Πολιτική

Άδειες καναλιών: Έμμεσες βολές Έτινγκερ για τις τηλεοπτικές άδειες

Για το διαγωνισμό χορήγησης τηλεοπτικών αδειών τοποθετείται ο επίτροπος Έτινγκερ απαντώντας σε ερώτηση της ευρωβουλευτή Εύας Καϊλή.

Στην απάντησή του έχει σημασία η φράση του “τα κράτη μέλη δύνανται να εφαρμόζουν καθεστώτα αδειοδότησης περιεχομένου, σύμφωνα με τις σχετικές εσωτερικές διατάξεις, εφόσον αυτές είναι σύμφωνες με το δίκαιο της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένων των ελευθεριών παροχής υπηρεσιών και εγκατάστασης, οι οποίες προβλέπονται στην Συνθήκη για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης”.

Από αυτή αξίζει να επισημανθεί το σημείο που αναφέρεται στην ελευθερία παροχής υπηρεσιών και εγκατάστασης που ερμηνεύεται σαν βολή στον αριθμό των άδειων.

Στην ανακοίνωσή της η Εύας Καϊλή επισημάνει: “Τις ισχυρές της αμφιβολίες της σχετικά με τη διαδικασία αδειοδότησης των ΜΜΕ στην Ελλάδα εκφράζει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δια στόματος του Επιτρόπου Έτινγκερ, ο οποίος με απάντησή του στην ευρωβουλευτή της Ελιάς Εύα Καϊλή αφήνει ανοιχτό κάθε ενδεχόμενο για τη συμβατότητα των αμφιλεγόμενων διαδικασιών που ακολουθεί η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ για τις αδειοδοτήσεις περιεχομένου.

Στην απάντηση του αρμόδιου Επιτρόπου τονίζεται ξεκάθαρα ότι τα κράτη μέλη είναι ελεύθερα να εφαρμόζουν καθεστώτα αδειοδότησης περιεχομένου σύμφωνα με εσωτερικές διατάξεις εφόσον όμως αυτές συμμορφώνονται με το δίκαιο της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένης της ελευθερίας παροχής υπηρεσιών και εγκατάστασης, που προβλέπονται στη Συνθήκη για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μια λεπτομέρεια που ίσως να παραβλέπει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ.

Στη συνέχεια, ο Ευρωπαίος Επίτροπος απαντά ότι «εξ όσων γνωρίζει η Επιτροπή, εκκρεμούν ενώπιον των ελληνικών δικαστηρίων δικαστικές υποθέσεις σχετικά με τη διαδικασία δημοπράτησης για την αδειοδότηση των παρόχων περιεχομένου στην Ελλάδα».

Σχολιάζοντας την απάντηση του Επιτρόπου η ελληνίδα ευρωβουλευτής δήλωσε: «Η προσπάθεια της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ να εγκαθιδρύσει καθεστώς, περνά μέσα από τον έλεγχο της πληροφόρησης. Όμως η οδυνηρή πραγματικότητα δεν μπορεί να διαψευστεί ούτε να διασκεδαστεί – ανεξάρτητα με το αν παίρνει τη μορφή των λογαριασμών των περικοπών σε μισθούς και συντάξεις, την αύξησης των φόρων και του ΕΝΦΙΑ που φέρουν την υπογραφή του κ. Τσίπρα, την άθλια κατάσταση της «παιδείας της μετριοκρατίας» του κ. Φίλη ή το διαλυμένο τομέα της υγείας του κ. Πολάκη – όσο και αν προσπαθούν να τη φτιασιδώσουν τα μέσα ενημέρωσης της νέας διαπλοκής»”.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Πολιτική
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Πολιτική: Περισσότερα άρθρα
Στα «κάγκελα» ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ για την τοποθέτηση σε αγροτικό φορέα στην Κρήτη: «Θεσμικός κατήφορος», «Αυτή είναι η "αριστεία" της ΝΔ»
Χαριλάου Τρικούπη και Κουμουνδούρου συνδέουν ευθέως την επιλογή του πρώην υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης με την υπόθεση του ΟΠΕΚΕΠΕ
Λευτέρης Αυγενάκης
Ξεκίνησαν οι εργασίες του 22ου Συνεδρίου του ΚΚΕ: «Σταθερό σε κάθε δοκιμασία, έτοιμο στο κάλεσμα της Ιστορίας, για τον σοσιαλισμό»
Ο γενικός γραμματέας της ΚΕ μίλησε για ανάγκη ιδεολογικής αντεπίθεσης, για ενίσχυση της συνδικαλιστικής δράσης και για «επικίνδυνο γεωπολιτικό τοπίο»
Δημήτρης Κουτσούμπας
5
Στέφανος Τζουμάκας στην εξεταστική για τον ΟΠΕΚΕΠΕ: Διαχρονική άγρια διαφθορά με πανωγραψίματα και κομπίνες – Το υπουργείο Γεωργίας όταν ανέλαβα ήταν λογιστήριο
Ο πρώην υπουργός μίλησε για ένα διαχρονικό «πάρτι» με διαχρονικές ευθύνες στην διαχείριση των αγροτικών επιδοτήσεων
Ο Στέφανος Τζουμάκας
Μαρινάκης για Λαζαρίδη: Ουδέποτε τον «άδειασε» ο Γεραπετρίτης, στο ΠΑΣΟΚ δεν πρέπει να μιλάνε για τα Ίμια
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος απέδωσε την ένταση σε «παραποίηση» δηλώσεων και σε «τίτλους που δεν έχουν σχέση με την πραγματικότητα για τη δημιουργία εντυπώσεων»
Μακάριος Λαζαρίδης 7