Κόσμος

Αυστραλία: Δεν σταματιέται ο πύρινος όλεθρος! Έφτασαν τους 26 οι νεκροί [video]

«Φύγετε γρήγορα!»... Οι αυστραλιανές αρχές προέτρεψαν, όπως και την περασμένη εβδομάδα, τους κατοίκους ορισμένων περιοχών να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους ενόψει του καύσωνα που μπορεί να αναζωπυρώσει τις πυρκαγιές που έχουν καταστρέψει ήδη τεράστιες περιοχές στο νότιο και το ανατολικό τμήμα της χώρας!

Η κυβέρνηση της πολιτείας της Βικτώριας κάλεσε κατοίκους ορισμένων ανατολικών περιοχών να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους πριν από τη σημερινή αύξηση της θερμοκρασίας, την ίδια ώρα που στη νότια Αυστραλία πολλοί κάτοικοι μικρών χωριών του νησιού Κάνγκουρου, νότια της Αδελαΐδας, μεταφέρθηκαν σε ασφαλές μέρος.

«Φύγετε! Φύγετε γρήγορα!» δήλωσε η υπουργός Αστυνομίας της πολιτείας Βικτόρια, Λάιζα Νέβιλ, απευθυνόμενη στους κατοίκους των περιοχών που κινδυνεύουν.

«Όλες οι προειδοποιήσεις που εκδώσαμε έναν σκοπό έχουν, να σωθούν ζωές.»

26 οι νεκροί

Η Αυστραλία πλήττεται κάθε χρόνο την άνοιξη από πυρκαγιές, αλλά φέτος ξεκίνησαν πολύ πιο πρόωρα και είναι πολύ πιο ισχυρές, κυρίως λόγω των ευνοϊκών για αυτές συνθηκών που δημιουργεί η κλιματική αλλαγή.

Οι αρχές επιβεβαίωσαν σήμερα τον θάνατο και τέταρτου πυροσβέστη, ανεβάζοντας στους 26 τον αριθμό των νεκρών από την έναρξη της κρίσης τον Σεπτέμβριο.

Περισσότερα από 2.000 σπίτια έγιναν στάχτη και περίπου 80.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα κάηκαν σε όλη τη χώρα, μια επιφάνεια ίση με το νησί της Ιρλανδίας.

Ερευνητές του Πανεπιστημίου του Σίδνεϊ εκτίμησαν σήμερα πως ένα δισεκατομμύριο ζώα έχασαν τη ζωή τους ή τραυματίστηκαν από τον Σεπτέμβριο μόνο στην πολιτεία της Νέας Νότιας Ουαλίας.

Ο καπνός έφτασε μέχρι… την Αργεντινή και την Βραζιλία

Ο καπνός από τις πυρκαγιές έφθασε μέχρι την Αργεντινή και τη Βραζιλία, περισσότερα από 12.000 χλμ στην άλλη άκρη του Ειρηνικού, σύμφωνα με τις μετεωρολογικές υπηρεσίες των χωρών αυτών.

Παρότι ο καιρός είναι πιο δροσερός και σημειώθηκαν βροχοπτώσεις σε ορισμένες περιοχές στο ανατολικό τμήμα της χώρας, δεκάδες πυρκαγιές παραμένουν εκτός ελέγχου, ενώ αναμένεται ένα νέο κύμα καύσωνα.

Το 2019 ήταν η πιο ζεστή και ξηρή χρονιά αφότου ξεκίνησε η καταγραφή στοιχείων. Η 18η Δεκεμβρίου ήταν η πιο ζεστή ημέρα που έχει ποτέ καταγραφεί, με μέση εθνική μέγιστη θερμοκρασία τους 41,9 βαθμούς Κελσίου.

Τεράστια κινητοποίηση για βοήθεια

Με ένα άνευ προηγουμένου εύρος ακόμη και για μια νησιωτική χώρα-ήπειρο συνηθισμένη στις πυρκαγιές, αυτή η κρίση έχει σημαντικό αντίκτυπο στη διεθνή κοινή γνώμη, με αθλητές και διασημότητες να έχουν κινητοποιηθεί για να προσφέρουν βοήθεια στην Αυστραλία, ενώ πολλές κυβερνήσεις πρότειναν τη συνδρομή τους.

Η κρίση μπορεί να συνεχιστεί για πολλές εβδομάδες ακόμη με άγνωστο το οικονομικό κόστος της.

Όμως το Συμβούλιο ασφαλιστικών εταιριών της Αυστραλίας ανακοίνωσε ότι τα αιτήματα για αποζημιώσεις που έχουν ληφθεί από τις εταιρίες ανέρχονται στα 700 εκατομμύρια δολάρια Αυστραλίας (433 εκατ. ευρώ), ποσό που αναμένεται να αυξηθεί.

Αντιμετωπίζοντας επικρίσεις για την καθυστερημένη ανταπόκρισή του από την αρχή της κρίσης αυτής, αλλά επίσης και τον χειρότερο απολογισμό σε ό,τι αφορά την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής, ο συντηρητικός πρωθυπουργός Σκοτ Μόρισον δεσμεύθηκε να μεταφέρει μέσα δύο χρόνια δύο δισεκατομμύρια δολάρια Αυστραλίας (1,2 δισεκ. ευρώ) από τα δημοσιονομικά έσοδα σε ένα εθνικό ταμείο βοήθειας των θυμάτων των πυρκαγιών.

Ο πρωθυπουργός… καλεί τους τουρίστες

Κατά την επίσκεψή του σήμερα στο νησί Κάνγκουρου, ο πρωθυπουργός κάλεσε τους ξένους τουρίστες να μην αποθαρρυνθούν από τις πυρκαγιές.

«Η Αυστραλία είναι ανοικτή, η Αυστραλία εξακολουθεί να είναι ένα θαυμάσιο μέρος για να έρθετε και να φέρετε την οικογένειά σας και να απολαύσετε τις διακοπές σας», δήλωσε ο Μόρισον στους δημοσιογράφους μετά τη συνάντησή του με τουριστικούς πράκτορες και αγρότες.

Ο τουρισμός αποτελεί το 3,1% του ΑΕΠ και κατά την προηγούμενη θερινή περίοδο την Αυστραλία επισκέφθηκαν 2,71 εκατομμύρια τουρίστες. Όμως φέτος οι κρατήσεις στα ξενοδοχεία έχουν μειωθεί και ορισμένα πολυσύχναστα, συνήθως, θέρετρα είναι έρημα εξαιτίας της κρίσης.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Το Κίεβο δικαιολογεί τις επιθέσεις των ΗΠΑ και του Ισραήλ στο Ιράν: «Η Τεχεράνη υπήρξε συνεργός της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία»
«Τα μέτρα τα οποία ελήφθησαν από τις Ηνωμένες Πολιτείες και το Ισραήλ κατά των ιρανικών πυρηνικών εγκαταστάσεων στέλνουν ένα ξεκάθαρο μήνυμα στο ιρανικό καθεστώς» αναφέρει το ουκρανικό ΥΠΕΞ
Καπνός υψώνεται μετά την ισραηλινή επίθεση, σύμφωνα με το Ιράν, στην αποθήκη πετρελαίου Sharan στην Τεχεράνη
Δορυφορικές εικόνες από το χτύπημα των ΗΠΑ στην υπόγεια πυρηνική εγκατάσταση του Ιράν στο Φορντό
Οι εικόνες υψηλής ανάλυσης της «Maxar Technologies» δείχνουν έξι νέους κρατήρες, καθώς και γκρίζα σκόνη και συντρίμμια μετά την αμερικανική επίθεση στα πυρηνικά του Ιράν στο Φορντό
Δορυφορικές εικόνες πάνω από το υπόγειο πυρηνικό συγκρότημα Fordow του Ιράν, πριν και μετά το χτύπημα των ΗΠΑ
Skynews: Πως θα αντεπιτεθεί το Ιράν μετά την επίθεση των ΗΠΑ – Ο ρόλος της Ρωσίας και της Κίνας
Η Ρωσία, η Κίνα, το Ιράν και η Βόρεια Κορέα θεωρούνται από τους δυτικούς συμμάχους ως ένας νέος άξονας αυταρχικών δυνάμεων, οι οποίες ευθυγραμμίζονται και υποστηρίζουν η μία την άλλη
Καπνός υψώνεται μετά από ισραηλινή επίθεση στην Τεχεράνη 15