαμ, άρχισε τις εργασίες της Επιτροπής με την ανάγνωση του καταλόγου με τα ονόματα των θυμάτων. Στη συνέχεια ζήτησε να τηρηθεί ενός λεπτού σιγή στη μνήμη τους.
 
“Η τραγωδία αυτή προκάλεσε το θρήνο στη χώρα μας και εμείς οφείλουμε σε όλες τις ενδιαφερόμενες πλευρές να φέρουμε την εργασία μας σωστά εις πέρας το ταχύτερο δυνατό”, δήλωσε.
 
 
 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ

Εικόνες σοκ: Η αστυνομία πυροβολεί και σκοτώνει εν ψυχρώ μεταλλωρύχους στη Ν.Αφρική – ΒΙΝΤΕΟ – Κόσμος

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε