Παρασκευή, 26 Απρ.
16oC Αθήνα
Nikos’ Blog

Μελάς Blog

«Μια κωμόπολη έχει εξαφανιστεί στην Ελλάδα από τις αυτοκτονίες»

«Μια κωμόπολη έχει εξαφανιστεί στην Ελλάδα από τις αυτοκτονίες»

Η Ελλάδα δεν ήταν ποτέ χώρα με υψηλό ποσοστό αυτοκτονιών, αλλά με το ξέσπασμα της οικονομικής κρίσης, παρατηρήθηκε αύξηση με το «δελτίο αυτοκτονιών» να είναι δυστυχώς, καθημερινό φαινόμενο! Κάποιοι που προσπάθησαν να βάλουν «τέρμα» στη ζωή τους μίλησαν στη Σοφία Παπαϊωάννου και οι συγκλονιστικές μαρτυρίες τους καταγράφηκαν από την κάμερα της εκπομπής «360°»!

Ο Κυριάκος και ο Παύλος είναι δυο άνθρωποι διαφορετικής ηλικίας και με διαφορετική πορεία ζωής, αλλά έχουν ένα κοινό σημείο: και οι δύο έχουν κάνει απόπειρα αυτοκτονίας. Ο Κυριάκος είναι γνωστός και πολύ καλός σχεδιαστής και αιτία ήταν η κατάθλιψη που πυροδοτήθηκε από απανωτές αλλαγές στη ζωή του. Δε μπορούσε τότε να φανταστεί ότι θα σωζόταν χάρη στο αποχαιρετιστήριο μήνυμα που άφησε στo Facebook. Ο Παύλος είναι ο «άνθρωπος της διπλανής πόρτας» που η κρίση και η λανθασμένη διαχείριση των οικονομικών του τον οδήγησαν στο δρόμο. Εκεί, στο δρόμο, σε ένα πάρκο, επέλεξε να βάλει τέρμα στη ζωή του! «Κάθισα σε ένα παγκάκι. Την ώρα που έκανα την απόπειρα ήρθε μια κοπέλα. Μου λέει: “Δεν πρόκειται να κάνεις τίποτα”. Παίρνω την πρώτη χούφτα, αρχίζω να πίνω το νερό. Αυτή αρχίζει να βάζει τις φωνές, να κλαίει. Μου πήρε το νερό από τα χέρια. Παίρνω τη δεύτερη χούφτα. Δεν κατέβαιναν τα χάπια και άρχισα να τα μασάω. Ήταν τραγικό», λέει ο Παύλος στη Σοφία Παπαϊωάννου, τονίζοντας πως «Θεώρησα ότι ο κόσμος δεν ενδιαφέρεται και δε θα απασχολήσω κανένα. Αλλά δεν ήταν έτσι»!

Δημόσιο χώρο επέλεξε συμβολικά και ένας άλλος αυτόχειρας. ο συνταξιούχος φαρμακοποιός Δημήτρης Χριστούλας που στις 4 Απριλίου του 2012 συγκλόνισε το πανελλήνιο όταν αυτοκτόνησε στην πλατεία Συντάγματος. «Έλαβα ένα μήνυμα στο κινητό μου που έγραφε ΤΕΛΟΣ», αφηγείται η κόρη του, Έμμυ Χριστούλα στο φακό της εκπομπής. Λίγη ώρα αργότερα, θα άκουγε στο ραδιόφωνο ότι κάποιος αυτοκτόνησε στο Σύνταγμα. Δε θα αργούσε να καταλάβει ότι ο πατέρας της αποφάσισε να διαμαρτυρηθεί με αυτόν τον τρόπο μπροστά στη Βουλή.

Σε κάθε αυτοκτονία αντιστοιχούν πολλές απόπειρες. Υπάρχουν όμως άνθρωποι που αγωνίζονται για να προλάβουν τους θανάτους και δίνουν καθημερινά το δικό τους αγώνα, όπως ο ψυχίατρος Ιωάννης Χατζιδάκης, συνεργάτης Κέντρου Ημέρας για την πρόληψη των αυτοκτονιών της ΜΚΟ «Κλίμακα» και ο Θοδωρής Γιάνναρος, ο διοικητής του νοσοκομείου «Ελπίς». Μόλις έξι μήνες πριν, ο γιος του έδωσε τέρμα στη ζωή του. «Τα κροκοδείλια δάκρυα για τους ανθρώπους που φεύγουν, δεν φτάνουν. Το μεγάλο πρόβλημα της κοινωνίας είναι ότι δεν ενδιαφέρεται και όλοι νομίζουμε ότι στο δικό μας κήπο δεν θα συμβεί ποτέ. Δεν έχουμε καταλάβει ότι τις ευθύνες τις έχουμε εμείς» λέει στη Σοφία Παπαϊωάννου τονίζοντας πως «Μια κωμόπολη έχει εξαφανιστεί στην Ελλάδα από τις αυτοκτονίες. Δε θέλω να καταγράφω τους θανάτους. Θέλω να τους προλάβω».

Απόψε, τα μεσάνυχτα, η Σοφία Παπαϊωάννου μέσα από την εκπομπή της «360ο», στον ALPHA, καταγράφει τις συγκλονιστικές μαρτυρίες ανθρώπων που αποφάσισαν να φτάσουν στο κατώφλι του θανάτου και ίσως τα λόγια τους να πρέπει να γίνουν μάθημα ζωής για όλους μας…!

Media Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε