Τρίτη, 30 Απρ.
19oC Αθήνα

Για να μη γίνει Ελλάδα, η Ιταλία παίρνει σκληρά μέτρα

ΦΩΤΟ REUTERS
ΦΩΤΟ REUTERS

Έκτακτα οικονομικά μέτρα για την επόμενη διετία, ύψους 24 εκατ. ευρώ, αναμένεται να εγκρίνει η κυβέρνηση Μπερλουσκόνι.

Το πακέτο των μέτρων θα συζητηθεί και θα εγκριθεί κατά τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου της Τρίτης στο κυβερνητικό μέγαρο Παλάτσο Κίτζι.

Νωρίτερα, βρέθηκε στο επίκεντρο συνάντησης που είχε ο Ιταλός υπουργός Οικονομικών, Τζούλιο Τρεμόντι με τους εκπροσώπους της τοπικής αυτοδιοίκησης, από τους οποίους ζήτησε «να συμβάλλουν στην μεγάλη προσπάθεια που καταβάλλει η κυβέρνηση της Ρώμης».

Σύμφωνα με τον ιταλικό Τύπο πρόκειται να αποφασισθεί περικοπή της τάξης του 10% στις αποδοχές των υπουργών, πάγωμα ενός έτους στους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων, εξαμηνιαία αναβολή στις συνταξιοδοτήσεις όσων απασχολούνται στο δημόσιο, περικοπές στις αναπηρικές συντάξεις και βοηθήματα (θα χορηγούνται μόνον σε όποιον δηλώνει λιγότερο από 25.000 ευρώ ετησίως). Θα καταβληθεί, επίσης, εκτεταμένη προσπάθεια για τον εντοπισμό αδήλωτων ακινήτων.

Ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ Τζάννι Λέττα, δήλωσε ότι «πρόκειται για σκληρά μέτρα, τα οποία ελπίζουμε ότι θα έχουν προσωρινό χαρακτήρα. Μέτρα που λαμβάνονται για να μην κινδυνεύσει να βρεθεί, η Ιταλία, στην κατάσταση της Ελλάδας». Ο υπουργός Οικονομικών Τρεμόντι υπογράμμισε ότι «δεν πρόκειται σε καμία περίπτωση να αυξηθούν οι φόροι»

Η κυβέρνηση Μπερλουσκόνι έχει δεσμευθεί να ξεκινήσει εντατική προσπάθεια για τον εντοπισμό των φοροφυγάδων, κάτι που θα μπορούσε να αποφέρει ουσιαστικά οφέλη στα ταμεία του δημοσίου. Το συνολικό ετήσιο ποσό της φοροδιαφυγής, όπως μετέδωσε η Rai, επιχειρήσεων και φυσικών προσώπων, υπολογίζεται ότι ξεπερνά ετησίως τα 120 δισεκατομμύρια ευρώ.

Ήδη, πάντως, τα μέτρα έχουν προκαλέσει αντιδράσεις. Ο πρόεδρος της μόνιμης συνέλευσης των ιταλικών περιφερειών, Βάσκο Ερράνι, εξερχόμενος της συνάντησης με την κυβέρνηση, δήλωσε ότι «οι περικοπές, πρόκειται να στερήσουν, άμεσα και έμμεσα, από την τοπική αυτοδιοίκηση, πάνω από δέκα δισεκατομμύρια ευρώ. Μιλάμε, δηλαδή, για ένα βάρος που δεν μπορούμε να σηκώσουμε».

Το μεγαλύτερο συνδικάτο της χώρας – Cgil – έκανε γνωστό ότι περιμένει την οριστική ανακοίνωση των περικοπών από την κυβέρνηση του Καβαλιέρε, για να αποφασίσει σειρά κινητοποιήσεων.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε