Ελλάδα

Η Περιφέρεια Αττικής στηρίζει την υποψηφιότητα της Ελευσίνας για Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης το 2021

«H Ελευσίνα διαθέτει τα χαρακτηριστικά εκείνα, που της επιτρέπουν να αναδειχθεί σε Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης. Γιατί, απλά, οι πολιτιστικές της διαδρομές παραμένουν ανεξίτηλες στο χθες και στο σήμερα», τόνισε η περιφερειάρχης Αττικής, Ρένα Δούρου, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, στο Δημαρχείο Ελευσίνας, με αντικείμενο την υποψηφιότητα της πόλης ως Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης το 2021.

Στη συνέντευξη μετείχαν, επίσης, ο αντιπεριφερειάρχης Δυτικής Αττικής, Γιάννης Βασιλείου, η αντιπεριφερειάρχης Πολιτισμού και Νεότητας, Εύη Αποστολάκη, ο δήμαρχος Ελευσίνας, Γιώργος Τσουκαλάς, καθώς και μέλη του δημοτικού συμβουλίου.

Αναφερόμενη στη βαρυσήμαντη ιστορία της πόλης, η κ. Δούρου επεσήμανε ότι τα χαρακτηριστικά της Ελευσίνας, στην πορεία του χρόνου, «δεν έσβησαν από την εγκληματική περιβαλλοντική υποβάθμιση που έχει υποστεί η πόλη, εξαιτίας του βιομηχανικού της παρελθόντος, στο όνομα του κέρδους» και ότι «ήρθε, πλέον, το πλήρωμα του χρόνου, μία πόλη με μοναδικά χαρακτηριστικά, να φιλοξενήσει αυτόν τον εμβληματικό θεσμό».

Όσον αφορά τις ξενοφοβικές τάσεις που αναπτύσσονται τελευταία, υπογράμμισε: «Η Ελευσίνα είναι εκείνη η πόλη που μπορεί να αποκρυσταλλώσει με σαφήνεια ένα μήνυμα διαλόγου των πολιτισμών, έκφρασης και συνύπαρξης των λαών, που μπορεί να στείλει το μοναδικό μήνυμα συνύπαρξης και υπέρβασης των αγκυλώσεων του παρόντος, δίνοντας ελπίδα για το μέλλον και σιγουριά για το παρόν. Την ίδια στιγμή, που η επιλογή της εντάσσεται σε μία αμοιβαία επωφελή σχέση, για την Ευρώπη και την Ελλάδα. Και αυτό γιατί αποτελεί το προσφορότερο όχημα της τέχνης και του πολιτισμού ως εργαλείων υπέρβασης των εθνικιστικών στεγανών και αποκλεισμών».

«Διαθέτει όλες τις προϋποθέσεις για να καταστεί ένα βιώσιμο πολιτιστικό κέντρο της ευρύτερης περιοχής της Δυτικής Αττικής, αλλά και ολόκληρης της Περιφέρειας», σημείωσε η κ. Δούρου και κατέληξε: «Η υπόθεση της Ελευσίνας είναι υπόθεση όλων μας. Και είναι οικουμενική υπόθεση σύγχρονου ανθρωπισμού. Ενός ανθρωπισμού αντίστασης στις σύγχρονες Ερινύες της λήθης και της ξενοφοβίας που ακούγονται σήμερα στην Ευρώπη, και όχι μόνο».

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Ελλάδα
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Ελλάδα: Περισσότερα άρθρα
Δωρεάν θεραπείες κατά της παχυσαρκίας από το Σεπτέμβριο: Τι αλλάζει στην Ελλάδα
Η παχυσαρκία, που μέχρι πρότινος θεωρούνταν κυρίως ατομική ευθύνη ή αισθητικό ζήτημα, αναγνωρίζεται πλέον ως χρόνια νόσος με σοβαρές επιπτώσεις στη δημόσια υγεία και το σύστημα υγείας
Δωρεάν θεραπείες κατά της παχυσαρκίας από το Σεπτέμβριο: Τι αλλάζει στην Ελλάδα