Ελλάδα

Τις κράτησαν “ομήρους” για 3 ώρες!

 

“Ομήρους” στα γραφεία τους κράτησαν δύο καθηγήτριες της Ιατρικής Σχολής Αθηνών, φοιτητές.

 

Οι καθηγήτριες ήθελαν να τηρήσουν το νόμο όμως οι φοιτητές είχαν άλλη άποψη. Ένα ακόμη ακραίο περιστατικό καταγράφεται σε ελληνικό πανεπιστήμιο, δείχνοντας την ισχύ των φοιτητικών παρατάξεων, που επιβάλλουν τη θέλησή τους έχοντας θεατές τους διδάσκοντες.
 
Σήμερα μάλιστα, ημέρα εξετάσεων, αναμένεται νέο επεισόδιο στην κόντρα μεταξύ των φοιτητικών παρατάξεων και των καθηγητριών της Ιατρικής Αθηνών Κλέας Κατσουγιάννη και Αναστασίας Τζώνου. Οι δύο καθηγήτριες αρνήθηκαν να δεχθούν το πρόγραμμα εξετάσεων που πρότειναν οι φοιτητές και υιοθέτησε η Γενική Συνέλευση της σχολής. Και αυτό διότι το πρόγραμμα έχει διάρκεια 2 μήνες! Ξεκίνησε από τα τέλη Ιανουαρίου και θα ολοκληρωθεί στις 24 Μαρτίου.
 
Όμως, ο νόμος προβλέπει ανώτατη διάρκεια της εξεταστικής περιόδου 3 εβδομάδες. Έτσι, οι δύο καθηγήτριες στο Εργαστήριο Επιδημιολογίας ζήτησαν το μάθημά τους να εξεταστεί εντός της περιόδου των τριών εβδομάδων από τα τέλη Ιανουαρίου και όρισαν την εξέταση για σήμερα.
 
Όπως γράφει σήμερα η “Καθημερινή” και σύμφωνα με δηλώσεις του προέδρου της Ιατρικής Σχολής : «αποτελεί εθιμικό δίκαιο στην Ιατρική Σχολή, το οποίο έχει διαμορφωθεί τα τελευταία 23 χρόνια, η διάρκεια των εξετάσεων να εκτείνεται πέραν των 3 εβδομάδων». Ο ίδιος έστειλε σχετικό ερώτημα στην πρυτανεία του ιδρύματος, η οποία του απάντησε ότι «στο πλαίσιο της εύρυθμης λειτουργίας μπορεί να αποφασισθεί κάτι τέτοιο εάν υπάρχουν ιδιαιτερότητες στη σχολή». Η Σύγκλητος, πάντως, δεν ρωτήθηκε, παρόλο που ο νόμος προβλέπει ότι για παράταση της εξεταστικής απαιτεί έγκριση της Συγκλήτου.
 
Η στάση των δύο καθηγητριών προκάλεσε την αντίδραση των «φοιτητοπατέρων», οι οποίοι τις κράτησαν ομήρους επί ένα τρίωρο την προηγούμενη εβδομάδα, κλειδωμένες στα γραφεία τους. Από την περασμένη Δευτέρα μάλιστα, το Εργαστήριο Επιδημιολογίας τελεί υπό κατάληψη. Σήμερα, πάντως, οι καθηγήτριες θα είναι παρούσες για τις εξετάσεις στο μάθημα, στις οποίες συμμετοχή έχουν δηλώσει 140 φοιτητές σε σύνολο περίπου 250.
 
«Δεν μπορεί η εξεταστική περίοδος να διαρκεί επτά εβδομάδες για πέντε μαθήματα. Αυτό αποτελεί υποβάθμιση των σπουδών στο δημόσιο πανεπιστήμιο και αυτό επιχειρούμε να ανατρέψουμε», είπε στην «Κ» η κ. Κατσουγιάννη. Από την άλλη, φοιτητές και διδάσκοντες αποδέχονται το εθιμικό δίκαιο επικαλούμενοι τις ιδιαιτερότητες της Ιατρικής Σχολής. Ποιες είναι αυτές; Η μεγάλη ύλη και η, συνήθως, καθυστερημένη διανομή συγγραμμάτων. Πώς όμως δεν συμβαίνει το ίδιο σε κάποια άλλη σχολή του Παν. Αθηνών, ή σε κάποια από τις υπόλοιπες Ιατρικές Σχολές της χώρας;
 
Οι δύο πανεπιστημιακοί, πάντως, δεν ήθελαν να φθάσουν την κατάσταση στα άκρα. Όμως, η στάση των φοιτητών που συνήθως υποκινούνται από φοιτητές εκτός σχολών πόλωσε το κλίμα. Έτσι, η κοινή γνώμη μπορεί να πάρει μία ακόμη γεύση από τα ελληνικά ΑΕΙ, και να διαπιστώσει τον «τσαμπουκά» των φοιτητών και την απάθεια ορισμένων.
 
 
 
 
Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Ελλάδα
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Ελλάδα: Περισσότερα άρθρα
27χρονη Γαλλίδα ξυλοκοπήθηκε από τον 37χρονο σύζυγό της σε club της Μυκόνου - «Μου έριξε γροθιά στο πρόσωπο και αιμορραγούσα»
Ο 37χρονος Γάλλος που συνελήφθη στο αεροδρόμιο της Μυκόνου λίγο πριν πετάξει για Παρίσι, καταδικάστηκε σε 2 χρόνια φυλάκισης και θα παραμείνει κρατούμενος για 45 μέρες
Sad woman