Παρασκευή, 26 Απρ.
21oC Αθήνα

Παρασκευή της προσευχής και της διαδήλωσης

Παρασκευή της προσευχής και της διαδήλωσης
Για άλλη μία ημέρα μαζικών διαδηλώσεων προετοιμάζονται οι Αιγύπτιοι, μερικά 24ωρα πριν τις βουλευτικές εκλογές. Μεγάλη αναμένεται η σημερινή συγκέντρωση στην πλατεία Ταχρίρ.

Οι διαδηλωτές ζητούν από το στρατό να παραδώσει την εξουσία σε πολιτική κυβέρνηση. Ορισμένοι επιθυμούν την αναβολή των εκλογών της 28ης Νοεμβρίου, φοβούμενοι ότι αυτές θα δώσουν την ευκαιρία στον στρατό να αγκιστρωθεί στην εξουσία. Άλλοι -ανάμεσά τους και οι Αδελφοί Μουσουλμάνοι- επιθυμούν να γίνουν οι εκλογές κανονικά, όπως είχε προγραμματιστεί.
 
Το Ανώτατο Στρατιωτικό Συμβούλιο ανακοίνωσε την Πέμπτη ότι οι εκλογές θα διεξαχθούν όπως έχει προγραμματιστεί από τη Δευτέρα.
 
Ακτιβιστές εκτιμούν ότι σήμερα Παρασκευή είναι η «τελευταία ευκαιρία» να απαιτήσουν οι διαδηλωτές την άμεση μεταβίβαση της εξουσίας σε αμιγώς πολιτική κυβέρνηση.
 
Στις κινητοποιήσεις της Παρασκευής θα συμμετάσχει η Ανεξάρτητη Αιγυπτιακή Συνδικαλιστική Ομοσπονδία που έχει προγραμματίσει πορεία εργαζομένων στην πλατεία Ταχρίρ, ενώ άλλες εργατικές οργανώσεις έχουν ζητήσει γενική απεργία, ως μέσο στήριξης στους διαδηλωτές.
 
Σύμφωνα με νεότερο απολογισμό του υπουργείου Υγείας της χώρας, τουλάχιστον 41 άτομα έχουν χάσει τη ζωή τους στη διάρκεια των ταραχών των τελευταίων ημερών.
 
Εν τω μεταξύ, ο διορισμός του Καμάλ Γκανζούρι στη θέση του πρωθυπουργού (η προηγούμενη κυβέρνηση υπέβαλε την παραίτησή της πριν από μερικές ημέρες) δεν έγινε δεκτός με ενθουσιασμό από τους πολίτες που έχουν κατέβει στην πλατεία Ταχρίρ, για τους οποίους ο πολιτικός ανήκει στην παλιά φρουρά του καθεστώτος.
 
Ο Κ.Γκανζούρι είχε ηγηθεί της αιγυπτιακής κυβέρνησης από το 1996 έως το 1999 υπό τον Χόσνι Μουμπάρακ.
 
«Για δεύτερη φορά, θα χρειαστεί να βασιστούμε στην παλιά φρουρά του καθεστώτος Μουμπάρακ. Γιατί δεν δίνουμε μια ευκαιρία στους νέους, αντί για αυτούς που είναι 80 ετών;» αναρωτήθηκε ένας άνδρας, μιλώντας στο πρακτορείο Reuters.
 
«Ο διορισμός του Γκανζούρι αποτελεί κρίση για την επανάσταση. Πρέπει να παραμείνουμε στην πλατεία Ταχρίρ» δήλωσε ο 44χρονος Χοσάμ Αμέρ.
 
«Αυτό που θέλουμε να ακούσουμε είναι το πότε θα φύγουν» δήλωσε ένας διαδηλωτής, αφού πληροφορήθηκε ότι ο στρατός ζήτησε συγγνώμη για τους νεκρούς της αιματηρής καταστολής.
 
 
 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Αναβολή των εκλογών στην Αίγυπτο;

Τα δακρυγόνα σκότωσαν ένα βρέφος 9 μηνών – Νέες συγκρούσεις στην Ταχρίρ, 38 οι νεκροί της Αιγύπτου

Σα να μην πέρασε μια μέρα από την εποχή Μουμπάρακ – Μπαραντέι: «Σφαγή στην Ταχρίρ»

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε