Τρίτη, 30 Απρ.
19oC Αθήνα

Οι 6 ΔΕΚΟ που δεν μπόρεσαν να αποφύγουν το Υπερταμείο – “Φωτιά” στις ασφαλιστικές εισφορές βάζουν τα νέα προαπαιτούμενα

ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ EUROKINISSI
ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ EUROKINISSI

– Δεύτερο κύμα μεταφοράς ΔΕΚΟ στο υπερταμείο για τα προαπαιτούμενα
– Πρόκειται για ΕΥΔΑΠ, ΕΥΑΘ, Κτιριακές Υποδομές, ΕΛΒΟ, Αττικό Μετρό και ΔΕΗ
– Εκτός μένουν ο ΑΔΜΗΕ και η ΕΑΒ
– Περιλαμβάνονται ρυθμίσεις για την ενέργεια και την ΤΡΑΙΝΟΣΕ
– “Πονοκέφαλος” για αγρότες, επαγγελματίες δήμων με λιγότερους από 2.000 κατοίκους και νέους επιστήμονες
– Όλες οι αλλαγές με… αριθμούς

ΑΚόμη έξι ΔΕΚΟ μεταφέρονται στο υπερταμείο με το νομοσχέδιο με το οποίο ρυθμίζονται τα προαπαιτούμενα. Πρόκειται για ΕΥΔΑΠ, ΕΥΑΘ, Κτιριακές Υποδομές, ΕΛΒΟ, Αττικό Μετρό και ΔΕΗ (το 34% καθώς το υπόλοιπο 17% ελέγχεται από το ΤΑΙΠΕΔ).

Εκτός μένουν ο ΑΔΜΗΕ και η ΕΑΒ. Το νομοσχέδιο αναμένεται να κατατεθεί την Παρασκευή στη Βουλή, με στόχο να ψηφιστεί στις αρχές της επόμενης εβδομάδας.

Η δεύτερη… φουρνιά

Πρόκειται για το δεύτερο κύμα μεταφοράς αφού τον Μάιο είχαν μεταφερθεί στο υπερταμείο οι ΟΑΣΑ, ΟΣΥ, ΣΤΑΣΥ, ΟΣΕ, ΟΑΚΑ και ΕΛΤΑ.

Στο σχέδιο νόμου εντάσσεται, ως παράρτημα, και κατάλογος με τις υπόλοιπες ΔΕΚΟ οι οποίες θα μεταβιβαστούν στο υπερταμείο, όταν συσταθεί.

Η δημιουργία του καταλόγου με όλες τις συμμετοχές του δημοσίου σε επιχειρήσεις προβλέπεται από το τρίτο μνημόνιο. Προβλέπεται, επίσης, πως όλες οι συμμετοχές θα μεταφερθούν στο υπερταμείο με ελάχιστες εξαιρέσεις, που θα συμφωνηθούν μεταξύ κυβέρνησης και δανειστών.

Σύμφωνα με πληροφορίες το νομοσχέδιο, που δεν καλύπτει όλα τα προαπαιτούμενα , αφού αποφασίστηκε δύο εξ΄ αυτών να καλυφθούν τις επόμενες ημέρες και ασφαλώς πριν το Euroworking Group της 29ης Σεπτεμβρίου.

Τι περιλαμβάνεται

Στο προσχέδιο περιλαμβάνονται ρυθμίσεις για την ενέργεια, την ΤΡΑΙΝΟΣΕ καθώς και ρυθμίσεις του ασφαλιστικού που θίγουν αγρότες, επαγγελματίες δήμων με λιγότερους από 2.000 κατοίκους και νέους επιστήμονες.

Πιο αναλυτικά:

– Ιδιοκτήτες τουριστικών καταλυμάτων σε περιοχές με κάτω από 2.000 κατοίκους θα κληθούν να πληρώσουν για κύρια ασφάλιση και υγεία εισφορές 26,95% επί του καθαρού φορολογητέου εισοδήματός τους.

Αυξάνουν οι εισφορές υγείας για όλους τους αγρότες αλλά και τους νέους επιστήμονες για τους οποίους ο νόμος Κατρούγκαλου είχε προβλέψει εκπτώσεις. Συγκεκριμένα, ο νόμος προέβλεπε πως οι αγρότες θα πλήρωναν το 2017 το 4,73% του εισοδήματός τους για εισφορές υγείας. Το 2018 οι εισφορές θα αυξάνονταν στο 5,84%, για να φτάσουν το 2019 στο 6,95%, όπως ισχύει για όλους τους υπόλοιπους αυτοαπασχολούμενους.

– Αντίστοιχα για τους νέους επιστήμονες είχε προβλεφθεί 5ετής μεταβατική περίοδος από την έναρξη της επαγγελματικής δραστηριότητας, ώστε να πληρώνουν 4,87% του εισοδήματός τους τα 2 πρώτα χρόνια και 5,91% τα επόμενα 3 χρόνια. Πλέον, από την 1η Ιανουαρίου 2017 η εισφορά θα καθοριστεί στο 6,95% επί του εισοδήματός τους.

– Με μια τρίτη διάταξη θα μειωθεί η έκπτωση 15% που προβλέφθηκε στον πρόσφατο νόμο για όσους εξαγοράζουν εφάπαξ πλασματικά έτη ασφάλισης.

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε