Πολιτική

Κυβέρνηση: Ναι στη βοήθεια, όχι στα μέτρα

Το ολοένα και “διογκούμενο” πρωτογενές πλεόνασμα και την αταλάντευτη βούληση για υλοποίηση των διαρθρωτικών αλλαγών επιστρατεύει ο Αντώνης Σαμαράς στην παρασκηνιακή διαπραγμάτευση με τους εταίρους για το νέο πακέτο βοήθειας. Συμφωνία Σαμαρά – Βενιζέλου - Χατζηδάκη για γάλα και φάρμακα, ώστε να επανέλθει η τρόικα στην Ελλάδα.

Το Eurogroup της 10ης Μαρτίου “τρέχει” να προλάβει η κυβέρνηση, προκειμένου να εκταμιευθεί η επόμενη δόση ύψους 4,9 δις ευρώ αλλά και να ανοίξει διάπλατα ο δρόμος για τη διευθέτηση της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους. Ως εκ τούτου Αντώνης Σαμαράς και Ευάγγελος Βενιζέλος έδωσαν στον Υπουργό Ανάπτυξης, Κωστή Χατζηδάκη, ρητές εντολές, προκειμένου να αποστείλει στην τρόικα τις τελικές προτάσεις της κυβέρνησης για το γάλα και τα μη συνταγογραφούμενα φάρμακα, προκειμένου να ξεμπλοκάρει η συμφωνία.

Τις παραμέτρους ενός νέου πακέτου βοήθειας επιχειρεί να οριοθετήσει η Αθήνα – στην πολιτική διαχείριση εν όψει Εκλογών εστιάζουν Σαμαράς και Βενιζέλος

Σύμφωνα με πληροφορίες, στην αγορά του γάλακτος η κυβέρνηση κατέληξε στην αφαίρεση του όρου φρέσκο για το γάλα και στην παροχή δυνατότητας στους παραγωγούς να ορίσουν εκείνοι τον αριθμό των ημερών ζωής του προιόντος ανάλογα με τη μέθοδο παστερίωσης. Για τα σημεία πώλησης των φαρμάκων η κυβέρνηση θα προτείνει την επιβολή πλαφόν στην πώληση μη συνταγογραφούμενων, ενώ στην περίπτωση που θα επιμείνει η τρόικα τότε η αντιπρόταση της κυβέρνησης θα είναι η παρουσία φαρμακοποιών στα σούπερ μάρκετ.

Την ίδια ώρα, η κυβέρνηση απαντά στις τροχιοδεικτικές βολές του Βερολίνου, που δια του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, μιλά για νέο πακέτο βοήθειας ακόμη και πριν από τις Ευρωεκλογές, ανάβοντας πράσινο φως στη νέα βοήθεια με τον αστερίσκο, πάντως, ότι δεν θα δεχθεί νέα μέτρα. Σε αυτή τη νέα φάση διαπραγμάτευσης, Αντώνης Σαμαράς και Ευάγγελος Βενιζέλος προτάσσουν αφ ενός το πρωτογενές πλεόνασμα, που πλέον κυβερνητικοί κύκλοι το εκτιμούν ενδεχομένως και πάνω από 1,5 δις ευρώ αλλά και τη βούληση της κυβέρνησης να επισπεύσει τις διαρθρωτικές αλλαγές, καθησυχάζοντας εταίρους και αγορές για την πορεία πλεύσης της Αθήνας.

Στο εσωτερικό μέτωπο, το Μέγαρο Μαξίμου επενδύει στις θετικές ειδήσεις, που αναμένεται να ανακοινώσει εντός της εβδομάδος το οικονομικό επιτελείο, ευελπιστώντας ότι θα οπλίσει την κοινοβουλευτική πλειοψηφία με επιχειρήματα έναντι της αντιπολίτευσης. Ήδη Σαμαράς και Βενιζέλος συζήτησαν χθες στο Μέγαρο Μαξίμου τη στρατηγική πολιτικής διαχείρισης ενός νέου πακέτου βοήθειας, εν όψει των δίδυμων εκλογικών αναμετρήσεων του προσεχούς Μαίου, προβάλλοντας ολοένα και εντονότερα τα διλήμματα για την ασφαλή θέση της χώρας στην Ευρώπη αλλά και για το ποια παράταξη μπορεί να διαχειριστεί καλύτερα την έξοδο της χώρας από τα Μνημόνια.

Διαβάστε επίσης

Στις 10.30 συνάντηση Σαμαρά Βενιζέλου

Καρότο και μαστίγιο … ως τις εκλογές

«Σφήκα» για τα ναυπηγεία ο Βενιζέλος – «Το θέμα με την τρόικα είναι τεχνικό»

ΝΔ: Οι φίλοι του Τσίπρα θέλουν να επιβάλλουν κεφαλαιακό φόρο στους έλληνες!

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Πολιτική
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Πολιτική: Περισσότερα άρθρα
Κωνσταντίνος Τασούλας: Η Παναγιά οδηγεί το έθνος μας στους αγώνες για ελευθερία και προκοπή
«Να εκφράσω την ελπίδα μου, μια ελπίδα που πηγάζει εδώ από την Εκατονταπυλιανή της Πάρου, ώστε η αντιμετώπιση μιας ακόμη πύρινης δοκιμασίας, αυτού του Αυγούστου, να έχει τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα»
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Τασούλας στην θεία λειτουργία για την εορτή της Κοιμήσεως της Θεοτόκου στον Ιερό Ναό Παναγίας Εκατονταπυλιανής, στην Πάρο, Παρασκευή 15 Αυγούστου 2025. 
(ΘΟΔΩΡΗΣ ΜΑΝΩΛΟΠΟΥΛΟΣ 2
Κυριάκος Μητσοτάκης: Η μέρα του Δεκαπενταύγουστου είναι αφιερωμένη σε όσους μας κρατούν ασφαλείς
«Σήμερα δεν είναι μέρα για πολιτικές δηλώσεις - Εγώ αυτό το οποίο εύχομαι είναι να μπορούμε να βρίσκουμε πάντα την δύναμη εκείνη, να πορευόμαστε πρώτα και πάνω από όλα με ενότητα»
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης και η Μαρέβα Γκραμπόφσκι 41
Ο σχεδιασμός της κυβέρνησης για την επόμενη ημέρα μετά τις καταστροφικές φωτιές – «Αντιπολιτευτικό μένος» βλέπει το Μαξίμου
Η κυβέρνηση αναμένει τα αποτελέσματα της έρευνας που διενεργούν Κλιμάκια της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού και σε συνεργασία με άλλες κρατικές υπηρεσίες, αναζητούν τα αίτια εκδήλωσης πυρκαγιών
Καμένο σπίτι στην Αχαΐα
Παύλος Μαρινάκης για φωτιές: 10 ψέματα της αντιπολίτευσης – Απαντήσεις στους πολίτες
«Δυστυχώς, όπως συμβαίνει κάθε χρόνο, τα κόμματα της αντιπολίτευσης βλέπουν τις τραγικές στιγμές αγωνίας των πολιτών, ως ευκαιρία για να ξεδιπλώσουν το αντιπολιτευτικό τους μένος»
Ο Παύλος Μαρινάκης 7