Τρίτη, 19 Μαρ.
16oC Αθήνα

Φωτιά: Έκαψε τον Κάλαμο και τώρα τον Βαρνάβα! Εστίες και στο Καπανδρίτι

Φωτιά: Έκαψε τον Κάλαμο και τώρα τον Βαρνάβα! Εστίες και στο Καπανδρίτι

– Μέτωπο πολλών χιλιομέτρων σχηματίζει η φωτιά – Στη μάχη της κατάσβεσης και ο στρατός
– Από θαύμα δεν θρηνήσαμε θύματα, δηλώνει ο αντιδήμαρχος Ωρωπού
– Στάχτη τουλάχιστον 12.000 στρέμματα, στις φλόγες πολλά σπίτια
– Εικόνες αποκάλυψης με τις φλόγες να κατακαίνε τα πάντα
– Οι φλόγες έθεσαν σε πλήρη συναγερμό τα δύο στρατόπεδα της περιοχής που εκκενώθηκαν
– Κήρυξη του Ωρωπού σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης ζήτησε η περιφερειάρχης Αττικής
– Συγκλονιστικές φωτογραφίες και βίντεο – Οι κάτοικοι προσπαθούν να σβήσουν μόνοι τους την φωτιά!

Η μεγάλη φωτιά της Αττικής κατακαίει τα πάντα! Πέρασε από τον Κάλαμο και τώρα καίει στον Βαρνάβα ενώ σύμφωνα με την πρόεδρο της κοινότητας Βαρνάβα Χαραλαμπία Ασημακοπούλου βρέθηκε ο άνδρας που ήταν αγνοούμενος και είναι καλά. Όπως λέει η ίδια υπάρχει αναζωπύρωση της φωτιάς στο πιο ακριανό στρατόπεδο και εκεί επικρατεί κόλαση. Το βασικό μέτωπο όπως είπε είναι εκεί στον Προφήτη Ηλία. Η φωτιά έχει κατέβει προς τον Αγιο Γεώργιο προς την παραλία.

Μάχη για να σταματήσουν την πύρινη λαίλαπα στην παραλία του Βαρνάβα και να μην επεκταθεί προς το Γραμματικό, δίνουν αυτή την στιγμή, όλες οι επίγειες και εναέριες δυνάμεις.

Σύμφωνα με την πολιτική προστασία Μαραθώνα η πυρκαγιά έχει μέτωπο πολλών χιλιομέτρων και εξακολουθεί και είναι ανεξέλεγκτη και μαίνεται σε περιοχή δύσβατη, με πολύ πυκνό δάσος.

Όλο το μέτωπο της Ανατολικής Αττικής έχει πληγεί, δήλωσε ο αντιδήμαρχος Ωρωπού Κώστας Δέδες.«Η φωτιά στον Κάλαμο εκδηλώθηκε χθες, στις 16.10, ήταν σε περιπολία το κλιμάκιο της πυροσβεστικής στην περιοχή αλλά ήταν η πρώτη φορά που υπήρξε τόσο μεγάλη καθυστέρηση στο να έρθουν τα εναέρια μέσα και στο να φθάσουν οι υδροφόρες από την Περιφέρεια, επίσης κόπηκε στην περιοχή το ρεύμα και δεν υπήρχε ρεύμα στα αντλιοστάσια για να λειτυυργήσουν οι κρουνοί» ανέφερε ο κ. Δέδες. «Δυστυχώς», πρόσθεσε, «κάηκαν πολλά σπίτια, υπάρχουν βλάβες σε αντλιοστάσια, κάηκαν μετασχηματιστές της ΔΕΗ και καλώδια, υπάρχουν αυτή την ώρα συνεργεία της ΔΕΗ για αποκατάσταση των ζημιών».

«Υπήρχαν πολλές φωτιές που τις προλάβαμε, τη χθεσινή φωτιά δυστυχώς δεν τα καταφέραμε να την προλάβουμε και από θαύμα δεν θρηνήσαμε ανθρώπινες ζωές» σημείωσε ο κ. Δέδες και πρόσθεσε πως «όλα τα συνεργεία του δήμου εργάζονται από χθες για αποκατάσταση των ζημιών».

Στην μάχη της κατάσβεσης συμμετέχει ενεργά και ο στρατός. ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΕΔΩ

ΔΕΙΤΕ ΝΕΕΣ ΕΙΚΟΝΕΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΡΕΠΟΡΤΕΡ ΜΑΣ ΜΙΛΤΟ ΣΑΚΕΛΛΑΡΗ

Τη νύχτα η φλόγες έγλειψαν τα στρατόπεδα της περιοχής με αποτέλεσμα να σημάνει συναγερμός και να χρειαστεί να μεταφερθούν ευαίσθητα υλικά.

Στην περιοχή υπάρχουν σοβαρά προβλήματα με την ηλεκτροδότηση. Η κατάσταση κρίνεται ιδιαίτερα επικίνδυνη και έχει απαγορευτεί η κίνηση των οχημάτων στο δρόμο, ειδικά κοντά στο στρατόπεδο και στον δρόμο προς την παραλία Βαρνάβα.

Σύμφωνα με την εκπρόσωπο της Πυροσβεστικής, επιχειρούν 2 αεροσκάφη και 5 ελικόπτερα. Η πυρκαγιά είναι σε πλήρη εξέλιξη, προς Βαρνάβα, Σέσι και Καπανδρίτι.

Η μάχη συνεχίστηκε όλη τη νύχτα με επίγειες δυνάμεις. Ο άνεμος πνέει ωστόσο βορειοδυτικός και στρέφει το μεγάλο μέτωπο προς την παραλία Βαρνάβα και το Καπανδρίτι.

Οι κάτοικοι κάνουν λόγο για εμπρησμό, καθώς όπως αναφέρουν ακούστηκαν πολλές εκρήξεις. Δυστυχώς η πυρκαγιά, εξελίχθηκε με πολύ γρήγορο ρυθμό. Πολλά ήταν τα σπίτια που κάηκαν ολοσχερώς, τουλάχιστον πέντε σύμφωνα με τις έως τώρα αναφορές, ενώ ακόμη περίπου δέκα έχουν υποστεί σοβαρές ζημιές.

Στην περιοχή επιχειρούν 120 πυροσβέστες με 50 οχήματα, 40 άτομα πεζοπόρο και δεκάδες εθελοντές και οχήματα των τοπικών δήμων.

Συνεχώς οι δυνάμεις ενισχύονται από τους γύρω νομούς. Από τις 06:20 τόσο αεροσκάφη, όσο και ελικόπτερα ξεκίνησαν τις ρίψεις.

Στην περιοχή πνέουν άνεμοι 6-7 μποφόρ που προωθούν τη φωτιά προς αυτή την κατεύθυνση, ενώ νωρίτερα οι φλόγες είχαν φτάσει σχεδόν στην παραλία.

Ο Δήμος Ωρωπού έβγαλε έκτακτη ανακοίνωση νωρίτερα, καλώντας τους κατοίκους να εγκαταλείψουν τους οικισμούς για την δική τους ασφάλεια και για τη διευκολυνση των δυνάμεων πυρόσβεσης.

Στην ανακοίνωση, η οποία έχει αναρτηθεί και στο διαδίκτυο, αναφέρεται:

«Κήρυξη του δήμου σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Παρακαλούνται οι κάτοικοι των περιοχών Αγκώνας, Βλαστού, Κυψέλης, Πανοράματος, Αγίας Βαρβάρας και όλων των οικισμών πέριξ των Αγίων Αποστόλων όπως εκκενώσουν άμεσα τα σπίτια τους λόγω επικινδυνότητας της πυρκαγιάς, και να κατευθυνθούν παραλιακά».

Ταυτόχρονα κάνει έκκληση σε όσους είναι στην παραλία να απομακρύνονται για να διευκολύνουν την κίνηση των πυροσβεστικών οχημάτων.

Απο πλευράς Πυροσβεστικής, όπως είπε η εκπρόσωπος Σταυρούλα Μαλλίρη, δεν έχει εκδοθεί κάποια απόφαση εκκένωσης της περιοχής, αλλά οι οδηγίες προς όλους είναι να παραμείνουν σε απόσταση, ενώ δυνάμεις της Αστυνομίας βρίσκονται στην Περαλά και στους κόμβους γύρω απο την πυρκαγιά για να κατευθύνουν όσους κινούνται στην περιοχή.

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΜΙΛΤΟΣ ΣΑΚΕΛΛΑΡΗΣ

 

Χωρίς κατηγορία Τελευταίες ειδήσεις