Σάββατο, 4 Μαΐ
19oC Αθήνα

Μετά τον… “Αρμαγεδδώνα” ο Βαρουφάκης βλέπει λύση έστω και στο “και πέντε” – Τι έχει ήδη συμφωνηθεί και ποιες οι “κόκκινες γραμμές”

Μετά τον… “Αρμαγεδδώνα” ο Βαρουφάκης βλέπει λύση έστω και στο “και πέντε” – Τι έχει ήδη συμφωνηθεί και ποιες οι “κόκκινες γραμμές”

– Για “αμοιβαία σύγκλιση” με τους δανειστές κάνει λόγο ο Γιάνης Βαρουφάκης
– Ανοιχτός στις ιδέες των εταίρων και αισιόδοξος για τελική συμφωνία ο υπουργός Οικονομικών
– “Θα κάνουμε όλοι το καθήκον μας”, αναφέρει ο “τσάρος της οικονομίας” δύο ημέρες πριν το κρίσιμο Eurogroup
– Εργασιακά, δημοσιονομικά και ιδιωτικοποιήσεις οι “κόκκινες γραμμές” της κυβέρνησης
– Επιμένει ότι δεν υπάρχει plan B σε μία “σε μία αμοιβαίως επωφελή συμφωνία”
– Η αρνητική στάση Μέρκελ και Σόιμπλε για τις ελληνικές προτάσεις

Δύο ημέρες πριν το κρίσιμο Eurogroup της Δευτέρας, ο υπουργός Οικονομικών δίνει το στίγμα του και δηλώνει αισιόδοξος για επίτευξη συμφωνίας της χώρας μας με τους Ευρωπαίους εταίρους.

Χθες, Παρασκαυή, ο Γιάνης Βαρουφάκης είχε αναφέρει πως δεν υπάρχει plan B και πως αν αυτό συνεπάγεται καταστροφή, τότε “ας έρθει”.

Με συνέντευξή του στην Καθημερινή της Κυριακής, ο “τσάρος” της ελληνικής οικονομίας αφήνει στην άκρη τις λέξεις όπως “Αρμαγεδδών”, που προκάλεσε ποικίλες αντιδράσεις και μιλά ανοιχτά για εξεύρεση μίας κοινά αποδεκτής λύσης έστω και την τελευταία στιγμή.

Αισιοδοξία Βαρουφάκη

Λύση «έστω και στο και 5’», λοιπόν και αμοιβαία σύγκλιση με τους εταίρους προαναγγέλλει ο υπουργός Οικονομικών στην συνέντευξη που παραχώρησε.

Όπως επισημαίνει, «όλοι θα κάνουμε το καθήκον μας ώστε να μην υπάρξει κανένα ζήτημα που να υπονομεύσει την ενότητα της Ευρωζώνης».

Στο πλαίσιο αυτό, ο υπουργός Οικονομικών δηλώνει ανοιχτός στις καλές ιδέες των εταίρων μας, και «πεπεισμένος ότι η Ευρώπη ξέρει να παράγει έντιμες συμφωνίες μέσα από έντιμες διαφωνίες». Μάλιστα, λέει ότι «οι εξελίξεις των τελευταίων ημερών έχουν δώσει ένα σημαντικό βαθμό αισιοδοξίας».

Όπως προσθέτει μάλιστα, κυβέρνηση και εταίροι έχουν ήδη συμφωνήσει σε πολλά ζητήματα.

Όλα αυτά την ώρα που η Γερμανία τηρεί την… συνηθισμένη σκληρή στάση της αφού στελέχη της γερμανικής κυβέρνησης δημιουργοούν ένα κλίμα έντασης και πίεσης προς την Αθήνας.

Ο αντιπρόεδρος των Χριστιανοκοινωνιστών της Βαυαρίας, Χανς Μίχελμπαχ σε σκληρό ύφος αναφέρει πως “δεν έχουμε ακούσει ούτε μία εποικοδομητική πρόταση από την Αθήνα. Μόνο απαιτήσεις του τύπου να δοθούν χρήματα από τους εταίρους για να τα πετάξουν από το παράθυρο”.

Τα “καυτά” ζητήματα

Ο υπουργός όμως χαράσσει και τις «κόκκινες γραμμές» της κυβέρνησης, κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στα εργασιακά, τις ιδιωτικοποιήσεις και τους δημοσιονομικούς στόχους.

Συγκεκριμένα, για τις ιδιωτικοποιήσεις λέει ότι «θέλουμε να περάσουμε από τη λογική της εκποίησης σε εξευτελιστικές τιμές, στη λογική της ανάπτυξης σε συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα και ξένους επενδύτες».

Αναφέρει ακόμα πως η ΕΚΤ αναγνωρίζει ότι το τραπεζικό σύστημα δεν έχει κανένα πρόβλημα, ενώ αναφερόμενος στο ενδεχόμενο ύπαρξης Plan B τόνισε πως κάτι τέτοιο δεν είναι απαραίτητο.

Κι αυτό γιατί «Plan B σε μία αμοιβαίως επωφελή συμφωνία δεν υπάρχει», επισημαίνοντας ότι «η διαπραγμάτευση γίνεται με ειλικρίνεια και χωρίς ίχνος μπλόφας».

Την ίδια ώρα κι ενώ η διαπραγμάτευση πλησιάζει στο… σημείον μηδέν της ερχόμενης Δευτέρας, μία νέα δημοσκόπηση αποτυπώνει ένα κλίμα συγκρατημένης αισιοδοξίας σχετικά με τις εξελίξεις για την ελληνική κρίση χρέους.

Οι ενέργειες της νέας ελληνικής κυβέρνησης φαίνεται πως απολαμβάνουν της αποδοχής των περισσότερων ερωτηθέντων, οι οποίοι εμφανίζονται… διχασμένοι όσον αφορά στο κατά πόσο η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ θα καταφέρει να επιτύχει μία ευνοϊκή συμφωνία για την χώρα μας.

Διαβάστε εδώ τα αναλυτικά αποτελέσματα της νέας δημοσκόπησης

Με πληροφορίες από ΑΠΕ – ΜΠΕ

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε