Κόσμος

Το Βελιγράδι ζητάει από την Αυστραλία να μην επιτρέψει την έκδοση του «Κάπτεν Ντράγκαν» στην Κροατία

Ο υπουργός Δικαιοσύνης της Σερβίας Νίκολα Σελάκοβιτς ζήτησε από τον Αυστραλό ομόλογό του Μάικλ Κίναν να μην επιτρέψει την έκδοση του Ντράγκαν Βασιλίκοβιτς -γνωστό και ως «Κάπτεν Ντράγκαν»- στην Κροατία, όπου κατηγορείται για εγκλήματα πολέμου, λέγοντας ότι οι σερβικές δικαστικές αρχές είναι έτοιμες να ασκήσουν διώξεις εναντίον του.

Η Σερβία φοβάται ότι οι ποινικές διαδικασίες κατά του Βασιλίκοβιτς στην Κροατία δεν θα στηριχθούν από κατάλληλες και επαρκείς αποδείξεις, αναφέρει ο Σέρβος υπουργός σε επιστολή του, με αφορμή την απόφαση του Ομοσπονδιακού Δικαστηρίου της Αυστραλίας να επιτρέψει τη μεταφορά του Βασιλίκοβιτς στην Κροατία, όπου κατηγορείται για εγκλήματα πολέμου που διαπράχθηκαν μεταξύ του 1991 και του 1993.

Ο κ. Σελάκοβιτς επισημαίνει ότι ανάλογες ποινικές διαδικασίες στην Κροατία έχουν οδηγήσει σε πολλές και μεγάλες σε διάρκεια ποινές φυλάκισης, με σοβαρές παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Σημειώνει δε, ότι πολλές οργανώσεις για την προστασία των ανθρωπίνων και πολιτικών δικαιωμάτων έχουν επισημάνει διακρίσεις των κροατικών δικαστικών αρχών κατά Σέρβων κατηγορούμενων για εγκλήματα πολέμου.

Παράδειγμα… Σπάνοβιτς

Μάλιστα, προς επίρρωσιν των παραπάνω επιχειρημάτων, ο Σέρβος υπουργός φέρεται να παραπέμπει στην άρνηση της Βρετανίας να προβεί στην έκδοση του Μίλαν Σπάνοβιτς στην Κροατία, όπως μεταδίδει το σερβικό πρακτορείο ειδήσεων Tanjug.

Στην επιστολή του κ. Σελάκοβιτς αναφέρεται ακόμη, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ότι η έκδοση του Βασιλίκοβιτς αναμένεται να προκαλέσει αντιδράσεις στους κόλπους της σερβικής κοινότητας στην Αυστραλία και να αναστατώσει τη σερβική κοινωνία.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Ιράν: Μόνο μία από τις 3 πυρηνικές εγκαταστάσεις καταστράφηκε από τα αμερικανικά πλήγματα τον Ιούνιο
Σύμφωνα με το NBC News, πρόσφατη αξιολόγηση που παραδόθηκε στον Τραμπ αποκαλύπτει πως τα πλήγματα των ΗΠΑ εναντίον τριών βασικών εγκαταστάσεων του ιρανικού πυρηνικού προγράμματος κατέστρεψαν τελικά μόνο τη μία
Δορυφορική εικόνα πάνω από το Φόρντο, μετά την επίθεση των ΗΠΑ στην υπόγεια Ιρανική πυρηνική εγκατάσταση στις 22 Ιουνίου 2025