Πολιτική

Η ομιλία Τσίπρα στο υπουργικό συμβούλιο

Πρώτο υπουργικό συμβούλιο σήμερα, μετά τον ανασχηματισμό. Ο Αλέξης Τσίπρας καλωσόρισε Μωραΐτη και Τόλκα στην κυβέρνηση. «Υπερτιμημένος τεχνοκράτης» ο Στουρνάρας.

Καλωσορίζοντας τους καινούριος υπουργούς “που σε αυτή την κρίσιμη φάση ενώνουν τις δυνάμεις τους μαζί μας”, ξεκίνησε ο Αλέξης Τσίπρας την εισηγητική του τοποθέτηση προς το Υπουργικό Συμβούλιο.  “Ενώνουν”, είπε, “τις δυνάμεις τους στη μεγάλη προσπάθεια που έχει εκκινήσει εδώ και τέσσερα χρόνια για την έξοδο της χώρας από την κρίση και για να γίνουν τα πρώτα βήματα της κοινωνικής και οικονομικής ανασυγκρότησης έξω από την επιτροπεία και τα δεσμά του Μνημονίου”. Ο κ. Τσίπρας κατά την ομιλία του αναφέρθηκε και στο θέμα των ημερών εξαπολύοντας επίθεση στον Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννη Στουρνάρα.

tolkasypourgiko

moraitisypourgiko

Ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι αυτή η εθνική προσπάθεια είχε και έχει πάντοτε σαφές πρόσημο κοινωνικό και πολιτικό και ότι γύρω της συσπειρώθηκαν και συνεχίζουν να συσπειρώνονται δυνάμεις και πρόσωπα από το σύνολο του δημοκρατικού φάσματος, “που δεν ανήκουν αποκλειστικά στο χώρο της Αριστεράς, αλλά προέρχονται και από το χώρο της σοσιαλδημοκρατίας, της οικολογίας, αλλά και της λαϊκής κεντροδεξιάς”.

Δείτε ζωντανά την ομιλία του πρωθυπουργού στο υπουργικό συμβούλιο

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε αποκλειστικά στα θέματα της οικονομίας αλλά δεν έλειψαν οι αιχμές για το πολιτικό παρασκήνιο και την διαμάχη Πολάκη – Στουρνάρα.

Είπε ότι η Ελλάδα βαδίζει με σταθερότητα και ασφάλεια στο δρόμο της ανάκαμψης και είναι πλέον πηγή καλών ειδήσεων. Και εδώ άφησε την πρώτη αιχμή λέγοντας: «Μπορεί βέβαια η πλειοψηφία των μέσων ενημέρωσης στην Ελλάδα να μην ενδιαφέρεται για αυτές τις ειδήσεις, αλλά εγώ σήμερα θα σας ζητήσω να ασχοληθούμε με τα ουσιαστικά ζητήματα και όχι με αυτά που κάποιοι άλλοι έχουν αποφασίσει ότι πρέπει να ασχοληθούμε, προκειμένου να κρύψουν την παταγώδη αποτυχία του πολιτικού τους αφηγήματος για την έξοδο της χώρας από τη κρίση».

«Η χώρα», είπε επίσης, «όχι μόνο βγήκε από τα μνημόνια, όχι μόνο δε χρειάστηκε τη πιστοληπτική γραμμή στήριξης, όπως υποστήριζαν οι Κασσάνδρες, που σήμαινε κεκαλυμμένο μνημόνιο, αλλά αποτελεί σήμερα ένα ευρωπαϊκό παράδειγμα επιτυχίας, στο οποίο αναφέρονται όλοι με κολακευτικά σχόλια σε όλα τα ευρωπαϊκά φόρα».

Επιτέθηκε στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης λέγοντας: «Θα θυμάστε ότι κατά την προηγούμενη συνεδρίαση του Υπουργικου Συμβουλίου είχαμε ανακοινώσει την πρώτη έξοδο στις αγορές μετά τη λήξη του προγράμματος. Ήρθε λίγες μόνο εβδομάδες μετά τις για άλλη μια φορά καταστροφολογικές προβλέψεις του αρχηγού της αντιπολίτευσης ότι η χώρα δε θα μπορέσει να έχει πρόσβαση στις αγορές». Και πρόσθεσε χαριτολογώντας: «Νομίζω ότι μετά από τόσες αποτυχημένες προβλέψεις, ίσως το καλύτερο για μας θα ήταν να προβλέπει διαρκώς την ήττα μας στις επόμενες εκλογές…»

Επίθεση σε Στουρνάρα και ΝΔ

Ο πρωθυπουργός κάλεσε τους υπουργούς του να μην παρασύρονται «σε διαμάχες που επιλέγει ο αντίπαλος για να θολώσει τα νερά».

«Να αφήσουμε τις Κασσάνδρες της καταστροφής και τους υπερτιμημένους τεχνοκράτες που όταν όμως διαχειρίστηκαν την οικονομία, την έριξαν στα βράχια και αργότερα δεν πέτυχαν ούτε μια από τις προβλέψεις και τις εκτιμήσεις τους, να ασχολούνται με ζητήματα μικροπολιτικής αντιπαράθεσης και παραπολιτικού κουτσομπολιού. Και εμείς να συνεχίσουμε τη δική μας δουλειά, το δικό μας έργο, που είναι να δώσουμε ανάσα στην οικονομία, να δώσουμε στήριγμα στους πιο αδύναμους, να προχωρήσουμε στον προοδευτικό θεσμικό μετασχηματισμό αλλά και στην ακόμη μεγαλύτερη ενίσχυση του διεθνούς κύρους της χώρας».

Σε άλλο σημείο της ομιλίας του ο πρωθυπουργός και αναφοερόμενος στα επιτεύγματα της κυβέρνησής του είπε: «Βέβαια αυτά δε θα τα διαβάστε στα πρωτοσέλιδα των κρατικοδίαιτων Κυριακάτικων εφημερίδων. Δηλαδή των εφημερίδων που ζουν από θαλασσοδάνεια που ποτέ δεν ελέγχθηκαν από τους ιθύνοντες του τραπεζικού μας συστήματος. Αλλά αυτό που δεν καταλαβαίνουν ορισμένοι, που επιμένουν να μη κατανοούν και το γιατί οι δημοσκοπήσεις των ίδιων μέσων αστοχούν, είναι ότι όλα αυτά αφορούν εκατοντάδες χιλιάδες συμπολίτες μας. Συμπολίτες μας που στη πλειοψηφία τους βρίσκονται έξω από τα ραντάρ του πολιτικού συστήματος αλλά και των μετρήσεων. Και αυτοί οι συμπολίτες μας, δε περιμένουν να διαβάσουν τα πρωτοσέλιδα. Ξέρουν πολύ καλά οι ίδιοι ποιοι είναι αυτοί που τους είχαν βυθίσει στη φτώχεια και στο περιθώριο και ποιος για πρώτη φορά και παρά τη κρίση, νοιάστηκε για αυτούς».

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Πολιτική
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Πολιτική: Περισσότερα άρθρα
Κυβερνητικές πηγές για Νίκο Ανδρουλάκη: Για ακόμη μία φορά επέλεξε την οδό της στείρας αντιπολίτευσης, χωρίς επιχειρήματα
Οι επικείμενες εκλογές το 2027 παραμένουν η επίσημη απάντηση του Μεγάρου Μαξίμου στις συχνές αναφορές για άμεση αλλαγή κυβέρνησης, τονίζουν οι κυβερνητικές πηγές
Μέγαρο Μαξίμου 2
Κώστας Τσουκαλάς: Η Ελλάδα δεν πρέπει να βρίσκεται στην ουρά των εξελίξεων που επιβάλλει η εξωτερική πολιτική της ΝΔ
Ο εκπρόσωπος της αξιωματικής αντιπολίτευσης είπε ότι οι δράσεις της Ελλάδας σε κρίσιμα ζητήματα διεθνούς διπλωματίας μοιάζουν να περιορίζονται, ενώ η Τουρκία προβάλλει ενισχυμένη
Κώστας Τσουκαλάς
Αλεξάνδρα Σδούκου: «Δεν παίζουμε με τα εθνικά θέματα» – Η ΝΔ καλεί το ΠΑΣΟΚ να πάρει θέση για τις δηλώσεις Απατζίδη περί τουρκολιβυκού μνημονίου
Η εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ καλεί την αξιωματική αντιπολίτευση να ξεκαθαρίσει αν η θέση της κας Απατζίδη αποτελεί επίσημη γραμμή του κόμματος
Αλεξάνδρα Σδούκου 4
Νίκος Ανδρουλάκης: Η διαχείριση του ΟΠΕΚΕΠΕ και η ψηφοφορία για την προανακριτική αποκαλύπτουν την πολιτική κρίση της κυβέρνησης
Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, με άρθρο του στην ΕΦΣΥΝ, καταγγέλλει ότι το Μαξίμου έχει χάσει κάθε ίχνος αξιοπιστίας και προχωρά σε μεθόδους απονομιμοποίησης των θεσμών
Νίκος Ανδρουλάκης 2