Ελλάδα

Το Μουσείο Ακρόπολης… ψηφίζει Παρθενώνα

Η ζωφόρος του Παρθενώνα αποκαλύπτει στους Έλληνες αρχαιολόγους κρυφές πτυχές της κι αυτό χάρη στην ψηφιακή σάρωση των λίθων της.

Το πρόγραμμα «Ψηφίζω Παρθενώνα» που πραγματοποιείται στο Μουσείο της Ακρόπολης, γίνεται σε συνεργασία με τη Γενική Γραμματεία Έρευνας και Τεχνολογίας, έχει ξεκινήσει εδώ και δύο μήνες και αναμένεται να ολοκληρωθεί σε περίπου δύο χρόνια.

Η λεπτομέρεια στη γεωμετρία και το χρώμα, που εξασφαλίζει η προηγμένη τεχνολογία της ψηφιακής σάρωσης βοηθά όχι μόνο στη συντήρηση, αλλά και στην επανένωση των πρωτότυπων θραυσμάτων, εξηγεί ο πρόεδρος του Μουσείου Ακρόπολης, Δημήτρης Παντερμαλής, τονίζοντας ότι το πρόγραμμα θα ολοκληρωθεί με την ψηφιακή σάρωση και των σωζόμενων λίθων της ζωφόρου στο Βρετανικό Μουσείο.

Είναι μία από τις πολλές και ενδιαφέρουσες εργασίες, που πραγματοποιούνται καθημερινά, ακόμα και τις Δευτέρες που το Μουσείο της Ακρόπολης είναι κλειστό. Και δεν είναι η μόνη. Η συντήρηση και επανατοποθέτηση εκθεμάτων, όπως η αρχαϊκή λεοντοκεφαλή-υδροροή στο γωνιακό αέτωμα του ναού της Αθηνάς, ή η επανασυγκόληση με τιτάνιο της ουράς του κυνηγετικού σκύλου, που εκτίθεται επίσης στην αρχαϊκή αίθουσα του Μουσείου της Ακρόπολης. Η αποκατάσταση της Κόρης αρ. 669 και η έκθεσή της σε ενιαίο άγαλμα ύψους 1 μ. και 89 εκ. είναι μία μόνο από τις εργασίες που πραγματοποιούνται κάθε Δευτέρα, οπότε το Μουσείο παραμένει κλειστό.

Όπως σημειώνουν οι συντηρητές του Μουσείου, «οι Δευτέρες στο Μουσείο της Ακρόπολης είναι οι πιο φορτωμένες ημέρες γιατί ουσιαστικά ξεκινούν από την Κυριακή το βράδυ, προκειμένου να παραδώσουν στο κοινό αποκατεστημένο, κάποιο σημαντικό εύρημα».

Διαβάστε επίσης: Ξεναγηθείτε στο νέο μουσείο Ακρόπολης και βοηθήστε τα αδέσποτα

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Ελλάδα
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Ελλάδα: Περισσότερα άρθρα
Βορίζια: «Έστησαν καρτέρι στο παιδί μου και τον εκτέλεσαν εν ψυχρώ», λέει η μητέρα του 39χρονου Φανούρη Καργάκη
Η μητέρα αποκάλυψε πως πέρυσι μέλη της άλλης οικογένειας είχαν μαχαιρώσει τον εγγονό της - «Δεν βάλαμε εμείς τη βόμβα στο σπίτι τους, απαιτώ να φύγουν από το χωριό»
Ο Φανούρης Καργάκης που έπεσε νεκρός από τους πυροβολισμούς
10
Έφοδος στις φυλακές Αλικαρνασσού για το μακελειό στα Βορίζια: Εκεί κρατούνται συγγενείς του 39χρονου - Δείτε τι βρέθηκε στα κελιά
Οι αστυνομικοί ψάχνουν να βρουν επικοινωνίες που σχετίζονται με την τοποθέτηση της βόμβας στο σπίτι της οικογένειας Φραγκιαδάκη - Κατά την επιχείρηση βρέθηκε ένα μαχαίρι και ένα κινητό το οποίο στάλθηκε για ανάλυση
Το μαχαίρι που βρέθηκε από την έφοδο
Ανανεώθηκε πριν 2 ώρες
28
Κραυγή αγωνίας για να μην ξεσπάσει βεντέτα στα Βορίζια - Μετά την κηδεία της 56χρονης αναμένεται να παραδοθούν τα 3 ανίψια της
Κλειστά και σήμερα τα σχολεία σε Βορίζια και Ζαρό – Το μεσημέρι η κηδεία της 56χρονης – Με drones αναζητούν τους εμπλεκόμενους στα βουνά της Κρήτης
56χρονη
«Αφαίρεσαν τη ζωή» του Echo, του σκύλου που εντόπισε την σορό του Μπάμπη Κούτσικου και συμμετείχε στις έρευνες για τον Βασίλη Καλογήρου
«Τις επόμενες μέρες θα ακολουθήσει δελτίο τύπου που θα αναφέρεται ο λόγος που μας αφαίρεσαν από την ζωή μας τον Echo μας!!! Καλό παράδεισο ψυχή μας»
O σκύλος Εcho