Οικονομία

Οι παγίδες με τα τεκμήρια σε δίδακτρα και προσωπικό στο σπίτι

Η ημέρα που θα ανοίξει το taxis για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων, είναι σχετικά κοντά και οι φορολογούμενοι θα πρέπει να γνωρίζουν άριστα τις «παγίδες», οι οποίοι μόνο λίγες δεν είναι, προκειμένου να αποφύγουν δυσάρεστες εκπλήξεις.

Μεγάλος βραχνάς και εφέτος, όπως και τα προηγούμενα χρόνια, είναι τα τεκμήρια διαβίωσης, στα οποία από εφέτος δεν είναι μόνο οι κατοικίες, τα αυτοκίνητα και τα σκάφη αναψυχής. Η Εφορία έχει απλώσει τα πλοκάμια της και λαμβάνει υπόψη της ακόμη και τα ποσά που πληρώνουν οι φορολογούμενοι για το ιδιωτικό σχολείο των παιδιών τους ή για το προσωπικό που απασχολούν στο σπίτι τους π.χ. κηπουρός, δάσκαλος κλπ

Η ετήσια αντικειμενική δαπάνη, δηλαδή το τεκμήριο διαβίωσης για τα ιδιωτικά σχολεία στοιχειώδους και μέσης εκπαίδευσης προσδιορίζεται για κάθε μαθητή ανεξάρτητα με τη βαθμίδα εκπαίδευσης (νηπιαγωγείο, Δημοτικό, Γυμνάσιο ή Λύκειο) από τις σχετικές αποδείξεις παροχής υπηρεσιών. Δηλαδή το ποσό πληρωμής των διδάκτρων που αναγράφεται στην απόδειξη αποτελεί και τεκμήριο διαβίωσης και θα πρέπει να δηλωθεί στη φορολογική δήλωση του 2018.

Οι γονείς που στέλνουν τα παιδιά τους σε ιδιωτικό σχολείο θα πρέπει να γνωρίζουν τα εξής:

  • Η αντικειμενική δαπάνη δεν εφαρμόζεται για τα καταβαλλόμενα δίδακτρα σε εσπερινά γυμνάσια και λύκεια και σε ειδικά σχολεία ατόμων με ειδικές ανάγκες.
  • Στην περίπτωση διαζευγμένων γονέων όπου άλλος γονέας βαρύνεται με τα τέκνα και άλλος καταβάλλει τις δαπάνες διδάκτρων των τέκνων, η ετήσια αντικειμενική δαπάνη διαβίωσης βαρύνει τον γονέα που καταβάλλει τις δαπάνες αυτές.
  • Εάν τα δίδακτρα καταβάλλονται από εταιρεία που εργάζεται γονέας, το τεκμήριο εξακολουθεί να βαρύνει τον γονέα αυτόν.

Βοηθητικό προσωπικό

Για οικιακούς βοηθούς, οδηγούς αυτοκινήτων, δασκάλους και λοιπό προσωπικό προσδιορίζεται τεκμήριο αποτελεί η ετήσια αντικειμενική δαπάνη όπως ορίζεται στο κατώτατο όριο αμοιβών όπως αυτό προσδιορίζεται από τις ισχύουσες διατάξεις για την αντίστοιχη κατηγορία εργαζομένων.

Εξαιρούνται οι δαπάνες που καταβάλλονται στην περίπτωση που ο φορολογούμενος απασχολεί έναν μόνο οικιακό βοηθό καθώς και οι δαπάνες που καταβάλλονται στην περίπτωση που ο φορολογούμενος ή πρόσωπο που συνοικεί με αυτόν και τον βαρύνει έχει αναπηρία 67% και πάνω από διανοητική καθυστέρηση, ή φυσική αναπηρία, ή είναι ηλικίας άνω των 65 ετών και απασχολεί ένα νοσοκόμο.

Του Θανάση Παπαδή

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Οικονομία
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Οικονομία: Περισσότερα άρθρα
Η καταναλωτική δαπάνη στις ΗΠΑ επιβραδύνεται τον Σεπτέμβριο καθώς οι τιμές παραμένουν υψηλές
Η έκθεση του Υπουργείου Εμπορίου των ΗΠΑ, που δημοσιεύθηκε την Παρασκευή (5.12.25), έδειξε επίσης ότι ο ετήσιος πληθωρισμός αυξήθηκε τον Σεπτέμβριο με τον ταχύτερο ρυθμό των τελευταίων περίπου 18 μηνών
Shops at the shopping center - retail concepts
Πιερρακάκης: Η Ένωση Αποταμιεύσεων και Επενδύσεων κεντρική προτεραιότητα για την Ευρώπη
Όπως είπε χαρακτηριστικά ο ΥΠΟΙΚ «η μη υλοποίησή της αποτελεί τη μεγαλύτερη χαμένη ευκαιρία της εποχής μας. Είναι στην πραγματικότητα το βασικό στοιχείο πολιτικής στο οποίο πρέπει να επικεντρωθούμε»
Πιερρακάκης: Η Ένωση Αποταμιεύσεων και Επενδύσεων κεντρική προτεραιότητα για την Ευρώπη
Παπασταύρου: Τον Απρίλιο η επόμενη συνεδρίαση υπουργών Ενέργειας Ελλάδας, Κύπρου, Ισραήλ και ΗΠΑ
Η συνάντηση του Απριλίου αναμένεται να επικεντρωθεί στην περαιτέρω ανάπτυξη έργων υποδομής και στη διευκόλυνση της μεταφοράς φυσικού αερίου και ηλεκτρικής ενέργειας προς την Ευρώπη
Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Σταύρος Παπασταύρου
Αύξηση τιμών φυσικού αερίου στη Γερμανία αντανακλά ανησυχίες για τα αποθέματα
Τα γερμανικά συμβόλαια μήνα παράδοσης (front-month), γνωστά ως THE, σημείωσαν μικρότερες απώλειες αυτή την εβδομάδα σε σύγκριση με τα πιο ρευστά ολλανδικά συμβόλαια, με το χάσμα μεταξύ τους να διευρύνεται στα 1,7 ευρώ ανά μεγαβατώρα
Σωλήνες φυσικού αερίου
G7 και ΕΕ διαπραγματεύονται για την κατάργηση του πλαφόν στο ρωσικό πετρέλαιο – Τι αναφέρει το Reuters
Το πλαφόν είχε επιβληθεί στο πλαίσιο των κυρώσεων κατά της Μόσχας μετά την εισβολή στην Ουκρανία, με στόχο τον περιορισμό των ρωσικών εσόδων από τις πετρελαϊκές εξαγωγές
Ρωσικό διυλιστήριο πετρελαίου