Πέμπτη, 28 Μαρ.
21oC Αθήνα

Τσίπρας: Σύντομα η κατάργηση των Πανελλαδικών

Τσίπρας: Σύντομα η κατάργηση των Πανελλαδικών

«Πιστεύουμε στο δικαίωμα πρόσβασης όλων των Ελλήνων, ανεξαιρέτως οικονομικής κατάστασης, σε μια σύγχρονη και ποιοτική δημόσια Παιδεία» δήλωσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, στην κοινή συνέντευξη Τύπου με τον υπουργό Παιδείας Κώστα Γαβρόγλου, κατά την επίσκεψή του στο υπουργείο.
 

«Η Παιδεία πρέπει να είναι μια πολύ σημαντική προτεραιότητα για την κυβέρνηση και για τον τόπο. Είναι ένα δημόσιο αγαθό, που πρέπει όλοι ανεξαιρέτως να έχουν το δικαίωμα πρόσβασης» είπε ο πρωθυπουργός. Ανακοίνωσε ότι και φέτος τον Σεπτέμβριο θα αρχίσουν κανονικά τα σχολεία με όλα τα βιβλία και επάρκεια διδακτικού προσωπικού.

Βασικός πυλώνας των μεταρρυθμίσεων στην παιδεία είναι η 14χρονη υποχρεωτική εκπαίδευση και η υλοποίηση αυτού του στόχου εντός της επόμενης τριετίας, επισήμανε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας. Θα γίνει υποχρεωτική η φοίτηση στα νήπια και προνήπια και δεν θα υπάρχει κανένα παιδί από 4 χρονών και πάνω που θα μείνει εκτός εκπαίδευσης σε όλη τη χώρα και στο πιο απομακρυσμένο χωριό.

Από τον ερχόμενο Σεπτέμβριο, είπε ο πρωθυπουργός, επεκτείνεται το ολοήμερο δημοτικό σχολείο σε όλα τα σχολεία της χώρας και στα μονοθέσια, διθέσια, τριθέσια σχολεία. Εντάσσονται 800 σχολικές μονάδες με πάνω από 10.000 μαθητές. Επίσης, μειώνεται σταδιακά ο αριθμός των μαθητών ανά τμήμα ώστε σε δυο χρόνια να μην υπερβαίνουν τους 22.

Για τα ειδικά σχολεία ο πρωθυπουργός είπε: «Φέτος ανοίξαμε 23 νέα ειδικά σχολεία. Θα ανοίξουν άλλα 11 τη νέα χρονιά. Τα σχολεία ειδικής εκπαίδευσης θα σχολάνε 1.15 και όχι 12.25 όπως μέχρι σήμερα. Θα δίνεται πλέον πρόσβαση παιδιών ΑμΕΑ και στην επαγγελματική εκπαίδευση, με ειδικά σχολεία. Στόχος να συνεχίσουμε τον Σεπτέμβριο με 3.000 μαθητές το πρόγραμμα μαθητείας και επιδοτούμενης εργασίας».

 Ο κ. Τσίπρας είπε ακόμα ότι σχεδιάζεται αναβάθμιση των 2 τελευταίων τάξεων λυκείου, που θα οδηγήσει στην κατάργηση των εισαγωγικών εξετάσεων. «Αυτό σημαίνει λιγότερα μαθήματα, με περισσότερες ώρες και έμφαση στην σχολική ζωή», είπε χαρακτηριστικά.

Και συνέχισε: «Στην γ’βάθμια εκπαίδευση λύνουμε ένα σημαντικό θέμα: αναγνωρίζουμε τα 5ετή προγράμματα σπουδών ως πτυχία μάστερ. Προχωράμε και σε διαδικασία ουσιαστικής αναβάθμισης των Ανώτατων ΤΕΙ. Τα ΤΕΙ Αθήνας & Πειραιά θέλουμε μετά από διαδικασίες αξιολόγησης να δημιουργήσουν το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής. Θα δημιουργηθούν δομές που θα δίνουν διπλώματα επαγγελματικών προσόντων σε τελειόφοιτους επαγγελματικών λυκείων. Σύντομα φέρνουμε νομοσχέδιο που θα δίνει δυνατότητα δωρεάν μεταπτυχιακών σε φοιτητές με οικονομικές δυσκολίες». Για την συγχώνευση ΤΕΙ Αθήνας-Πειραιά και την ίδρυση πανεπιστημίου είπε ότι πιστεύουμε ότι θα αρχίσει να υλοποιείται εντός 3ετίας.

Ο πρωθυπουργός είπε ακόμα ότι το ν/σ για την εκπαίδευση θα κατατεθεί στη Βουλή μέσα στο καλοκαίρι. «Η μη εφαρμογή των αντιμέτρων ανήκει πλέον στη σφαίρα της φαντασίας. Θα πιάσουμε τον στόχο», είπε χαρακτηριστικά.

Για τις πολιτικές εξελίξεις ο πρωθυπουργός είπε απαντώντας σε ερωτήσεις: «Είμαστε πιο κοντά από ποτέ άλλοτε σε μια ουσιαστική διευθέτηση του χρέους. Πρώτη φορά κλείνουμε μια αξιολόγηση που παίρνουμε χρήματα και λέμε ότι θα εφαρμόσουμε μέτρα αν είναι βιώσιμο το χρέος. Αν δεν έχουμε συμφωνία με το χρέος, σημαίνει ότι το ΔΝΤ δεν συμμετέχει στο πρόγραμμα, άρα δεν υπάρχουν μέτρα. Δεν υπάρχει θέμα ανασχηματισμού στη σκέψη μου. Ο στόχος τώρα είναι να τρέξουμε τα θέματα».

Δείτε την συνέντευξη Τύπου

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε