Ελλάδα

Ισχυρός σεισμός αναστάτωσε την Πύλο – Έγινε αισθητός έως την Πάτρα

- Ισχυρός σεισμός αναστάτωσε νωρίς το πρωί της Δευτέρας στην Πύλο - Είχε μέγεθος 5,3 βαθμούς της κλίμακας Ρίχτερ σύμφωνα με τον Ευθύμιο Λέκκα - Στα 5,2 Ρίχτερ τον δίνει ο σεισμολόγος Γεράσιμος Χουλιάρας - Είχε μεγάλη διάρκεια, δήλωσε στο newsit.gr ο δήμαρχος Πύλου Δημήτρης Καφαντάρης - Καθησυχαστικοί οι σεισμολόγοι - Πιστεύουν πως ήταν ο κύριος σεισμός

Μέχρι και την Πάτρα έγινε αισθητός ο ισχυρός σεισμός που αναστάτωσε, στις 08:14 το πρωί της Δευτέρας (25.06.2018) την Πύλο. Η σεισμική δόνηση ήταν μεγέθους 5,3 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΟΑΣΠ, Ευθύμιο Λέκκα. Η αυτόματη λύση του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου δίνει το μέγεθος του σεισμού στα 5,4 Ρίχτερ, ενώ ο σεισμολόγος Γεράσιμος Χουλιάρας στα 5,2R.

Το επίκεντρό του εντοπίστηκε στη θαλάσσια περιοχή ανοιχτά της Πύλου και της Μεθώνης και είχε εστιακό βάθος 10 χιλιόμετρα. Έγινε αισθητός μέχρι την Πάτρα και άλλες περιοχές της Πελοποννήσου. Όπως δήλωσε στο newsit.gr ο δήμαρχος της Πύλου, Δημήτρης Καφαντάρης, ο σεισμός είχε μεγάλη διάρκεια. Ωστόσο, δεν υπάρχουν αναφορές για ζημιές σε κτίρια και σπίτια.

Ακούστε τι δήλωσε ο δήμαρχος Πύλου

Οι σεισμολόγοι εμφανίζονται καθησυχαστικοί. «Η περιοχή αυτή έχει υψηλή σεισμικότητα. Δεν είναι κάτι ιδιαίτερο για την συγκεκριμένη περιοχή, πολύ περισσότερο που το επίκεντρο είναι στη θάλασσα», δήλωσε ο διευθυντής ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Αθηνών, Γεράσιμος Παπαδόπουλος.

Ο Γεράσιμος Χουλιάρας για τον σεισμό

Με ανάρτησή του στην προσωπική του σελίδα στο Facebook, ο σεισμολόγος Γεράσιμος Χουλιάρας ανέφερε ότι ο σεισμός ήταν μεγέθους 5,2 Ρίχτερ και προήλθε από απόσταση 253Χλμ ΔΝΔ της Αθήνας. Το επίκεντρο της δόνησης εντοπίζεται θαλάσσιο χώρο 40Χλμ ΝΔ της Πύλου.

Υποθαλάσσιος ο σεισμός

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΟΑΣΠ, Ευθύμιο Λέκκα, το σεισμός ήταν 5,3 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ. Όπως τόνισε μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΙ, είχε επίκεντρο τη θαλάσσια περιοχή δυτικά της Πύλου και της Μεθώνης, στα 27 χιλιόμετρα από τη Μεθώνη.

“Είναι υποθαλάσσιος ο σεισμός, μακριά από κατοικημένες περιοχές” τόνισε ο κ. Λέκκας. Σημείωσε ότι η δόνηση έγινε ιδιαίτερα αισθητή στην περιοχή, αλλά αναφορές για ζημιές δεν υπάρχουν.

Ο Οργανισμός, πάντως, είναι σε επαφή με τους τοπικούς φορείς για να υπάρξει ενημέρωση.

Η περιοχή όπου σημειώθηκε η ισχυρή σεισμική δόνηση είναι έντονα σεισμογενής, πάνω στο τόξο, στο πιο βαθύ σημείο της Μεσογείου, τόνισε ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ. Ερωτηθείς αν ο σημερινός σεισμός συνδέεται με τους ισχυρούς σεισμούς στην Καλαμάτα, η απάντησή του ήταν κατηγορηματικά αρνητική. “Οι σεισμοί στην Καλαμάτα ήταν μέσα στον κόλπο, εδώ είναι έξω από το “πόδι”. Μάλλον είναι ο κύριος σεισμός”, επεσήμανε.

“Έχουμε να κάνουμε με τη σύγκρουση των δυο πλακών, στο μέτωπο του ελληνικού τόξου, που συνήθως εκεί εκδηλώνονται μια κι έξω οι σεισμοί, με μεγάλο μέγεθος και στη συνέχεια ακολουθούν μετασεισμοί” συνέχισε ο Ευθύμιος Λέκκας.

Ακούστε τι δήλωσε ο Ευθύμιος Λέκκας

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΕΙΡΗΝΗ ΜΙΛΗ

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Ελλάδα
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Ελλάδα: Περισσότερα άρθρα
Μαρία Καρυστιανού: «Δέχτηκα απειλές εγώ και η οικογένειά μου για την προανακριτική για τα Τέμπη»
«Δεν θα κρυφτώ πίσω από το δάχτυλό μου, ξέρω με ποιους τα ‘χω βάλει», τονίζει σε συνέντευξή της η Μαρία Καρυστιανού μετά από καταγγελία στο ελληνικό FBI για απειλές που δέχτηκε η ίδια και η οικογένειά της
Η Μαρία Καρυστιανού
3
Ένας 38χρονος κουρέας πνίγηκε στη Χαλκιδική – «Ήταν υγιής και γυμνασμένος, δεν ξέρουμε τι έγινε» λένε οι συγγενείς του
«Είπε στον φίλο του ότι θα έμπαινε να κολυμπήσει γιατί μετά ήθελαν να πάνε για φαγητό και δεν ήθελε να κολυμπήσει μετά με γεμάτο στομάχι» λέει ο αδερφός του άτυχου 38χρονου
Ο 38χρονος που πνίγηκε στη Χαλκιδική 1
«Πήγε να βοηθήσει έναν άνθρωπο, και την χτύπησε το φορτηγό, "έφυγε" σαν ήρωας», λέει ο σύζυγος της αστυνομικού που πέθανε στη Χαλκιδική
Η σύζυγος μου γύριζε από την υπηρεσία της στις 5 Απριλίου, δεν μπόρεσε να τραβήξει τον ξαπλωμένο και τους χτύπησε το φορτηγό και τους δύο», εξηγεί ο σύζυγος της 46χρονης που πέθανε μετά από 2μηνη νοσηλεία
Η 46χρονη αστυνομικός που παρασύρθηκε από φορτηγό τον Απρίλιο και κατέληξε στις 14 Ιουνίου 1