Ελλάδα

Παρασκευή 11:00 η απόφαση για το Δίστομο

Είναι ίσως μια από τις πλέον σημαντικές αποφάσεις, παγκοσμίως, καθώς για πρώτη φορά μιλάμε για μαζική αποζημίωση για έγκλημα πολέμου. 218 ψυχές ζητούν δικαίωση.

Την ερχόμενη Παρασκευή ο πρόεδρος του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης ιάπωνας Χισάσι Οουάντα θα ανακοινώσει την απόφαση για τη σφαγή του Διστόμου από τα ναζιστικά στρατεύματα κατοχής.

Ήδη η Γερμανία έχει καταδικαστεί από ιταλικό δικαστήριο και έχει προσφύγει στη Χάγη όπως και σε δεκάδες άλλες περιπτώσεις καταδίκης της από ιταλικά δικαστήρια.

Η Γερμανία έχει λάβει ασυλία και ουσιαστικά πουθενά στον κόσμο δεν διεξάγονται τέτοιου είδους δίκες πλην Ιταλίας, παρά τις αφόρητες πιέσεις που της ασκούνται από το Βερολίνο “να λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα”, ώστε να μην ισχύσουν οι δικαστικές αποφάσεις που παραβιάζουν την ασυλία της και τα ιταλικά δικαστήρια να μην εκδικάζουν πλέον τέτοιου τύπου υποθέσεις.

Οι υπό αμφισβήτηση δικαστικές διαδικασίες κινήθηκαν από οικογένειες θυμάτων των ναζιστικών εγκλημάτων και κληρονόμων Ιταλών που εκτοπίστηκαν στη Γερμανία για καταναγκαστική εργασία, στο διάστημα από τον Σεπτέμβριο του 1943 ως τον Μάιο του 1945, όταν η Ιταλία κατελήφθη από τη Γερμανία αφού ακύρωσε το Σύμφωνο που είχε μαζί της και ενώθηκε με τις δυνάμεις των Συμμάχων.

Στη διάρκεια της ακροαματικής διαδικασίας ενώπιον του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης από τις 12 ως τις 16 Σεπτεμβρίου του 2011, το Βερολίνο διαβεβαίωσε ότι το πρόβλημα άρχισε το 2004 με την ΄”υπόθεση Φερίνι”, του Ιταλού που εκτοπίστηκε στη Γερμανία για καταναγκαστική εργασία το 1944.

Το Ανώτατο Δικαστήριο της Ιταλίας αποφάνθηκε τότε ότι τα ιταλικά δικαστήρια είναι αρμόδια να εκδικάζουν προσφυγές που αφορούν τη Γερμανία. Σύμφωνα με το Βερολίνο, δεκάδες τέτοιες υποθέσεις εκκρεμούν στα ιταλικά δικαστήρια.

Το 2008, το εφετείο της Φλωρεντίας επικύρωσε απόφαση ελληνικού δικαστηρίου του 1997, η οποία καταδικάζει το γερμανικό κράτος να αποζημιώσει τις οικογένειες 218 θυμάτων της σφαγής που διεπράχθη στις 10 Ιουνίου του 1944 στο Δίστομο.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Ελλάδα
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Ελλάδα: Περισσότερα άρθρα
«Υπάρχουν παιδιά που δεν ξέρουν ότι χάθηκε η μητέρα τους» – Μαρτυρίες ψυχολόγων για τις οικογένειες των θυμάτων της έκρηξης στη Βιολάντα
Οι ειδικοί επισημαίνουν ότι οι συγγενείς δεν έχουν βιώσει ακόμη τον μεγάλο πόνο καθώς δεν έχουν συνειδητοποιήσει τον χαμό των ανθρώπων τους - Σε άρνηση οι περισσότεροι από αυτούς
Το κατεστραμμένο εργοστάσιο της Βιολάντα
Επιστρέφουν από τη Ρουμανία οι 2 τραυματίες σήμερα – Επαναπατρίζονται και οι 7 σοροί - Πορεία με μηχανές από τους φιλάθλους του ΠΑΟΚ
Φίλαθλοι του ΠΑΟΚ αναμένεται να συνοδεύσουν τις σορούς έως τη Τούμπα – Η κατάσταση υγείας του πολυτραυματία και τα αίτια που προκάλεσαν το σοκαριστικό τροχαίο δυστύχημα
Τραγωδία στη Ρουμανία
Καιρός σήμερα: Βροχές και καταιγίδες σε όλη τη χώρα με χιόνια στα ορεινά – Ισχυροί άνεμοι έως 8 μποφόρ
Η θερμοκρασία θα φτάσει στα βόρεια ηπειρωτικά τους 10 με 12 βαθμούς Κελσίου, στο Ιόνιο και τα υπόλοιπα ηπειρωτικά τους 15 με 17 βαθμούς και στην υπόλοιπη νησιωτική χώρα τους 18 με 20 βαθμούς Κελσίου
Βροχή
Κακοκαιρία Kristin: Βροχές, χαλάζι και ισχυροί άνεμοι σε όλη τη χώρα – Πότε «θα χτυπήσουν» την Αττική τα φαινόμενα
Τα πιο έντονα φαινόμενα αναμένονται σε Ιόνιο, Ήπειρο, δυτική Στερεά Ελλάδα και τη δυτική Πελοπόννησο με ισχυρές βροχές και καταιγίδες, κυρίως κατά τις πρωινές ώρες
Καιρός