Σάββατο, 27 Απρ.
15oC Αθήνα

O Κιμ Γιονγκ-ιλ στρώνει χαλί για τον διάδοχο

O Κιμ Γιονγκ-ιλ στρώνει χαλί για τον διάδοχο

Ο γιος του βορειοκορεάτη ηγέτη, που πιστεύεται ότι είναι περίπου 30 ετών, διορίστηκε πριν από δύο εβδομάδες στην κεντρική επιτροπή του κόμματος, ονομάστηκε αντιπρόεδρος της ισχυρής κεντρικής στρατιωτικής επιτροπής και προήχθη σε στρατηγό με τέσσερα αστέρια. Εμφανίστηκε με κοστούμι, όπως απεικονίζεται σε φωτογραφία που διένειμε το κρατικό ειδησεογραφικό πρακτορείο KCNA.

Η κυβέρνηση των ΗΠΑ εκτίμησε ότι ο Κιμ Γιονγκ-ιλ θα δώσει την εξουσία στο γιο του όταν δε θα είναι πια σε θέση να κυβερνήσει. “Βλέπουμε εδώ και πολύ καιρό ενδείξεις ότι υπήρχε μια διαδικασία διαδοχής που κινείτο προς αυτή την κατεύθυνση στη Βόρεια Κορέα”, δήλωσε ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ Ρόμπερτ Γκέιτς σε συνέντευξη Τύπου από κοινού με το νοτιοκορεάτη ομόλογό του Κιμ Τάε-Γιουνγκ.

Ο νοτιοκορεάτης υπουργός από την πλευρά του δεν απέκλεισε “μια κατάσταση αβεβαιότητας” στη Βόρεια Κορέα σε περίπτωση, π.χ., επιδείνωσης της υγείας του σημερινού ηγέτη της. Ο Γκέιτς προειδοποίησε ότι δε θα γίνουν “ανεκτές” από την Ουάσινγκτον και τη Σεούλ “τυχόν προκλήσεις” της Πιονγκγιάνγκ, σε μια αναφορά στο ναυάγιο ενός νοτιοκορεάτικου πολεμικού τον Μάρτιο εφέτος που αποδόθηκε σε βορειοκορεάτικη τορπίλη.

Στις σημερινές εκδηλώσεις παρέστη και αντιπροσωπεία της Κίνας, η οποία συναντήθηκε με το γιο του βορειοκορεάτη ηγέτη, μετέδωσε το ειδησεογραφικό πρακτορείο Νέα Κίνα.

Στην παρέλαση συμμετείχαν 20.000 στρατιώτες, επιδεικνύοντας πυραύλους, άρματα μάχης και άλλα οπλικά συστήματος, και περίπου 100.000 πολίτες.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε