Τρίτη, 19 Μαρ.
13oC Αθήνα

Τα capital controls έφεραν και την επανάσταση! Έρχεται το ψηφιακό πορτοφόλι στην Ελλάδα – Πληρωμές με την παλάμη ή το μάτι

Τα capital controls έφεραν και την επανάσταση! Έρχεται το ψηφιακό πορτοφόλι στην Ελλάδα – Πληρωμές με την παλάμη ή το μάτι

– Μέχρι τέλος του 2016 θα προστεθούν 80.000 επιπλέον τερματικά αποδοχής χρεωστικών και πιστωτικών
– Στην αγορά κυκλοφορούν ήδη 11,5 εκατ. χρεωστικές κάρτες και 3 εκατ. πιστωτικές
– Τα μηχανάκια αποδοχής καρτών θα αυξηθούν και στα fast food εστιατόρια, σε εταιρίες ταχυμεταφορών, αλλά και σε εταιρίες διανομής κατ΄οίκον
– Αναμένεται το εμπορικό λανσάρισμα νέων αλλαγών στις πληρωμές με νέες ψηφιακές τεχνολογίες

Αυξάνεται με αμείωτο ρυθμό ο αριθμός των τερματικών αποδοχής χρεωστικών και πιστωτικών καρτών στην χώρα μας. Ειδικότερα, σύμφωνα με συγκλίνουσες εκτιμήσεις τραπεζικών στελεχών περισσότερα από 80.000 μηχανάκια αποδοχής καρτών, χρεωστικών και πιστωτικών, έχουν προστεθεί στην ελληνική αγορά, στη διάρκεια των τελευταίων οκτώ μηνών, μετά την επιβολή των capital controls, έτσι ο αριθμός τους προσεγγίζει πλέον τις 240.000.

Γεμίζει η αγορά

Μέχρι το τέλος του έτους εκτιμάται από τραπεζικά στελέχη ότι θα προστεθούν ακόμη 80.000 επιπλέον μηχανάκια Σύμφωνα με συγκλίνουσες εκτιμήσεις, στη χώρα μας σήμερα κυκλοφορούν περισσότερες από 11,5 εκατ. χρεωστικές κάρτες και 3 εκατ. πιστωτικές.

Εξάλλου, σύντομα αναμένεται και η εμφάνιση του ψηφιακού πορτοφολιού για συναλλαγές. Έτσι το έξυπνο κινητό, όπως αναφέρει ο επικεφαλής της Visa για την Ελλάδα, την Κύπρο και την Βουλγαρία Νίκος Καμπανόπουλος, θα χρησιμοποιείται ως επιπλέον εργαλείο πληρωμών μαζί με τις κάρτες για την πραγματοποίηση όλων των συναλλαγών, όπως ακριβώς κάνει σήμερα με την κάρτα του.

Με την ανάπτυξη του περιβάλλοντος αποδοχής καρτών θα δούμε για παράδειγμα πολλά περισσότερα ταξί σε όλη την Ελλάδα που θα δέχονται πληρωμές με κάρτες ή με το ψηφιακό πορτοφόλι, όταν έρθει, ενώ τα μηχανάκια αποδοχής καρτών θα αυξηθούν και στα fast food εστιατόρια, εταιρίες ταχυμεταφορών, εταιρίες διανομής κατ΄οίκον.

Γενικότερα η αποδοχή ηλεκτρονικών πληρωμών και για καθημερινές αγορές μικρότερης αξίας θα μεγαλώσει, ενώ αναμένονται με ενδιαφέρον οι εξελίξεις και για τις συναλλαγές στα δημόσια μέσα μεταφοράς.

Νέες εποχές!

Εξάλλου με ενδιαφέρον αναμένεται και το εμπορικό λανσάρισμα νέων αλλαγών στις πληρωμές που επιφέρουν οι νέες ψηφιακές τεχνολογίες, σε συνδυασμό με το διαδίκτυο των πραγμάτων (Internet of things) που δικτυώνει συσκευές τόσο μεταξύ τους, όσο και με το ίντερνετ φέρνουν επαναστατικές αλλαγές στον τρόπο και γενικότερα στην φιλοσοφία πληρωμών.

Για παράδειγμα, όπως παρουσιάστηκε από την Visa στο συνέδριο Mobile World Congress με μια κίνηση της παλάμης του χεριού που θα περνάει ο καταναλωτής σε δευτερόλεπτα από ένα τερματικό θα πραγματοποιεί τις καθημερινές του συναλλαγές, χρεώνοντας αυτόματα τον λογαριασμό του. Εναλλακτικά, θα έχει τη δυνατότητα βιομετρικής πιστοποίησης με την ίριδα του ματιού του και μάλιστα από απόσταση.

Επίσης, παρουσιάστηκε το διασυνδεδεμένο αυτοκίνητο. H Visa σε συνεργασία με την Honda δημιούργησαν το «συνδεδεμένο» αυτοκίνητο όπου υπάρχουν και εφαρμογές πληρωμής καυσίμων και στάθμευσης. Στον κεντρικό πίνακα ελέγχου στη μεγάλη οθόνη αφής υπάρχει ενσωματωμένο το πρωτότυπο σύστημα ασύρματων πληρωμών της. Καθώς έχει καταχωρηθεί η πιστωτική ή χρεωστική κάρτα, το σύστημα ενημερώνει για τα συνεργαζόμενα πρατήρια βενζίνης που υπάρχουν κοντά.

Αφού φτάσουμε, το GPS μας κατευθύνει στην αντλία που είναι κατάλληλα εξοπλισμένη με ασύρματους φάρους αυτόματων πληρωμών. Μόλις ολοκληρωθεί το γέμισμα η πληρωμή γίνεται μέσα από το αυτοκίνητο με ένα απλό πάτημα στην οθόνη αφής. Το ιδιο σύστημα υπάρχει και για το παρκάρισμα ενώ η πληρωμή είναι ασφαλής με την χρήση του Visa tokenisation, μιας υπηρεσίας που «κρυπτογραφεί» τα στοιχεία της συναλλαγής.

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε