Παρασκευή, 26 Απρ.
21oC Αθήνα

Θρήνος και οργή για την τραγωδία στη Γερμανία

, ΦΩΤΟ REUTERS

19 άτομα ποδοπατήθηκαν μέχρι θανάτου και περισσότεροι απο 300 τραυματίστηκαν, στο “Love Parade”. Οι υπέυθυνοι μας είπαν να συνεχίσουμε να παίζουμε, είπε στο BBC ένας DJ. Δεν θα ξαναγίνει το φεστιβάλ, δηλώνουν οι διοργανωτές.

Δεκαεννέα νεκροί και τουλάχιστον 340 τραυματίες είναι ο απολογισμός από τη χθεσινή τραγωδία στο μουσικό φεστιβάλ Love Parade στην πόλη Ντούισμπουργκ της δυτικής Γερμανίας. Ανάμεσα στους νεκρούς και τέσσερις ξένοι -ένας Ολλανδός, ένας Αυστραλός, ένας Ιταλός και ένας Κινέζος. Νέοι, που μαζί με χιλιάδες άλλους απο όλη την Ευρώπη, πήγαν να παρακολουθήσουν το αγαπημένο τους φεστιβάλ. 

Στο μεταξύ σόκ προκαλεί η δήλωση στο BBC βρετανού DJ που είπε ότι οι διοργανωτές του είπαν να συνεχίσει να παίζει μουσική μετά το θάνατο των 19 ανθρώπων. Ο Μάρκ Νάιτ είπε οτι οι διοργανωτές ήταν ανένδοτοι. “Μας είχαν πει λίγο πριν ότι πρέπει να παίξουμε, η εκδήλωση πρέπει να συνεχιστεί. Δεν μπορούμε να σταματήσουμε για τον αντίκτυπο και εξ αιτίας του φόβου να προκληθεί μεγαλύτερος πανικός” πρόσθεσε. Ο Νάιτ είπε επίσης οτι οι υπεύθυνοι της διοργάνωσης δεν έδιναν πληροφορίες για το τί είχε συμβεί ακριβώς. Η εκδήλωση συνεχίστηκε για τουλάχιστον πέντε ώρες μετά το τραγικό συμβάν.

Στο μεταξύ ένας εκ των διοργανωτών ανακοίνωσε ότι δεν πρόκειται να διεξαχθεί ξανά το φεστιβάλ Love Parade, μετά την τραγωδία. “Οι λέξεις δεν αρκούν για να περιγράψουν το πόσο συγκλονισμένοι αισθανόμαστε”, δήλωσε ο Ράινερ Σάλερ στη διάρκεια της συνέντευξης τύπου. Ο Σάλερ πρόσθεσε ότι θα καταβληθεί κάθε δυνατή προσπάθεια για να διευκρινιστούν τα αίτια της τραγωδίας.

Αυτόπτες μάρτυρες περιγράφουν πώς όλο και περισσότεροι άνθρωποι συνωστίζονταν μέσα στη σήραγγα που περνούσε κάτω από παρακείμενο αυτοκινητόδρομο και οδηγούσε στους χώρους ενός πρώην εμπορευματικού σταθμού, όπου διεξαγόταν το φεστιβάλ. Ο μαζικός πανικός προκλήθηκε όταν χιλιάδες άνθρωποι εγκλωβίστηκαν στη σήραγγα καθώς ο χώρος του φεστιβάλ είχε ήδη γεμίσει και ορισμένοι επιχείρησαν να επιστρέψουν, ενώ άλλοι εξακολουθούσαν να προσπαθούν να εισέλθουν.

“Κορίτσια λιποθυμούσαν από την υπερβολική ζέστη. Ήταν τρελό. Οι αστυνομικοί στέκονταν στις σκάλες και τραβούσαν τον κόσμο για να τον βγάλουν έξω. Μερικοί προσπαθούσαν να σπάσουν τα φράγματα. Ήταν φοβερό- το απόλυτο χάος”, προσθέτει ο νεαρός.

“Είναι τρελό. Η γιορτή συνεχίστηκε”, διαμαρτυρήθηκε ο Λούπερτ, 31 ετών από το Ανόβερο, καθώς οι δημοτικές αρχές αποφάσισαν να μη διακόψουν τη γιορτή, προκειμένου να μην προκληθεί μεγαλύτερη αναταραχή.

 “Όλος ο κόσμος συνέχισε να χορεύει, ενώ μπορεί κάποιος φίλος τους να ήταν ανάμεσα στους νεκρούς”, συνεχίζει ο Λούπερτ. “Στο τέλος οι διοργανωτές είπαν κιόλας “Σας ευχαριστούμε γι’ αυτή την όμορφη μέρα”.

“Η οργάνωση ήταν πολύ κακή. Πολύ γρήγορα δεν υπήρχε τίποτα να πιεις εκτός από αλκοόλ. Και παρά το γεγονός ότι ο χώρος ήταν ήδη γεμάτος, οι διοργανωτές εξακολουθούσαν να αφήνουν κόσμο να μπαίνει”, καταλήγει ο 22χρονος Πάτρικ.

Ο αστυνομικός διευθυντής τους Ντούισμπουργκ, ανέφερε οτι οι θεατές ποδοπατήθηκαν εξ αιτίας του μαζικού πανικού που προκλήθηκε στη σήραγγα εισόδου στο χώρο του φεστιβάλ. Ελικόπτερα προσγειώθηκαν στην περιοχή, ενώ τα σωστικά συνεργεία δυσκολεύτηκαν να πλησιάσουν στο σημείο, καθώς υπολογίζεται ότι στην πόλη είχαν συγκεντρωθεί για το φεστιβάλ 1,4 εκ. άτομα. Το χώρο περιφρουρούσαν 1.200 αστυνομικοί, οι οποίοι ήταν αδύνατο να ελέγξουν το πλήθος όταν δημιουργήθηκε ο πανικός. Τα άτομα που παρακολουθούσαν τις μουσικές εκδηλώσεις συνέχισαν να διασκεδάζουν μη γνωρίζοντας τί είχε συμβεί στη σήραγγα της εισόδου.

Η γερμανίδα καγκελάριος Αγκελα Μέρκελ εξέφρασε τη θλίψη της και δήλωσε συγκλονισμένη από το τραγικό δυστύχημα. “Σε αυτές τις δύσκολες ώρες οι σκέψεις μου βρίσκονται με τους συγγενείς των θυμάτων. Η συμπάθεια μου και η θλίψη μου είναι μαζί τους”, δηλώνει η γερμανίδα καγκελάριος. “Οι νεαροί άνθρωποι πήγαν στο πάρτι, αλλά αντί να διασκεδάσουν άλλοι έχασαν τη ζωή τους και άλλοι τραυματίστηκαν. Είμαι συγκλονισμένη και ταραγμένη από τον αμέτρητο πόνο”, κατέληξε η Αγκελα Μέρκελ.

Το πρώτο φεστιβάλ Love Parade πραγματοποιήθηκε το 1989 στο Βερολίνο μετά την πτώση του Τείχους. Ωστόσο, ο συνεχώς αυξανόμενος αριθμός των συμμετεχόντων ανάγκασαν τις αρχές να διακόψουν την πραγματοποίηση της εκδήλωσης στο κέντρο της γερμανικής μεγαλούπολης και έτσι η Love Parade, από το 2007, μεταφέρθηκε σε άλλες πόλεις.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε