Πολιτική

Κουρουμπλής: Ο νέος νόμος ανοίγει “δρόμο” για τις επενδύσεις στα λιμάνια

Πρωτοβουλία για να προχωρήσει η διαδικασία παραχώρησης προς χρήση στον δήμο Καλαμάτας 49 στρεμμάτων στη Δυτική Παραλία, ανέλαβε ο υπουργός Ναυτιλίας Παναγιώτης Κουρουμπλής, σε συνάντηση που είχε με τον δήμαρχο, Παναγιώτη Νίκα, στο Δημαρχείο.

Ο υπουργός, που συνοδευόταν από τον βουλευτή Μεσσηνίας του ΣΥΡΙΖΑ Πέτρο Κωνσταντινέα, δήλωσε ότι ο νέος νόμος 4504, οι ερμηνευτικές του εγκύκλιοι και νέες νομοθετικές πρωτοβουλίες του υπουργείου απελευθερώνουν τον χώρο των τουριστικών mega yachts με σημαίες τρίτων χωρών.

Ο δήμαρχος Καλαμάτας εξέφρασε την ικανοποίησή του για τη συνεργασία που έχει με το υπουργείο Ναυτιλίας, τη γενική γραμματεία Λιμένων και τον κ. Κουρουμπλή προσωπικώς και αναφέρθηκε στο ενδεχόμενο ανάπτυξης του λιμένα Καλαμάτας μέσω συμπράξεων Δημοσίου και ιδιωτικού τομέα.

Τόνισε ότι είναι επιτακτική ανάγκη να εκσυγχρονιστούν οι υποδομές του λιμανιού της πόλης και να προχωρήσει η ανάπτυξή του. Ιδιαίτερα τόνισε τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο δήμος με τη γραφειοκρατία. Στο Δημαρχείο ο κ. Κουρουμπλής συναντήθηκε με εκπρόσωπο εργαζομένων ιδιωτικής εταιρίας επεξεργασίας απορριμμάτων, ο οποίος του εξέθεσε τα προβλήματα που έχουν οι συνάδελφοί του με τη συγκεκριμένη εταιρία.

Στη συνέχεια ο υπουργός Ναυτιλίας μίλησε σε ημερίδα της γενικής γραμματείας Λιμένων, Λιμενικής Πολιτικής και Ναυτιλιακών Επενδύσεων, στο αμφιθέατρο «Θόδωρος Αγγελόπουλος».

“Θέλουμε την αναβάθμιση των λιμανιών”

Ο κ. Κουρουμπλής σημείωσε ότι η κυβέρνηση κινείται με στόχο να είναι στην ίδια όχθη με την κοινωνία και ότι με γνώμονα αυτή τη θέση ο νέος νόμος λύνει χρονίζοντα προβλήματα, όπως η νομιμοποίηση των λιμενικών εγκαταστάσεων, που ανοίγει τον δρόμο για την πραγματοποίηση επενδύσεων στα λιμάνια. Με τις ίδιες διατάξεις επιχειρείται η αισθητική αναβάθμιση των λιμανιών, ενώ τα λιμενικά ταμεία δικαιούνται να εκτελούν έργα έως 20.000 ευρώ, χωρίς κεντρική έγκριση, για να ξεπερνιούνται γραφειοκρατικά εμπόδια.

Ο κ. Κουρουμπλής δήλωσε ότι προωθείται η ένταξη των Λιμενικών Ταμείων «στα ανταποδοτικά» ώστε να γίνει δυνατή η στελέχωσή τους για να προωθούνται οι εισπράξεις τελών και άλλων οφειλών, ώστε να προχωρήσουν αναπτυξιακά έργα. Τόνισε επίσης ότι το υπουργείο υποστηρίζει με κάθε τρόπο την εκπόνηση master plan από τα λιμάνια και ότι προέβλεψε την εκμετάλλευση ναυδέτων από λιμενικά ταμεία, όπου αυτό μπορεί να γίνει.

Στη συνέχεια ο κ. Κουρουμπλής επισκέφτηκε το Λιμεναρχείο Καλαμάτας, παρουσία του διοικητή της 5ης ΠΕΔΙΛΣ αρχιπλοίαρχου Λ.Σ. Σπύρου Κοντομάρη, όπου ο λιμενάρχης αντιπλοίαρχος Λ.Σ. Αντώνης Δουμάνης, τον ενημέρωσε για τις επιχειρησιακές δυνατότητες του λιμεναρχείου και για θέματα που αντιμετωπίζει, ενώ σημείωσε και την ανάγκη να γίνει συντήρηση του ιστορικού κτιρίου που στεγάζει το λιμεναρχείο.

Ο υπουργός Ναυτιλίας είχε ιδιαίτερη συνάντηση με τον πρόεδρο της ΠΟΕΠΛΣ Μεσσηνίας Κυριάκο Χρηστέα και άλλα συνδικαλιστικά στελέχη του Λιμενικού Σώματος, οι οποίοι αναφέρθηκαν στις ανάγκες στελέχωσης και μάλιστα έτσι ώστε να υπάρχουν διπλά πληρώματα στα σκάφη, στην ανάγκη αυτοκινήτου, ενώ δεν παρέλειψαν να ζητήσουν διευκρινίσεις για τη στρατιωτική θητεία των στελεχών του Λιμενικού Σώματος και να εκφράσουν την ικανοποίησή τους για τις διατάξεις του ν.4504/2017, οι οποίες τους αφορούν.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Πολιτική
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Πολιτική: Περισσότερα άρθρα
Μέσα στη Σύνοδο Κορυφής: «Όχι business as usual με τρίτες χώρες στην άμυνα», είπε ο Μητσοτάκης – Η προειδοποίηση Ζελένσκι και ο ανυποχώρητος Όρμπαν
Στη συζήτηση για την ευρωπαϊκή ασφάλεια και άμυνα και συγκεκριμένα σχετικά με τη συνεργασία της ΕΕ με τρίτες χώρες, ο πρωθυπουργός...
Σύνοδος Κορυφής 1
Μήνυμα στη Λιβύη από Βρυξέλλες: Άκυρο το τουρκολιβυκό μνημόνιο – Δεν μπορεί να εχει νομικές συνέπειες για τρίτα κράτη
«Η επανάληψη αυτού του μηνύματος είναι απαραίτητη για να καταστήσει σαφές σε Τουρκία και Λιβύη ότι αυτό το μνημόνιο δεν έχει καμία πρακτική αξία»
Χάρτης 11
Βορίδης για ΟΠΕΚΕΠΕ: Από χθες που είδα την δικογραφία είμαι πιο ανακουφισμένος – Δεν διαπραγματεύομαι με κανέναν
«Δεν υπάρχει καμία επισύνδεση καμία ομιλία καμία εντολή καμία επικοινωνία με την διοίκηση να δοθούν λεφτά ούτε και συνομιλία μου με κτηνοτρόφο και αγρότη να δοθούν λεφτά»
Ο Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Μάκης Βορίδης 22