Πολιτική

Τι αλλάζει σε Πανελλαδικές, προσχολική εκπαίδευση, αποσπάσεις εκπαιδευτικών

Σκέψεις για επαναφορά της βάσης εισαγωγής στις Πανελλαδικές. Μειώνονται οι αποσπάσεις δασκάλων και καθηγητών σε διοικητικές θέσεις. Υποχρεωτική η δίχρονη προσχολική εκπαίδευση από τον Σεπτέμβριο!

Η λειτουργία της δίχρονης υποχρεωτικής προσχολικής εκπαίδευσης, η μείωση του ποσοστού αποσπάσεων εκπαιδευτικών σε διοικητικές θέσεις και οι βελτιώσεις στο σύστημα εισαγωγής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση (Πανελλαδικές), είναι τα θέματα στα οποία εστιάζει την προσοχή του το υπουργείο Παιδείας.

Δίχρονη υποχρεωτική προσχολική εκπαίδευση

Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, πρώτο και κύριο, η εφαρμογή της δίχρονης υποχρεωτικής προσχολικής εκπαίδευσης. Ήδη, η ηγεσία του υπουργείου έχει κάνει συναντήσεις με τους αρμόδιους φορείς, προκειμένου να εξεταστεί το τι χρειάζεται για την απρόσκοπτη λειτουργία της. Σύμφωνα πάντα με όσα σχολίασαν στελέχη που πρόσκεινται στην ηγεσία του υπουργείου, η δίχρονη υποχρεωτική προσχολική εκπαίδευση ψηφίστηκε από την προηγούμενη κυβέρνηση χωρίς να υπάρχουν οι υποδομές ή το προσωπικό που θα χρειαζόταν. «Κάνουμε τις απαραίτητες ενέργειες, ώστε να λύσουμε όσο περισσότερα ζητήματα μπορέσουμε, προκειμένου από τον Σεπτέμβριο να λειτουργήσει η δίχρονη υποχρεωτική προσχολική εκπαίδευση όσο το δυνατόν καλύτερα γίνεται», ανέφεραν.

Μείωση των αποσπάσεων εκπαιδευτικών σε διοικητικές θέσεις

Επίσης, ιδιαίτερη βαρύτητα έχει δοθεί από τη νέα ηγεσία στη μείωση του αριθμού των εκπαιδευτικών που αποσπώνται σε διοικητικές θέσεις. Το πόσο ακριβώς θα μειωθεί το ποσοστό των αποσπάσεων δεν έχει αποφασιστεί ακόμα, ωστόσο αυτό που είναι σίγουρο, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, είναι ότι οι απαραίτητες ενέργειες θα γίνουν μέσα στον Αύγουστο, ώστε τον Σεπτέμβριο, η σχολική χρονιά να βρει περισσότερους εκπαιδευτικούς στην τάξη.

Πανελλαδικές: Σκέψεις για επαναφορά της βάσης εισαγωγής

Τρίτη προτεραιότητα για την ηγεσία του υπουργείου, είναι να γίνουν βελτιώσεις για τον τρόπο εισαγωγής στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση. Με ξεκάθαρη, ταυτόχρονα, την πρόθεση του υπουργείου να μην αιφνιδιαστεί η εκπαιδευτική κοινότητα. Σκοπός, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, είναι μέσα και από συζητήσεις με τους αρμόδιους φορείς, να καταλήξει το υπουργείο σε ένα σύστημα, το οποίο θα διατηρεί τα θετικά στοιχεία των Πανελλαδικών, που τις έχουν καταστήσει αξιόπιστες και αδιάβλητες και ταυτόχρονα να καταπολεμήσει τα τρωτά σημεία. Σύμφωνα με τις πηγές του ΑΠΕ-ΜΠΕ, εξετάζεται η επαναφορά βάσης εισαγωγής (όχι απαραίτητα το 10), αλλά και ο υπολογισμός, σε ένα ποσοστό, της συνολικότερης πορείας του μαθητή/υποψήφιου -και όχι μόνο η επίδοσή του στις Πανελλαδικές Εξετάσεις.

Τα παραπάνω θα ισχύσουν σε βάθος χρόνου και όχι από την ερχόμενη σχολική χρονιά. Ακόμη, στο πλαίσιο της μεγαλύτερης αυτονομίας των πανεπιστημίων, που έχει υποστηρίξει η υπουργός, θα ενταχθεί και η μεγαλύτερη βαρύτητα που θα δίνεται από το υπουργείο στις προτάσεις τους για τον αριθμό εισακτέων κάθε χρονιά.

Τέλος, το υπουργείο -μετά την απόφαση κατάργησης της επιτροπής που θα ήταν αρμόδια για την κατάρτιση προγράμματος σπουδών με στόχο τη δημιουργία νομικής σχολής και στην Πάτρα- θα προχωρήσει άμεσα και στην κατάργηση του σχετικού νομοθετικού πλαισίου, με το οποίο θεσμοθετήθηκε η σχολή της Νομικής στην Πάτρα.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Πολιτική
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Πολιτική: Περισσότερα άρθρα
Άδωνις Γεωργιάδης κατά γιατρών Πάνου Ρούτσι: Κινδυνεύει η ζωή του και παίζουν παιχνίδια
«Έχουμε το πρωτοφανές περιστατικό ότι οι γιατροί του νοσοκομείου Νίκαιας, χωρίς να έχουν το νόμιμο δικαίωμα, εξέδωσαν ανακοίνωση εκπροσωπόντας το ΕΣΥ, ενώ δεν το εκπροσωπούν», ανέφερε ο Γεωργιάδης
Ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης στην διημερίδα του υπουργείου
30
To πολιτικό παρασκήνιο μετά την ηχηρή παρέμβαση Δένδια για τον Πάνο Ρούτσι – Ποιοι συντάσσονται με τη γραμμή του υπουργού Άμυνας
Mήνυμα Μητσοτάκη στο εσωτερικό της Ν.Δ. για αντίσταση στον λαϊκισμό με τον πρωθυπουργό να ζητά από όλους να μην παρασύρονται από τις «μίζερες εντυπώσεις της στιγμής»
Νίκος Δένδιας 4