Πολιτική

“Άδειασμα” Σόιμπλε: “Είχαμε συμφωνία εδώ και 3 εβδομάδες αλλά οι Έλληνες…”

Προσερχόμενος στο Eurogroup o Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε είπε για την Ελλάδα: «Παραμένω όπως και πριν αισιόδοξος ότι θα καταλήξουμε σήμερα σε ένα αποτέλεσμα για την καταβολή της επόμενης δόσης», προσέθεσε δε ότι «οι φωνές πληθαίνουν από την Ελλάδα ότι πρέπει να τηρηθούν οι συμφωνίες. Στην Γερμανία δεν έλειψαν ποτέ. Αν οι Έλληνες τηρήσουν τις συμφωνίες θα γλυτώσουμε χρόνο στο μέλλον».

Ερωτηθείς εάν πρόκειται να γίνει κάποιου είδους συμβιβασμός, ο κ. Σόιμπλε απάντησε: «Δεν χρειαζόμαστε κανέναν συμβιβασμό, πριν τρεις βδομάδες είχαμε καταλήξει σε ένα αποτέλεσμα, οι Έλληνες χρειάζονταν τρεις βδομάδες χρόνο ακόμα και για την επικοινωνία (του θέματος) στη χώρα τους. Είμαστε σε καλό δρόμο και γι’ αυτό και είμαι πολύ αισιόδοξος ότι σήμερα θα καταλήξουμε σε συμφωνία».

Για το θέμα των ελαφρύνσεων του ελληνικού χρέους ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών είπε ότι «η συμφωνία του Μαΐου 2016 είναι το πλαίσιο και αυτό παραμένει επίσης, αλλά βρήκαμε ένα τρόπο -που επεξεργαστήκαμε και συμφωνήσαμε στην τελευταία μας συνάντηση- ο οποίος ελπίζω ότι θα επιτρέψει στη διοίκηση του ΔΝΤ να παραμείνει, ότι δηλαδή η χρηματοδότηση θα ξεκινήσει προς το τέλος του προγράμματος”

Απαντώντας στην παρατήρηση ότι έτσι δεν μετατίθεται η διαμάχη για το μέλλον, για το 2018 ο κ. Σόιμπλε είπε: «Ακούσατε και από τον κ. Ρέκλινγκ ότι υπάρχουν καλές προοπτικές για την Ελλάδα, και αυτή είναι και η άποψη της ίδιας της Ελλάδας, ότι η εξέλιξη της ελληνικής οικονομίας είναι θετική. Η Ελλάδα αρχίζει να έχει ήδη μια περιορισμένη πρόσβαση στις αγορές, κάτι το οποίο συνέβη και στην τελευταία χρονιά της κυβέρνησης Σαμαρά, αλλά δυσκόλεψε πολύ λόγω των νέων εκλογών και των προστριβών που προέκυψαν. Είμαστε αισιόδοξοι ότι ο στόχος του προγράμματος να βγει η Ελλάδα στις αγορές θα επιτευχθεί και έτσι θα έχουμε επιτύχει το στόχο μας. Αυτός είναι ο στόχος του προγράμματος».

Σε άλλη ερώτηση για την παραμονή του ΔΝΤ χωρίς όμως να χρηματοδοτεί το πρόγραμμα, απάντησε: «… Εάν το ΔΝΤ σύμφωνα με τους δικούς του κανόνες, οι οποίο δεν συμπίπτουν με εκείνους της ΕΕ, βρει ένα τρόπο και πει εντάξει, συμφωνώ με αυτές τις εκτιμήσεις, την εξέλιξη, ότι δηλαδή η Ελλάδα βρίσκεται προς το δρόμο της βιωσιμότητας του χρέους της, αυτό θα είναι ευχάριστο…. Ελπίζω ότι θα καταλήξομε σε ένα καλό αποτέλεσμα για την Ελλάδα και για την σταθερότητα της εξέλιξης σε ολόκληρη την ευρωζώνη, της οποίας η ανάπτυξη, ας σημειωθεί ότι είναι στο πρώτο τρίμηνο διπλάσια εκείνης των ΗΠΑ».

Ερωτηθείς δε εάν είναι συμβατή μια τέτοια λύση με την εντολή του γερμανικού Κοινοβουλίου απάντησε: «Ενημερώσαμε το Κοινοβούλιο επακριβώς για κάθε συνάντηση του Eurogroup όπως το προβλέπει ο νόμος. Σε περίπτωση συμφωνίας σήμερα θα καταθέσουμε τη συμφωνία στη Βουλή και εφόσον η επιτροπή Προϋπολογισμού συμφωνήσει ότι μπορεί να δοθεί η επόμενη δόση διότι βρίσκεται εντός του (ψηφισθέντος) πλαισίου δεν χρειάζεται νέα έγκριση, εάν θεωρήσει ότι πρόκειται για ουσιώδη αλλαγή της συμφωνίας τότε θα πρέπει να ζητήσουμε ξανά την εντολή του»

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Πολιτική
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Πολιτική: Περισσότερα άρθρα
Νίκος Ανδρουλάκης και ΠΑΣΟΚ ετοιμάζονται για εξόρμηση πόρτα – πόρτα: Σε εγρήγορση ακόμα και τις γιορτές
Την ίδια ώρα, αναμένεται να ανασκουμπωθούν και τα συνεδριακά όργανα, καθώς σύμφωνα με τον Νίκο Ανδρουλάκη, το Συνέδριο του κόμματος θα γίνει τον ερχόμενο Μάρτιο
Τα κάλαντα στον Νίκο Ανδρουλάκη
Έρχεται πρωτοχρονιά με μπλόκα: Τα νέα μέτρα που εξετάζει η κυβέρνηση και το «blame game» με τους αγρότες για το χάος στους δρόμους
Στο παρασκήνιο είναι διαρκείς οι επαφές κυβερνητικών και κομματικών παραγόντων με αγρότες ανά την Ελλάδα, με στόχο να υπάρξει συνεννόηση το συντομότερο δυνατόν
Αγρότες με τρακτέρ
«Αποχαιρετώ μία ασυμβίβαστη αγωνίστρια της δημοκρατίας» το συλλυπητήριο μήνυμα Ανδρουλάκη για την απώλεια της Σύλβας Ακρίτα
»Παρούσα στην ιδρυτική διακήρυξη της 3ης του Σεπτέμβρη και πρώτη γυναίκα βουλευτής του ΠΑΣΟΚ» τονίζει για τη Σύλβα Ακρίτα ο Νίκος Ανδρουλάκης
Σύλβα Ακρίτα: Τα συλλυπητήρια του Νίκου Ανδρουλάκη – «Αποχαιρετώ μία ασυμβίβαστη αγωνίστρια της δημοκρατίας»