Παρασκευή, 26 Απρ.
21oC Αθήνα

Προκλητικός ο καταζητούμενος για τη δολοφονία Τ. Ισαάκ: οι Κύπριοι λένε ψέμματα

Προκλητικός ο καταζητούμενος για τη δολοφονία Τ. Ισαάκ: οι Κύπριοι λένε ψέμματα

Με παρέμβαση της Τουρκίας, ο Τουρκοκύπριος που καταζητούνταν για τη δολοφονία του Τάσου Ισαάκ και συνελήφθη την Τετάρτη στην Κιργίζια, αφέθηκε ελεύθερος.

Ο Αρικλί συνελήφθη στο αεροδρόμιο Μανάς αλλά επειδή είχε στην κατοχή του «διπλωματικό» διαβατήριο του ψευδοκράτους οδηγήθηκε στη Γενική Διεύθυνση Αστυνομίας στην πρωτεύουσα Μπισκέκ και στο δικαστήριο.

Ο Αρικλί είναι μεταξύ των ατόμων που καταζητούνται μέσω Ιντερπόλ για τα γεγονότα του 1996 στη Δερύνεια και τις δολοφονίες του Τάσου Ισαάκ και του Σολωμού Σολωμού. Καταζητούνταν με την κατηγορία της δολοφονίας καθώς η κυβέρνηση Κύπρου είχε δώσει το όνομά του μαζί με του τότε επικεφαλής του κατοχικού στρατού και άλλων αρμοδίων στα κατεχόμενα για τις δύο δολοφονίες.

Το δικαστήριο της Κιργιζίας, όμως, τον άφησε ελεύθερο γιατί – σύμφωνα με όσα δήλωσε στο τουρκικό πρακτορείο ο λεγόμενος υπουργός εξωτερικών των κατεχόμενων Χουσεΐν Όζγκιουργκιουν- αποφάσισε ότι πρόκειται για ειδική υπόθεση της Κύπρου και ότι η Κιργιζία δεν μπορεί να είναι μέρος στην υπόθεση αυτή.
Ο Τάσος Ισαάκ (ΦΩΤΟ EUROKINISSI)
Ο ίδιος ο Αρικλί δεν έχασε την ευκαιρία να προκαλέσει, κατηγορώντας την Κύπρο για ψέμματα και λανθασμένες πληροφορίες στην Ιντερπόλ. «Ζω εδώ και χρόνια στην Κιργιζία. Η ελληνοκυπριακή πλευρά πρέπει να ξέρει ότι δεν μπορεί να αλωνίζει στην περιοχή αυτή. Είναι λανθασμένες στο σύνολό τους οι πληροφορίες που έδωσαν στην Ιντερπολ. Ακόμα και η ημερομηνία γέννησής μου και τα ονόματα της μητέρας και του πατέρα μου. Την ημέρα εκείνη βρισκόμουν στη Λευκωσία. Δεν είχα καμία σχέση με το γεγονός. Η ελληνοκυπριακή πλευρά εξαπατά τον κόσμο όλο με τα ψέματά της. Αφέθηκα ελεύθερος όταν έμαθε την αλήθεια και η Ιντερπόλ», δήλωσε στην εφήμερα Ραντικάλ.

Η εφημερίδα γράφει επίσης η Κυπριακή Δημοκρατία είχε γνωστοποιήσει το 1996 στην Ιντερπόλ σχετικά με τη δολοφονία του Τάσου Ισαάκ τα εξής ονόματα: Χασίμ Γιλμάζ (ιδιοκτήτης καφετέριας στην κατεχόμενη Κερύνεια), Μουσταφά Εργκιούν («αστυνομικός»), Πολάτ Φικρέτ Κόρελι (Τουρκοκύπριος από την Αμμόχωστο), Φικρέτ Βελί Κόρελι (ιδιοκτήτης συνεργείου ποδηλάτων), Μεχμέτ Μουσταφά Αρσλάν (Πρόεδρος της οργάνωσης των γκρίζων λύκων στα κατεχόμενα το 1996) και Ερχάν Αρικλί (πρόεδρος της φοιτητικής οργάνωσης Turk-Bir στα κατεχόμενα το 1996.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της Χουριέτ, πίσω από την απελευθέρωση στου Αρικλί βρίσκεται το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας, αφού άνθρωποι της τουρκικής πρεσβείας στο Κιργιστάν ήρθαν σε επαφή με τις αρχές της χώρας και υποστήριξαν ότι «οι κατηγορίες που αποδίδονται στον Αρικλί είναι ανυπόστατες και πρόκειται για πολιτικό θέμα». «Η Τουρκία την τελευταία στιγμή χάλασε το παιχνίδι των Ελληνοκυπρίων» γράφει η εφημερίδα και αναφέρει πως το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών παρενέβη στην υπόθεση του συλληφθέντα Ερχάν Αρικλί και εξασφάλισε την απελευθέρωσή του.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Συνελήφθη στο Κιργιστάν τ/κ καταζητούμενος για τις δολοφονίες των Ισαάκ και Σολωμού

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε