Ελλάδα

Καταργείται το αυτόφωρο για αδικήματα διά του Τύπου

Μία σημαντική αλλαγή για τον δημοσιογραφικό κόσμο - το αυτόφωρο για αδικήματα διά του Τύπου το οποίο καταργείται - περιλαμβάνεται στο σχέδιο νόμου του υπουργείου Δικαιοσύνης που κατατέθηκε στη Βουλή.

Συγκεκριμένα, με το νομοσχέδιο καταργείται το αυτόφωρο στα και διά του Τύπου τελούμενα αδικήματα της εξύβρισης, δυσφήμισης και συκοφαντικής δυσφήμισης.

Ειδικότερα, στο άρθρο 33 προβλέπεται: Στο άρθρο 417 του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας (π.δ. 258/1986, Α’ 121), προστίθεται δεύτερο εδάφιο ως εξής:

“Στην περίπτωση των εγκλημάτων των άρθρων 361, 362 και 363 του Ποινικού Κώδικα δεν ακολουθείται η διαδικασία των επόμενων άρθρων, εκτός αν συντρέχουν ιδιαίτερα σοβαροί λόγοι”.

Αυτόφωρο και άλλες διατάξεις

Στο ίδιο νομοσχέδιο περιλαμβάνεται πλέγμα διατάξεων με στόχο τη διεύρυνση και την ενίσχυση του τεκμηρίου της αθωότητας προκειμένου η χώρα μας να εναρμονιστεί με την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Σύμφωνα με τις διατάξεις, που θα τεθούν σε ισχύ μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου, αποζημίωση θα μπορούν στο εξής να ζητούν οι πολίτες για δηλώσεις κρατικών και κυβερνητικών αξιωματούχων, όταν αυτές τους εμφανίζουν ως ενόχους πριν δικαστούν, παραβιάζοντας έτσι το τεκμήριο αθωότητας, το οποίο είναι ήδη κατοχυρωμένο από την Ευρωπαϊκής Σύμβαση των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου.

Στο νομοσχέδιο εκτός της ρύθμισης για την αποζημίωση, που θα ζητά ο θιγόμενος πολίτης από το κράτος για δηλώσεις κυβερνητικών και κρατικών αξιωματούχων, περιλαμβάνεται ρύθμιση που έρχεται να ενισχύσει το θεσμό της Εισαγγελίας Διαφθοράς, σε μία χρονική περίοδο μάλιστα που παραμένουν ανοιχτές πολλές και σοβαρές δικογραφίες με οικονομικό και πολιτικό αντίκτυπο.

Συγκεκριμένα η Εισαγγελία Διαφθοράς ενισχύεται με εμπειρογνώμονες και ειδικούς με τεχνογνωσία, ώστε να συνδράμουν στην ουσιαστικότερη και ταχύτερη εκκαθάριση υποθέσεων για τις οποίες απαιτούνται εξειδικευμένες γνώσεις.

Επίσης, με άλλες διατάξεις ορίζονται οι διαδικασίες, αλλά οι προϋποθέσεις που πρέπει να έχει ένας εισαγγελέας για να επιλεγεί ως Ευρωπαίος εισαγγελέας, εκπροσωπώντας τη χώρα μας στο πλαίσιο της λειτουργίας του νέου θεσμού για όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η επιλογή του Ευρωπαίου εισαγγελέα θα γίνεται από τον υπουργό Δικαιοσύνης μεταξύ τριών υποψηφίων που θα προτείνονται από την Εισαγγελία του Αρείου Πάγου ανάμεσα στους υποψηφίους με προσόντα σε μεταπτυχιακά, διδακτορικά και σχετικά νέους εισαγγελείς, καθώς ορίζεται ότι οι υποψήφιοι μπορεί να είναι εισαγγελείς πρωτοδικών ή εφετών αλλά να έχουν μπροστά τους δέκα χρόνια υπηρεσίας ως τη συνταξιοδότησή τους, δηλαδή να είναι το πολύ 57 χρόνων.

Παράλληλα προβλέπονται διατάξεις για τους δικηγόρους και για τους πολίτες, που δεν έχουν οικονομική άνεση σε ό,τι αφορά την κάλυψη – σε περιπτώσεις απορίας – και των εξόδων παράστασης δικηγόρου στα συναινετικά διαζύγια που γίνονται πλέον από τους συμβολαιογράφους.

Τέλος για τους κρατούμενους επεκτείνεται σε περισσότερες φυλακές ο ευεργετικός υπολογισμός για όσους εργάζονται μέσα στη φυλακή (μία ημέρα μετράει για δύο) προκειμένου να βγαίνουν νωρίτερα. Η επέκταση γίνεται για εργαζόμενους σε μονάδες όπως αρτοποιεία και ζαχαροπλαστεία που έχουν ορισμένες φυλακές.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Ελλάδα
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Ελλάδα: Περισσότερα άρθρα
Φοινικούντα: «Ο 68χρονος ήταν περίεργος με ανήλικους, έκανε σχόλια και για τον 17χρονο γιο της ανιψιάς του» λέει η σύντροφος του ανιψιού
«Ο 68χρονος έμενε στο κάμπινγκ για ασφάλεια, λόγω των προηγούμενων επιθέσεων, πίστευε ότι το κάνουν για εκφοβισμό όχι για να τον σκοτώσουν» λέει επιστήθιος φίλος του θύματος της δολοφονίας στη Φοινικούντα
68χρονος
Κρούσματα ψώρας σε Γυμνάσιο στην Τούμπα - Το πρωτόκολλο δεν προβλέπει το κλείσιμο αλλά τον καθαρισμό του σχολείου
«Δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας, τέτοια κρούσματα εμφανίζονται κάθε χρόνο» λέει ο περιφερειακός διευθυντής εκπαίδευσης Κεντρικής Μακεδονίας, Αλέξανδρος Κόπτσης
Eurokinissi
Βίντεο ντοκουμέντο με την άφιξη του 22χρονου συνεργού στην Αθήνα, μία μέρα μετά τη διπλή δολοφονία στη Φοινικούντα
Από βιντεοληπτικό υλικό που έχουν στα χέρια τους οι αρχές, η περιγραφή του 22χρονου συνεργού δεν συνάδει με τα πλάνα στα ΚΤΕΛ Καλαμάτας και στα ΚΤΕΛ Κηφισού, ενώ γίνεται λόγος για το ενδεχόμενο περισσότερων εμπλεκόμενων
Ο 22χρονος στα ΚΤΕΛ Κηφισού