Κόσμος

Συνάντηση Ομπάμα και Αμπντουλά

Ο Ομπάμα θα συναντηθεί με τον Βασιλιά της Ιορδανίας Αμπντουλά στο Λευκό Οίκο στις 17 Μαΐου.

Ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα θα δεχθεί στο Λευκό Οίκο το βασιλιά της Ιορδανίας Αμπντουλά στις 17 Μαΐου, προκειμένου να εξετάσουν τις εξελίξεις στο ζήτημα της πολιτικής αναταραχής, που συγκλονίζει χώρες της Μέσης Ανατολής αλλά και την πρόοδο των Αραβο-ισραηλινών ειρηνευτικών συνομιλιών, όπως ανακοινώθηκε από το γραφείο του προέδρου Ομπάμα τη Δευτέρα.
 
Η επίσημη επίσκεψη του Ιορδανού μονάρχη, που κατά το παρελθόν υπήρξε βασικός συμπαίκτης στην προσπάθεια των ΗΠΑ για τη θέσπιση του Ισραηλινό-Παλαιστινιακού ειρηνευτικού διαλόγου, πραγματοποιείται μόλις τρείς μέρες πριν ο Ομπάμα συναντηθεί με τον πρωθυπουργό του Ισραήλ, Μπεντζαμίν Νετανιάχου,του οποίου οι σχέσεις με τον Αμερικανό πρόεδρο έχουν περάσει και από περιόδους έντασης.
 
Οι προσπάθειες του προέδρου Ομπάμα να επιτύχει τη σύναψη μιας συμφωνίας ειρήνευσης στη Μέση Ανατολή δεν έχουν αποφέρει σημαντικούς καρπούς από τότε που ξεκίνησε τη θητεία του, αλλά εν τούτοις επιμένει ότι υπάρχει αδήριτη ανάγκη οι εμπλεκόμενοι να αδράξουν την ευκαιρία που δημιουργεί η παρούσα συγκυρία, εξαιτίας της γενικότερης πολιτικής αναταραχής στον ευρύτερο Αραβικό κόσμο.
 
” Ζούμε μια περίοδο βαθιών αλλαγών στη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική, καθώς οι λαοί αυτών των περιοχών ακολουθούν με αποφασιστικότητα το δρόμο της αξιοπρέπειας αλλά και των δημοκρατικών αρχών διακυβέρνησης “,αναφέρει στην ανακοίνωσή του ο Μπαράκ Ομπάμα, επ’ευκαιρία του εορτασμού της Ημέρας της Ανεξαρτησίας του Ισραήλ.
 
” Θα συνεχίσουμε τις προσπάθειες με το Ισραήλ και τους άλλους λαούς της περιοχής για να επιτύχουμε μια ολοκληρωμένη συμφωνία ειρήνης, που θα περιλαμβάνει τη λύση των δύο ανεξάρτητων κρατών στην περιοχή και θα εργαστούμε μαζί για την εξασφάλιση ενός μέλλοντος ειρήνης, ασφάλειας και αξιοπρέπειας για το λαό του Ισραήλ αλλά και για όλους τους λαούς της περιοχής.” προσέθεσε στην ανακοίνωσή του ο Αμερικανός πρόεδρος.
 
Η Ιορδανία είναι μαζί με την Αίγυπτο οι μοναδικές χώρες που ανήκουν στον Αραβικό κόσμο και έχουν υπογράψει συμφωνία ειρήνης με το Ισραήλ, το οποίο αποτελεί πολύ στενό σύμμαχο των ΗΠΑ.
 
Επίσης η Ιορδανία που αντικατέστησε άμεσα τον αντιδημοφιλή πρωθυπουργό της είναι από τις λίγες χώρες της περιοχής που δεν την άγγιξε η πολιτική αναταραχή που ξεκίνησε από την Αίγυπτο και γρήγορα μεταλαμπαδεύτηκε σε ολόκληρη την περιοχή.
 
” Ο πρόεδρος Ομπάμα ανυπομονεί να συναντηθει και να συζητήσει με το Βασιλιά Αμπντουλά της Ιορδανίας τις τελευταίες εξελίξεις στην περιοχή, καθώς και μεθόδους συνεργασίας πάνω στις πολιτικές και οικονομικές μεταρρυθμίσεις στην περιοχή “, αναφέρεται στην ανακοίνωση του Λευκού Οίκου.
Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
«Η Γροιλανδία δεν παραχωρείται στις ΗΠΑ – Θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να επέλθει συμφωνία» λέει η πρωθυπουργός της Δανίας
Η Φρεντέρισεν αρνήθηκε να διευκρινίσει το περιεχόμενο των συνομιλιών με τις ΗΠΑ και συμπλήρωσε πως δεν είναι σε θέση να εκτιμήσει πόσο θα μπορούσαν να διαρκέσουν οι διαπραγματεύσεις
Η πρωθυπουργός της Δανίας, Μέτε Φρέντερικσεν
Ο βασικός ρόλος της μόνιμης παρουσίας της CIA στη Βενεζουέλα: Επαναλειτουργία της πρεσβείας τους στο Καράκας θέλουν οι ΗΠΑ
Σύμφωνα με το CNN, η CIA έχει συμβάλει στην ανατροπή του Μαδούρο και είναι έτοιμη να βοηθήσει ενεργά στη διαχείριση των σχέσεων της κυβέρνησης Τραμπ με τη νέα ηγεσία της Βενεζουέλας
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ δίνει συνέντευξη Τύπου μετά την αμερικανική στρατιωτική επίθεση στη Βενεζουέλα, στο Παλμ Μπιτς.