Κόσμος

Δεν μπορεί να μιλήσει ο Νέλσον Μαντέλα

Ο Νέλσον Μαντέλα εξακολουθεί να είναι "αρκετά άρρωστος" και δεν μπορεί να μιλήσει, αλλά "επικοινωνεί με νεύματα", δήλωσε η πρώην σύζυγός του, η Γουίνι Μαντικιζέλα-Μαντέλα σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα νοτιοαφρικανικής εφημερίδας.

Ο ήρωας του αγώνα κατά του απαρτχάιντ, ο οποίος είναι 95 ετών και από το Σεπτέμβριο δέχεται φροντίδες στην κατοικία του, “επικοινωνεί με νεύματα που κάνει με το πρόσωπό του”. “Δεν μπορεί να αρθρώσει λέξεις” “εξαιτίας όλων των σωλήνων που έχει στο στόμα του για να αποβάλλονται τα υγρά από τους πνεύμονές του”, εξήγησε η Μαντικιζέλα-Μαντέλα στην εφημερίδα Σάντεϊ Ιντιπέντεντ.

“Οι γιατροί μας είπαν πως ελπίζουν ότι θα ξαναβρεί τη φωνή του”

“Οι γιατροί μας είπαν πως ελπίζουν ότι θα ξαναβρεί τη φωνή του”, διευκρίνισε αρνούμενη κατηγορηματικά ότι ο Νέλσον Μαντέλα είναι συνδεδεμένος με αναπνευστική συσκευή.

Ο πρώτος μαύρος πρόεδρος της Νότιας Αφρικής δέχεται φροντίδες κατ’ οίκον στο Γιοχάνεσμπουργκ από την 1η Σεπτεμβρίου, αφού προηγουμένως νοσηλεύθηκε επί σχεδόν τρεις μήνες για πνευμονική λοίμωξη.

Μια ομάδα από 22 γιατρούς τον φροντίζει στο σπίτι του

Μια ομάδα από 22 γιατρούς τον φροντίζει στο σπίτι του και μολονότι η πνευμονία του θεραπεύθηκε, οι πνεύμονές του παραμένουν ευαίσθητοι, δήλωσε η Γουίνι Μαντικιζέλα-Μαντέλα.

“Είναι δύσκολο γι’ αυτόν”, “εξακολουθεί να είναι πολύ ευαίσθητος στα μικρόβια, πρέπει συνεπώς να βρίσκεται σε αποστειρωμένο περιβάλλον. Το δωμάτιό του είναι σαν μονάδα εντατικής θεραπείας”, αφηγήθηκε στην εφημερίδα. Όμως “όταν είναι πολύ χαλαρός, είναι καλά”.

Τα πνευμονικά προβλήματα του νομπελίστα της Ειρήνης συνδέονται πιθανόν με τη φυματίωση από την οποία είχε προσβληθεί κατά τον εγκλεισμό του στη φυλακή του Ρόμπεν Άιλαντ, όπου πέρασε 18 από τα 27 χρόνια που έμεινε κλεισμένος στις φυλακές του καθεστώτος του απαρτχάιντ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ιστορική “γκάφα” από τον Μπους! – Έβγαλε συλλυπητήρια ανακοίνωση για τον Μαντέλα

Ο Ομπάμα θα συναντηθεί με τους πρωταγωνιστές της νέας ταινίας για τη ζωή του Μαντέλα

Εξιτήριο για τον Μαντέλα – Με πνευμονικό οίδημα στο σπίτι του

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Η Ρώμη προετοιμάζεται για το κονκλάβιο: Καρδινάλιοι «ροκ σταρ», φήμες, τιραμισού και καρμπονάρες πριν την εκλογή του νέου Πάπα
Οι εκλέκτορες καρδινάλιοι κουτσομπολεύουν σε καφέ και εστιατόρια υπό το άγρυπνο βλέμμα των δημοσιογράφων - Μερικοί εκμεταλλεύονται την παρουσία των ΜΜΕ
καρδινάλιος Fernando Natalio Chomali Garib
Σκληρό «μπραντεφέρ» Ντόναλντ Τραμπ και Χάρβαρντ - «Δεν θα λάβει καμία νέα δημόσια χρηματοδότηση»
Ξεκίνησε τις εκκλήσεις για δωρεές ο πρόεδρος του πανεπιστημίου - Ο Αμερικανός πρόεδρος θέλει οι αρχές να αποκτήσουν δυνατότητα ελέγχου στις διαδικασίες εγγραφών φοιτητών, πρόσληψης εκπαιδευτικών, αλλά και προγράμματά του
Ντόναλντ Τραμπ
Τρεις νεκροί από ανατροπή σκάφους στο Σαν Ντιέγκο - Δύο παιδιά ήταν μεταξύ των επιβατών
Η Aμερικανική ακτοφυλακή δήλωσε σε ανάρτηση στο μέσο κοινωνικής δικτύωσης Χ ότι διεξάγει έρευνα για τον εντοπισμό εννέα ανθρώπων που αγνοούνται στα ανοιχτά της παραλιακής πόλης Ντελ Μαρ
Μέλη των μέσων ενημέρωσης φωτογραφίζουν το πλοιάριο που εμπλέκεται στη θανατηφόρα ανατροπή του σκάφους Panga στα ανοικτά της παραλίας Torrey Pines State Beach, αφού σύρθηκε βόρεια από το σημείο όπου το σκάφος βγήκε στην ακτή στο Del Mar της Καλιφόρνιας