Κόσμος

ΕΕ: Να θεσπιστεί ευρωπαϊκός κατώτατος μισθός ζητά ο Τίμερμανς

Την ανάγκη θέσπισης ενός κατώτατου ευρωπαϊκού μισθού επεσήμανε ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Φράνς Τίμερμανς.

Συγκεκριμένα ο κ. Τίμερμανς κάλεσε όλα τα Ευρωπαϊκά κράτη – μέλη να θεσπίσουν κατώτατο μισθό που θα ισοδυναμεί με το 60% του μέσου μισθού, προκειμένου να μειωθεί το αυξανόμενο εισοδηματικό κενό της Ένωσης.

Μέχρι στιγμής όλα τα κράτη – μέλη, εκτός από έξι, έχουν ήδη έναν νόμιμο ελάχιστο μισθό, αν και το ύψος του διαφέρει σημαντικά. «Χρειαζόμαστε έναν Ευρωπαϊκό κατώτατο μισθό», είπε κατά τη διάρκεια δημόσιας συζήτησης στη Βαρσοβία ο Ολλανδός πολιτικός, σοσιαλιστής υποψήφιος για την προεδρία της Κομισιόν στις ευρωεκλογές. Φρανς Τίμερμανς. «Εξήντα τοις εκατό του μέσου μισθού σε κάθε κράτος – μέλος», πρόσθεσε.

Όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ το 2017, τα στοιχεία της Eurostat έδειξαν ένα φάσμα ελάχιστων μισθών από 460 λέβα (235 ευρώ) στη Βουλγαρία έως 1.999 ευρώ στο Λουξεμβούργο. Στην ουσία, οι διαφοροποιήσεις αυτές αμβλύνονται αν λάβουμε υπόψη το κόστος διαβίωσης σε κάθε κράτος. Οι αντίθετοι στο μέτρο, υποστηρίζουν ότι ο κατώτατος μισθός αποδυναμώνει την ανταγωνιστικότητα, τα κυριαρχικά δικαιώματα καθώς και ότι μειώνει τους μισθούς.

Τα έξι Ευρωπαϊκά κράτη – μέλη χωρίς θεσμοθετημένο ελάχιστο μισθό, που έχουν τους δικούς τους μηχανισμούς για να καλύπτουν τις ανάγκες των χαμηλά αμειβόμενων, είναι η Αυστρία, η Κύπρος, η Δανία, η Φινλανδία, η Ιταλία και η Σουηδία.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Ανάλυση Axios: Πώς το τελεσίγραφο του Τραμπ λύγισε τον Μοτζτάμπα Χαμενεΐ – Το παρασκήνιο της εκεχειρίας
Ενώ λοιπόν ο Τραμπ απειλούσε δημόσια με ολοκληρωτική εξόντωση, υπήρχαν ενδείξεις διπλωματικής κινητικότητας στο παρασκήνιο με τον Μοτζτάμπα Χαμενεΐ να δίνει εντολή για συμφωνία
Ο Μοτζταμπά Χαμενεΐ 22
O Ντόναλντ Τραμπ μιλά για τη «Χρυσή Εποχή της Μέσης Ανατολής» μετά την εκεχειρία, αλλά θα πληρώσει ακριβά τον πόλεμο που ξεκίνησε
Ο Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε τα ξημερώματα την απόφαση για εκεχειρία χωρίς πομπώδεις θριαμβολογίες, αλλά δεν παρέλειψε να επισημάνει ότι πρόκειται για νίκη των ΗΠΑ - «Θα βγουν πολλά λεφτά»
Ντόναλντ Τραμπ