Ελλάδα

Norman Atlantic: Η χώρα πενθεί και τρίτο Έλληνα νεκρό – “Όλα έγιναν σωστά” υποστήριξε ο καπετάνιος – Καταπέλτης ο Iταλός εισαγγελέας

- Ο Νικόλαος Παράσχης είναι ο τρίτος Έλληνας νεκρός που ταυτοποιήθηκε μετά την τραγωδία στο φλεγόμενο Norman Atlantic
- Μέχρι στιγμής έχουν διασωθεί 236 Έλληνες επιβάτες από τους συνολικά 268
- Επιστρέφουν το βράδυ από το Μπρίντιζι άλλοι 21 διασωθέντες
- "Ακόμη δεν γνωρίζουμε τι έχουν απογίνει ενενήντα οκτώ επιβάτες του Norman Atlantic" δηλώνει ο εισαγγελέας του Μπάρι
- Κατέθεσε ο καπετάνιος του πλοίου: Εξήγησε ότι έγιναν οι απαραίτητες ενέργειες

Επιβεβαιώθηκε από την Πρεσβεία της Ελλάδας στη Ρώμη, η ταυτοποίηση της σορού ενός άνδρα από την οποία προκύπτει ότι, είναι ο -ελληνικής υπηκοότητας- Νικόλαος Παράσχης. Πρόκειται για τον τρίτο Έλληνα νεκρό που ταυτοποιήθηκε.

Ο άτυχος άνδρας από το χωριό Γερακαρία, 58 ετών και πατέρας δύο παιδιών, σύμφωνα με συγγενικό του πρόσωπο, έδωσε σημεία ζωής για τελευταία φορά το βράδυ του Σαββάτου, όταν ταξίδευε με το «Norman Atlantic» από την Πάτρα προς την Ανγκόνα, μεταφέροντας λάδι. Έκτοτε δεν επικοινώνησε με κανέναν και δυστυχώς οι φόβοι της οικογένειας επαληθεύτηκαν.

Μέχρι στιγμής έχουν διασωθεί 236 Έλληνες επιβάτες από τους συνολικά 268 που ήταν, σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες στο μοιραίο πλοίο.

«Ακόμη δεν γνωρίζουμε τι έχουν απογίνει ενενήντα οκτώ επιβάτες του Norman Atlantic» δήλωσε ο εισαγγελέας του Μπάρι Τζιουζέππε Βόλπε.

Σύμφωνα με τον κ. Βόλπε, «τις τελευταίες ώρες έφτασαν στην Ελλάδα ογδόντα ναυαγοί με ένα ελικόπτερο και ένα εμπορικό πλοίο, αλλά δεν προκύπτει να υπάρχει κάποιο δεύτερο πλοίο, το οποίο να έχει επιβιβάσει διασωθέντες».

Ο εισαγγελέας του Μπάρι προέβη στις νέες αυτές δηλώσεις χθες το βράδυ μετά την άφιξη στο Μπρίντιζι του ελικοπτεροφόρου «Σαν Τζόρτζιο», το οποίο μετέφερε 216 διασωθέντες, και του πλοίου Jannette, το οποίο αγκυροβόλησε σήμερα το πρωί στον Τάραντα, με 38 ναυαγούς.

Στο μεταξύ, σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, το πλοίο Norman Atlantic έχει δεθεί σε ρυμουλκό, αλλά η κακοκαιρία δεν επιτρέπει την προσέγγισή του στην Κάτω Ιταλία. Όπως μεταδίδουν τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης, θα ρυμουλκηθεί, τελικά, στο αλβανικό λιμάνι του Αυλώνα.

Μετά τη βελτίωση των καιρικών συνθηκών στην Αδριατική, όπου πνέουν άνεμοι έντασης 8 μποφόρ, θα δοθεί πιθανότητα το πράσινο φως από τις ιταλικές αρχές για τη ρυμούλκηση του πλοίου, στο οποίο την Κυριακή 28/12 εκδηλώθηκε πυρκαγιά στο γκαράζ του υπό αδιευκρίνιστη αιτία και παραμένει σε κοντινή απόσταση από τις αλβανικές ακτές.

Όπως τόνισε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, μέλος πληρώματος ρυμουλκού πλοίου που βρίσκεται στο σημείο της τραγωδίας, το μοιραίο πλοίο έχει δεθεί ήδη από το ιταλικό ρυμουλκό με βοήθεια ειδική ομάδας που επιβιβάστηκε για λίγη ώρα στο πλοίο ενώ στην περιοχή παραμένουν και τα υπόλοιπα πέντε ρυμουλκά που θα συνδράμουν στην όλη επιχείρηση.

Επίσης ειδικές ομάδες επιβιβάστηκαν για κάποιες ώρες στο πλοίο χωρίς να έχει δοθεί καμία επίσημη ενημέρωση από τις ιταλικές αρχές για την κατάσταση που υπάρχει μέσα σε αυτό και αν η φωτιά συνεχίζει να καίει λόγω των εύφλεκτων υλικών.

Πρόσθεσε επίσης ότι η Ιταλική ακτοφυλακή φέρεται να έχει αποδεσμεύσει το μεγαλύτερο μέρος των πλοίων που βρίσκονταν για έρευνες στη θαλάσσια περιοχή και παραμένει μόνο ένα ιταλικό πλοίο που ολοκλήρωσε κάποιες έρευνες και θα αποδεσμευθεί κι αυτό με τη σειρά του.

Επιστρέφουν το βράδυ 21 διασωθέντες

Στο μεταξύ, αεροσκάφος C-130 της Πολεμικής Αεροπορίας θα μεταφέρει 21 από τους διασωθέντες του πλοίου Norman Atlantic από το Μπρίντιζι στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος». Το αεροσκάφος θα απογειωθεί από την ιταλική πόλη το απόγευμα.

Καπετάνιος: Όλα έγιναν σωστά

Ότι ακολουθήθηκαν όλες οι απαραίτητες διαδικασίες υποστήριξε στην κατάθεσή του ο καπετάνιος του Norman Atlantic Argilio Giacomazzi, σύμφωνα με την Corriere Della Sera.

Ο Argilio Giacomazzi, που έφτασε το βράδυ της Τρίτης στο Μπρίντιζι, κατέθετε για περισσότερες από 5 ώρες στον εισαγγελέα.

“Έχουμε διευκρινίσει κάθε πτυχή, απαντώντας σε όλες τις ερωτήσεις”, ανέφερε ο δικηγόρος του Alfredo Delle Noci.

Ανέφερε πως οι ερωτήσεις του εισαγγελέα επικεντρώθηκαν στο κατά πόσο ακολουθήθηκαν τα όσα έπρεπε κατά τα στάδια της εκκένωσης.

Ο καπετάνιος από την πλευρά του εξήγησε ότι έγιναν οι απαραίτητες ενέργειες από τη στιγμή που ξέσπασε η φωτιά, με το πλήρωμα να ενημερώνει αρχικά τους επιβάτες και πως σε μεταγενέστερο χρόνο χτύπησε συναγερμός.

Στο κατηγορητήριο όμως του εισαγγελέα επισημαίνεται πως απέτυχε η εκκένωση και τονίζονται τα λάθη του πληρώματος.

Πρόκειται για μια τραγωδία που, σύμφωνα με τα στοιχεία που έρχονται στο φως, θα μπορούσε να είχε αποφευχθεί.

Αυτό προκύπτει και από την απόφαση κατάσχεσης του πλοίου, το οποίο διατάχθηκε από τους δικαστές στο Μπάρι να μεταφερθεί στο λιμάνι του Μπρίντιζι.

Αναδεικνύονται οι παραλείψεις κατά τον χρόνο που σήμανε ο συναγερμός για τη διάσωση των επιβατών, ενώ θα εξακριβωθεί και το κατά πόσο λειτούργησαν ορθά οι συσκευές συναγερμού.

Δεν είναι τυχαίο πως το κατηγορητήριο κάνει λόγο για ελέγχους που πρέπει να γίνουν προκειμένου να εξακριβωθεί γιατί δεν έριξαν μερικές σωσίβιες λέμβους, με αποτέλεσμα να καθυστερήσει η εγκατάλειψη του πλοίου από τους επιβάτες.

Πολλοί επιβάτες επισημαίνουν ότι δεν άκουσαν καμία σειρήνα και άλλοι πως βρίσκονταν στην καμπίνα τους μέχρι και τις 5:20, ενώ η φωτιά είχε ξεσπάσει ήδη από τις 4:30.

Αναφέρουν μάλιστα πως ξύπνησαν από τον θόρυβο και τον καπνό, τονίζοντας πως ο συναγερμός ενεργοποιήθηκε με καθυστέρηση, θέτοντας σε κίνδυνο τις ζωές πολλών επιβατών.

Όλα τα σενάρια για την πρόκληση της φωτιάς είναι ανοιχτά, συμπεριλαμβανομένου και εκείνου για πρόκλησή της κατά λάθος από παράνομο μετανάστη που ήταν κρυμμένος στο αμπάρι του πλοίου.

Στο κατηγορητήριο γίνεται αναφορά και για σκάφη που δεν λειτούργησαν, εμποδίζοντας έτσι πολλούς επιβάτες να εκκενώσουν το πλοίο με ασφάλεια.

Οικογένεια που επέζησε της τραγωδίας αποφάσισε να υποβάλει αγωγή στηριζόμενη στη νομική ομάδα που εκπροσωπεί και επιβάτες του Costa Concordia.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Ελλάδα
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Ελλάδα: Περισσότερα άρθρα
Νέα στοιχεία για την εξαφάνιση της 16χρονης Λόρα: Η γυναίκα «κλειδί» στην υπόθεση και η καταγγελία της στις γερμανικές αρχές
Πρόκειται για την γυναίκα που είχε κάνει την καταγγελία στις γερμανικές αρχές για τον πατέρα της Λόρα με αποτέλεσμα η 16χρονη να καταλήξει για λίγες μέρες σε δομή
Λόρα 7