Τρίτη, 30 Απρ.
21oC Αθήνα

Συνάντηση Ομπάμα και Αμπντουλά

REUTERS
Ο Ομπάμα θα συναντηθεί με τον Βασιλιά της Ιορδανίας Αμπντουλά στο Λευκό Οίκο στις 17 Μαΐου.

Ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα θα δεχθεί στο Λευκό Οίκο το βασιλιά της Ιορδανίας Αμπντουλά στις 17 Μαΐου, προκειμένου να εξετάσουν τις εξελίξεις στο ζήτημα της πολιτικής αναταραχής, που συγκλονίζει χώρες της Μέσης Ανατολής αλλά και την πρόοδο των Αραβο-ισραηλινών ειρηνευτικών συνομιλιών, όπως ανακοινώθηκε από το γραφείο του προέδρου Ομπάμα τη Δευτέρα.
 
Η επίσημη επίσκεψη του Ιορδανού μονάρχη, που κατά το παρελθόν υπήρξε βασικός συμπαίκτης στην προσπάθεια των ΗΠΑ για τη θέσπιση του Ισραηλινό-Παλαιστινιακού ειρηνευτικού διαλόγου, πραγματοποιείται μόλις τρείς μέρες πριν ο Ομπάμα συναντηθεί με τον πρωθυπουργό του Ισραήλ, Μπεντζαμίν Νετανιάχου,του οποίου οι σχέσεις με τον Αμερικανό πρόεδρο έχουν περάσει και από περιόδους έντασης.
 
Οι προσπάθειες του προέδρου Ομπάμα να επιτύχει τη σύναψη μιας συμφωνίας ειρήνευσης στη Μέση Ανατολή δεν έχουν αποφέρει σημαντικούς καρπούς από τότε που ξεκίνησε τη θητεία του, αλλά εν τούτοις επιμένει ότι υπάρχει αδήριτη ανάγκη οι εμπλεκόμενοι να αδράξουν την ευκαιρία που δημιουργεί η παρούσα συγκυρία, εξαιτίας της γενικότερης πολιτικής αναταραχής στον ευρύτερο Αραβικό κόσμο.
 
” Ζούμε μια περίοδο βαθιών αλλαγών στη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική, καθώς οι λαοί αυτών των περιοχών ακολουθούν με αποφασιστικότητα το δρόμο της αξιοπρέπειας αλλά και των δημοκρατικών αρχών διακυβέρνησης “,αναφέρει στην ανακοίνωσή του ο Μπαράκ Ομπάμα, επ’ευκαιρία του εορτασμού της Ημέρας της Ανεξαρτησίας του Ισραήλ.
 
” Θα συνεχίσουμε τις προσπάθειες με το Ισραήλ και τους άλλους λαούς της περιοχής για να επιτύχουμε μια ολοκληρωμένη συμφωνία ειρήνης, που θα περιλαμβάνει τη λύση των δύο ανεξάρτητων κρατών στην περιοχή και θα εργαστούμε μαζί για την εξασφάλιση ενός μέλλοντος ειρήνης, ασφάλειας και αξιοπρέπειας για το λαό του Ισραήλ αλλά και για όλους τους λαούς της περιοχής.” προσέθεσε στην ανακοίνωσή του ο Αμερικανός πρόεδρος.
 
Η Ιορδανία είναι μαζί με την Αίγυπτο οι μοναδικές χώρες που ανήκουν στον Αραβικό κόσμο και έχουν υπογράψει συμφωνία ειρήνης με το Ισραήλ, το οποίο αποτελεί πολύ στενό σύμμαχο των ΗΠΑ.
 
Επίσης η Ιορδανία που αντικατέστησε άμεσα τον αντιδημοφιλή πρωθυπουργό της είναι από τις λίγες χώρες της περιοχής που δεν την άγγιξε η πολιτική αναταραχή που ξεκίνησε από την Αίγυπτο και γρήγορα μεταλαμπαδεύτηκε σε ολόκληρη την περιοχή.
 
” Ο πρόεδρος Ομπάμα ανυπομονεί να συναντηθει και να συζητήσει με το Βασιλιά Αμπντουλά της Ιορδανίας τις τελευταίες εξελίξεις στην περιοχή, καθώς και μεθόδους συνεργασίας πάνω στις πολιτικές και οικονομικές μεταρρυθμίσεις στην περιοχή “, αναφέρεται στην ανακοίνωση του Λευκού Οίκου.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε