Ελλάδα

Απίστευτη πρόκληση για τα μάρμαρα του Παρθενώνα! “Ούτε τα επιστρέφουμε, ούτε τα δανείζουμε”!

Προκλητικά κυνικός ο Γερμανός διευθυντής του βρετανικού μουσείου. Δηλώνει πως δεν ανήκουν στην Ελλάδα τα μάρμαρα του Παρθενώνα. Αναγνωρίζει ως ιδιοκτήτη τους... επιτρόπους του βρετανικού μουσείου. Μας τα... δανείζουν αν αναγνωρίσουμε πως είναι ιδιοκτήτες. Τι του απαντά η υπουργός Πολιτισμού Μυρσίνη Ζορμπά.

Τα μάρμαρα του Παρθενώνα δεν ανήκουν στην Ελλάδα αλλά στο Βρετανικό Μουσείο δήλωσε σε συνέντευξη στα Νέα ο διευθυντής του μουσείου, Χάρτβιχ Φίσερ.

Μάλιστα ο κ. Φίσερ ξεκαθάρισε πως “το Μουσείο δεν θα επιστρέψει μόνιμα τα Γλυπτά στην Ελλάδα» ενώ αποκλείει το ενδεχόμενο “ επ’ αόριστον δανεισμού», αλλά και γενικά οποιουδήποτε δανεισμού, εάν η Ελλάδα δεν αποδεχθεί ότι τα Γλυπτά ανήκουν στους Βρετανούς”!

Σύμφωνα με το δημοσίευμα της εφημερίδας τα Νέα ο κ. Φίσερ σε ερώτηση για το αν έχουν δίκιο οι Έλληνες που ζητούν να επιστρέψουν τα μάρμαρα του Παρθενώνα στο φυσικό τους τόπο παραδέχθηκε πως “μπορώ να καταλάβω ότι οι Έλληνες έχουν μια ιδιαίτερη και παθιασμένη σχέση με αυτό το κομμάτι της πολιτιστικής τους κληρονομιάς και θέλουν να δουν όλα τα Γλυπτά του Παρθενώνα στην Αθήνα».

Süddeutsche Zeitung για Γλυπτά του Παρθενώνα: Θα επιστραφούν στην Ελλάδα;

Σε ερώτηση γιατί το Βρετανικό Μουσείο δεν θα επιστρέψει ποτέ τα μάρμαρα του Παρθενώνα στην Ελλάδα ανέφερε ότι “εμείς εκθέτουμε τα Γλυπτά σε ένα πλαίσιο παγκόσμιων πολιτισμών, προβάλλοντας επιτεύγματα από όλο τον κόσμο κάτω από την ίδια στέγη και αναδεικνύοντας τη διασυνδεσιμότητα των πολιτισμών».

Σε ότι αφορά την άποψη πως η Ελλάδα είναι ο νόμιμος ιδιοκτήτης των γλυπτών ο κ. Φίσερ ξεκαθάρισε πως δεν το αποδέχεται καθώς “τα αντικείμενα της συλλογής του Βρετανικού μουσείου βρίσκονται υπό την ιδιοκτησία των επιτρόπων του Μουσείου» και τόνισε πως δεν υπάρχει περίπτωση δανείου επ΄ αόριστον των γλυπτών, καθώς και ότι το Βρετανικό Μουσείο όταν δανείζει, το κάνει σε εκείνους που αναγνωρίζουν την ιδιοκτησία των αντικειμένων”.

Σε άλλα σημεία στη συνέντευξη που παραχώρησε στα Νέα ο Γερμανός διευθυντής του Βρετανικού Μουσείου αναφέρθηκε στη διαρροή νερού στο Βρετανικό Μουσείο δίπλα στα μάρμαρα του Παρθενώνα λέγοντας πως δεν έπαθαν καμιά ζημιά ενώ αναφέρθηκε και στο Brexit, προβλέποντας πως θα επηρεάσει και τη λειτουργία του Μουσείου.

Τι απαντά στον Φίσερ η υπουργός Πολιτισμού Μυρσίνη Ζορμπά

Σε δήλωσή της στο ΑΠΕ για μάρμαρα του Παρενώνα, η υπουργός Πολιτισμού αναφέρει:
«Η Ελλάδα είναι ο γενέθλιος τόπος των Γλυπτών του Παρθενώνα, η Αθήνα είναι η πόλη τους, η Ακρόπολη και το Μουσείο της είναι ο φυσικός τους χώρος. Η δήλωση του κ. Φίσερ περί ”νόμιμου ιδιοκτήτη” επιδεικνύει μια στενή, κυνική διαχειριστική αντίληψη. Είναι λυπηρό να ακούγεται από τον διευθυντή του Βρετανικού Μουσείου και γνωστό ιστορικό τέχνης. Υποβαθμίζει την πολιτιστική κληρονομιά από ανεκτίμητη οικουμενική αξία σε αγοραπωλησία. Παρόμοιες απόψεις είναι διαμετρικά αντίθετες με τις αντιλήψεις που επικρατούν σήμερα στο διεθνές πεδίο του πολιτισμού. Αποτελούν υπολείμματα της αποικιοκρατίας και αγνοούν τη διεθνή συζήτηση και τις Διακηρύξεις της Unesco. Πολύ περισσότερο, όταν πρόκειται για ένα ακρωτηριασμένο μνημείο, σύμβολο της χώρας διαχρονικά, στο οποίο οφείλεται η επανένωση και αποκατάστασή του, σύμφωνα με τη βασική αρχή της “ακεραιότητας”, όπως επιβάλλει η Σύμβαση της Unesco του 1972».

 

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Ελλάδα
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Ελλάδα: Περισσότερα άρθρα
Φοινικούντα: «Η μητέρα μου είχε τσακωθεί με τον 68χρονο, δεν μιλούσαν» αποκαλύπτει ο 17χρονος «εγγονός» του ιδιοκτήτη κάμπινγκ
«Τον τελευταίο χρόνο είχαμε μετακομίσει με την οικογένειά μου από την Αθήνα στην Φοινικούντα, μας είχε αφήσει να μένουμε τσάμπα στο σπίτι γιατί έχουμε οικονομικά προβλήματα» αποκαλύπτει ο 17χρονος
Το 68χρονο θύμα στη Φοινικούντα
Σε τρεις μήνες με αναστολή και χρηματικό πρόστιμο 5.500 εύρω καταδικάστηκε ο τενόρος για τον ξυλοδαρμό του γιου του
Ο τενόρος παραδέχτηκε ότι χαστούκισε τον 15χρονο γιο του λόγω πολλών απουσιών, πράγμα που διέψευσε η πλευρά της μητέρας αφού το παιδί έχει μία απουσία στο σχολείο μέχρι τις 3 Νοεμβρίου
Μηχανή της Ελληνικής Αστυνομίας
Βορίζια: «Προκαλούν και τον γιο μου και εμάς» αποκαλύπτει ο πατέρας της 56χρονης νεκρής – Η εξομολόγηση γυναίκας που δέχτηκε σφαίρα το 2015
Ο πατέρας των τεσσάρων αδερφών που κατηγορούνται για συμμετοχή στην αιματηρή βεντέτα, «σπάει» τη σιωπή του για τα όσα έχουν συμβεί - Επίσης, μιλά μία γυναίκα που είχε πυροβοληθεί πριν 10 χρόνια στα Βορίζια
Περιστατικό με πυροβολισμούς και αποτέλεσμα νεκρούς και τραυματίες σημειώθηκε στα Βορίζια Ηρακλείου