Οικονομία

Εφιαλτικά σενάρια για την οικονομία: ο τουρισμός θα κρίνει το μέγεθος της ύφεσης

Κάθε ημέρα που περνάει και η οικονομία παραμένει στον πάγο, τόσο αυξάνει ο λογαριασμός και οι εκτιμήσεις για το ύψος που θα φτάσει η ύφεση. Τα μοντέλα που έχουν στο υπουργείο Οικονομικών τροφοδοτούνται καθημερινά με τελευταία διαθέσιμα στοιχεία και έτσι αναπροσαρμόζουν τις προβλέψεις τους. “Κλειδί” ο τουρισμός.

Ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας χθες αποκάλυψε ότι η ύφεση θα φτάσει 5% ή ακόμη και 10%, όσο δηλαδή και άλλες ευρωπαϊκές χώρες και αυτό διότι ο τουρισμός παίζει καταλυτικό ρόλο στην διαμόρφωση του ΑΕΠ της Ελλάδος. Είναι χαρακτηριστικό ότι σύμφωνα με δηλώσεις του υπουργού Τουρισμού Χάρη Θεοχάρη η πτώση στον τουρισμό μπορεί να φτάσει και το 50%.

Click4more Σταϊκούρας για προστασία πρώτης κατοικίας: Θα πετύχουμε το βέλτιστο αποτέλεσμα

Ο Χρήστος Σταϊκούρας επισήμανε ότι για την Ελλάδα ένα από τα μεγαλύτερα πλήγματα που δέχεται είναι στον τομέα του τουρισμού, σημειώνοντας ότι αυτός έχει και έντονα εποχικό “πρόσωπο”, το Πάσχα για παράδειγμα, με το μεγαλύτερο πρόβλημα να αποτελεί ο εισαγόμενος τουρισμός. Ο ίδιος είπε κάθε μήνα η κρίση στοιχίζει στο ΑΕΠ 2,5 μονάδες, με την Ελλάδα να κινδυνεύει με βαθιά ύφεση λόγω των απωλειών στον τουρισμό.

Την άποψη αυτή παράγοντες του κλάδου την θεωρούν ιδιαίτερα αισιόδοξη και φοβούνται ότι θα κυμανθεί σε ακόμη υψηλότερα επίπεδα και κάποιοι κάνουν λόγο ακόμη και για πτώση 80%. Και αυτή τους την εκτίμηση την εντοπίζουν στο γεγονός ότι στα περισσότερα νησιά της χώρας η συντριπτική πλειοψηφία των ξενοδοχειακών μονάδων, μπορεί να μην ανοίξουν καθόλου.

Σημειώνουν παράλληλα ότι εφέτος το έναυσμα για την έλευση τουριστών θα το δώσει η επιστήμη και όχι οι τουριστικοί πράκτορες και γενικότερα παράγοντες της αγοράς.

monastiraki adeio covid

Τα σενάρια

Ας δούμε λίγο τι σχεδιασμός υπάρχει, όσο μπορεί να υπάρξει σχεδιασμός μέσα σε αυτές τις ευμετάβλητες συνθήκες.

Τουλάχιστον μέχρι το τέλος Ιουνίου κανένα ξενοδοχείο δεν πρόκειται ανοίξει στα νησιά. Η προσπάθεια πέφτει από τον Ιούλιο και μετά και πάντα με βάση το τι θα συμβαίνει στις άλλες χώρες της ΕΕ και εν κατακλείδι αυτών που αποτελούν τους μεγάλους πελάτες της ελληνικής τουριστικής βιομηχανίας (Γερμανία, Αγγλία, Ιταλία, Γαλλία, ΗΠΑ, Ρωσία κλπ).

Click4more Τροποποιήσεις στις διευκολύνσεις για επιχειρήσεις και εργαζομένους – Τι αλλάζει

Το βασικό σενάριο βλέπει απώλειες εσόδων σε βαθμό 80% και το αισιόδοξο 60%. Στην τουριστική βιομηχανία υπάρχουν πολλά σενάρια, όχι για να σώσουν την παρτίδα για αυτή δεν σώζεται αλλά για να μειώσουν όσο το δυνατό περισσότερο τις επιπτώσεις.

  • Το πρώτο είναι στροφή στον εγχώριο τουρισμό με κίνητρα όπως, χαμηλότερες τιμές και voucher για μεγάλο αριθμό πολιτών.
  • Το δεύτερο αφορά κίνητρα σε πολίτες χωρών που δεν έχουν πληγεί τόσο πολύ από τον κορονοϊό, όπως οι αραβικές χώρες, το Ισραήλ, η Ρωσία και υπό προϋποθέσεις η Κίνα.
  • Κίνητρα για πολίτες άλλων χωρών που έχουν προπληρώσει τις διακοπές τους, αλλά ο κορονοϊός τους άλλαξε τα σχέδια. Οι τουριστικές μονάδες δεν επιστρέφουν τις προκαταβολές, αλλά θα τους δίνουν voucher τα οποία θα μπορούν να «πληρωθούν» μέχρι το φθινόπωρο του 2021. Αν μέχρι τότε δεν έχει χρήση του voucher τότε θα επιστραφεί η προκαταβολή. Παράλληλα στις σκέψεις είναι να δοθεί και ένα bonus σε αυτούς που θα κάνουν χρήση του voucher, με επιπλέον παροχές.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Οικονομία
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Οικονομία: Περισσότερα άρθρα
Βρυξέλλες σε συναγερμό: Η Ρωσία δοκιμάζει την ανατολική πτέρυγα – Ασύμμετρο κόστος για τις χώρες πρώτης γραμμής
Οι παραβιάσεις σε Πολωνία και Εσθονία ενεργοποίησαν το Άρθρο 4, με τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ την 1η Οκτωβρίου να συζητά τη στήριξη της ανατολικής πτέρυγας
Μαχητικά αεροσκάφη 1
Ψηφιακός χρυσός: Σχέδιο για να γίνει πιο προσιτή η αγορά του πολύτιμου μετάλλου από μικρoεπενδυτές
Το Παγκόσμιο Συμβούλιο Χρυσού προωθεί την ιδέα του «ψηφιακού χρυσού» που θα διευκολύνει την αγορά του από όσους θέλουν να επενδύσουν σε αυτόν χωρίς τη διαμεσολάβηση εισηγμένων σε χρηματιστηριακές αγορές funds
New virtual money concept, Gold Bitcoins ( btc )  is Digital crypto-currency use blockchain Technology for
Γιατί οι διεθνείς επενδυτές επιλέγουν ελληνικά ομόλογα – Εισροές 7,5 δισ. ευρώ στο α΄ 6μηνο του 2025 για αγορές ομολόγων και εντόκων
Παρά τους κραδασμούς που παρατηρούνται τελευταία στις διεθνείς αγορές ομολόγων, η εγχώρια αγορά κρατικών ομολόγων παρουσιάζεται ανθεκτική
3d rendered financial graphs, perfectly usable for topics like stock exchange, financial technology or business and economy in general
Η ΕΕ προωθεί το σχέδιο για τα περιουσιακά στοιχεία της Ρωσίας καθώς αυξάνονται οι ανάγκες χρηματοδότησης της Ουκρανίας
Ο Επίτροπος Οικονομίας Βάλντις Ντομπρόβσκις δήλωσε ότι «Tα κράτη μέλη το βλέπουν ως μια πιθανή πορεία προς τα εμπρός και πρέπει να τα προετοιμάσουμε όλα σχετικά γρήγορα»
Σημαίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης
Πιερρακάκης στο ECOFIN: «Καινοτομία και ψηφιοποίηση, ως μοχλοί ανταγωνιστικότητας της Ευρώπης»
O Κυριάκος Πιερρακάκης, διευθύνοντας την συζήτηση, μετέφερε στους Ευρωπαίους ομολόγους του την προσωπική του εμπειρία από τον ψηφιακό μετασχηματισμό του ελληνικού κράτους
Ο Κυριάκος Πιερρακάκης