Παρασκευή, 26 Απρ.
21oC Αθήνα

Οι ΗΠΑ μπλόκαραν διακήρυξη του Συμβουλίου Ασφαλείας που καταδίκαζε τη βία στη Γάζα

Οι ΗΠΑ μπλόκαραν διακήρυξη του Συμβουλίου Ασφαλείας που καταδίκαζε τη βία στη Γάζα

Σαν να μην βλέπουν το αιματοκύλισμα στη Λωρίδα της Γάζας οι ΗΠΑ και δεν ενέκριναν διακήρυξη του Συμβουλίου Ασφαλείας επειδή “ δεν αναφερόταν στην αιτία”, τις επιθέσεις δηλαδη με ρουκέτες από τη Χαμάς.

Οι ΗΠΑ εμπόδισαν την έγκριση μιας διακήρυξης του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ που καταδίκαζε την κλιμάκωση της σύγκρουσης ανάμεσα στο Ισραήλ και τους Παλαιστίνιους στη Λωρίδα της Γάζας.

Οι ΗΠΑ ήταν αντίθετες με την διακήρυξη, η οποία έπρεπε να εγκριθεί ομόφωνα, επειδή “δεν αναφερόταν στην αιτία” -τις επιθέσεις με ρουκέτες από τη Χαμάς- της κλιμάκωσης της σύγκρουσης ανάμεσα στο Ισραήλ και στους μαχητές της Χαμάς στη Γάζα, δήλωσε η Έριν Πέλτον, εκπρόσωπος της αποστολής των ΗΠΑ στον ΟΗΕ.

“Είχαμε καταστήσει σαφές ότι θα εξετάσουμε οποιαδήποτε δράση από το Συμβούλιο Ασφαλείας ανάλογα με το αν υποστηρίζει τις τρέχουσες διπλωματικές ενέργειες για την αποκλιμάκωση της βίας και για ένα βιώσιμο αποτέλεσμα που θα δίνει τέλος στις επιθέσεις με ρουκέτες στις ισραηλινές πόλεις”, σημείωσε η Πέλτον.

“Καθώς δεν αποτελούσε ένα αίτημα για έναν άμεσο και διαρκή τερματισμό της εκτόξευσης ρουκετών από τη Γάζα στο Ισραήλ, αυτή η διακήρυξη δεν συνέβαλε εποικοδομητικά στους σκοπούς αυτούς”, υπογράμμισε, “και ως εκ τούτου δεν μπορούσαμε να συμφωνήσουμε σε αυτό το κείμενο απόφασης”.

Η Ρωσία ανακοίνωσε χθες ότι αν το 15μελές Συμβούλιο δεν συμφωνήσει σε μια διακήρυξη, στη συνέχεια θα θέσει σε ψηφοφορία μια απόφαση –που αποτελεί μια πιο σθεναρή κίνηση του Συμβουλίου Ασφαλείας από τη διακήρυξη– αργότερα σήμερα με αίτημα τον τερματισμό της βίας και την υποστήριξη των περιφερειακών και διεθνών προσπαθειών για την επίτευξη της ειρήνης.

 

Διαβάστε

“Ισραήλ και Χαμάς συμφώνησαν σε κατάπαυση του πυρός”

 

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε