Ελλάδα

Χαρδαλιάς: Γι’ αυτό δεν ενεργοποιήθηκε το 112! video

«Δυστυχώς, η ένταση του φαινομένου ήταν πολύ μεγάλη και χτύπησε και στον τομέα των υποδομών. Η πρόβλεψη που είχαμε έκανε εκτίμηση για 63 χιλιοστά βροχής σε 24 ώρες, ενώ η βροχή έφτασε τα 350 χιλιοστά μέσα σε έξι ώρες. Δεν είχαμε σωστή πρόβλεψη, αλλιώς θα είχαμε ενεργήσει διαφορετικά» δήλωσε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς.

Ο κ. Χαρδαλιάς εξέφρασε τη θλίψη του για τον χαμό των ανθρώπων από την θεομηνία στην Εύβοια και ταυτόχρονα ευχαρίστησε τους ανθρώπους του κρατικού μηχανισμού που κατέβαλαν υπεράνθρωπες προσπάθειες στην πρώτη γραμμή της καταστροφής.

Click4more: Μητσοτάκης: 11 το πρωί η κρίσιμη τηλεδιάσκεψη για τα νέα μέτρα κατά της πανδημίας

Ο υφυπουργός τόνισε σε δηλώσεις του από το σημείο ότι η Πολιτεία αντέδρασε αμέσως κινητοποιώντας όλο τον μηχανισμό από χτες, ενώ αναφέρθηκε και στο 112, για το οποίο υπογράμμισε ότι η χρησιμοποίησή του γίνεται εφόσον πληρούνται συγκεκριμένα κριτήρια.

«Θεωρήσαμε πως η χρήση του υπήρχε περίπτωση να δημιουργήσει μεγαλύτερο ρίσκο», είπε ο υφυπουργός και συμπλήρωσε: «Μία σαφής εντολή εκκένωσης θα έβαζε σε κίνδυνο πολλές ζωές. Ενώ η εντολή να μείνουν στα σπίτια τους με βάση την κατάσταση των περισσότερων κατοικιών στην περιοχή (ημιυπόγεια και ισόγεια, αλλά και μονοκατοικίες με δώματα 1 και 2 μέτρα κάτω από το ύψος του δρόμου), μπορεί να οδηγούσε σε περισσότερους πνιγμούς. Γι’ αυτό και προκρίναμε τα συμβατικά διασωστικά μέσα».

Ολόκληρη η δήλωση του κ. Χαρδαλιά

«Θέλω να εκφράσω τη θλίψη μου για τους συμπολίτες μας που έχασαν τη ζωή τους στην Εύβοια και να εκφράσω τα θερμά μου συλλυπητήρια στις οικογένειές τους. Οφείλω, όμως, να ευχαριστήσω και τους ανθρώπους του κρατικού μηχανισμού που κατέβαλαν υπεράνθρωπες προσπάθειες δίνοντας μια δύσκολη μάχη σε δύσκολες συνθήκες και απεγκλώβισαν πριν από λίγο ακόμη έναν συμπολίτη μας.

Click4more: Εύβοια: Συγκλονίζει η εικόνα διασώστη που φιλάει μωράκι πριν το παραδώσει στους δικούς του (video)

Η Πολιτεία αντέδρασε αμέσως κινητοποιώντας όλο τον κρατικό μηχανισμό και τους εμπλεκόμενους φορείς που τέθηκαν σε πλήρη επιφυλακή από χθες. Δυστυχώς, η ένταση του φαινομένου ήταν πολύ μεγάλη και χτύπησε και στον τομέα των υποδομών. Η πρόβλεψη που είχαμε έκανε εκτίμηση για 63 χιλιοστά βροχής σε 24 ώρες, ενώ η βροχή έφτασε τα 350 χιλιοστά μέσα σε έξι ώρες. Δεν είχαμε σωστή πρόβλεψη. Θα είχαμε ενεργήσει διαφορετικά. Ο μηχανισμός τέθηκε σε πλήρη επιφυλακή και αξιοποιήθηκαν τα συμβατικά επιχειρησιακά μέσα. Απεγκλωβίστηκαν 97 συμπολίτες μας. Πραγματοποιήθηκαν 28 εναέριες διασώσεις από το Super Puma του Πυροσβεστικού Σώματος και 15 εναέριες διασώσεις από το Ενιαίο Κέντρο Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης, ενώ 54 απεγκλωβισμοί έγιναν με επίγεια μέσα και σωστικές λέμβους».

Ο Χαρδαλιάς για το 112

«Η επιλογή της αποστολής του 112 σε μια περίσταση όπως τη συγκεκριμένη της Εύβοιας επιβάλλει την αξιολόγηση και πλήρωση κάποιων κριτηρίων ανάλογα και με το περιεχόμενο της εντολής.

Στην περίπτωση αυτή, θεωρήσαμε πως η χρήση του υπήρχε περίπτωση να δημιουργήσει μεγαλύτερο ρίσκο από την μη χρήση του.

Click4more: Εύβοια: Ανείπωτη τραγωδία! Βρήκαν πνιγμένο το μωράκι τους μέσα στα νερά του πλημμυρισμένου σπιτιού

Μία σαφής εντολή εκκένωσης θα έβαζε σε κίνδυνο πολλές ζωές. Ενώ η εντολή να μείνουν στα σπίτια τους με βάση την κατάσταση των περισσότερων κατοικιών στην περιοχή (ημιυπόγεια και ισόγεια, αλλά και μονοκατοικίες με δώματα 1 και 2 μέτρα κάτω από το ύψος του δρόμου), μπορεί να οδηγούσε σε περισσότερους πνιγμούς. Γι’ αυτό και προκρίναμε τα συμβατικά διασωστικά μέσα.

Την ώρα της μάχης παλεύουμε, δίνουμε τη μάχη με τα προβλήματα και τον χρόνο. Και σε αυτό τον δρόμο θα συνεχίσουμε».

Δείτε όλα όσα είπε ο Νίκος Χαρδαλιάς

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Ελλάδα
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Ελλάδα: Περισσότερα άρθρα
Ο κατάσκοπος σμήναρχος πήγαινε μεταμφιεσμένος στα ΑΤΜ για να «σηκώσει» χρήματα – Πως σχολίαζε την διαρροή απόρρητων εγγράφων
Ο 54χρονος ήταν ένας άνθρωπος δραστήριος στα social media και ταυτόχρονα ένας άνθρωπος σκιά, ένας τυπικός αξιωματικός που δεν τράβαγε τα βλέμματα, πόσο μάλλον τις υποψίες
Ο κατηγορούμενος σμήναρχος
Πλακιάς για τα «χαμένα» βίντεο από την τραγωδία των Τεμπών: Γιατί κανείς δεν τα αμφισβήτησε νομικά έναν χρόνο μετά;
Η δίκη στο Δικαστικό Μέγαρο Λάρισας διεκόπη προσωρινά καθώς καταγράφηκε ένταση μεταξύ άνδρα που συνόδευε τον δικηγόρο της Interstar και συγγενών θυμάτων
Νίκος Πλακιάς
Ο «Πούτιν», ο «Πρόεδρος», ο ρόλος του αστυνομικού και η ναυτιλιακή: Πως δρούσε το κύκλωμα με τα λαθραία τσιγάρα
Τα αδέρφια - τσιγαράδες και οι 4 «τομεάρχες» που μέσω παράνομων big business απέκτησαν πολυτελείς κατοικίες και έστηναν παράνομα εργοστάσια στην Αττική - Πως τους «ξεσκέπασε» το ελληνικό FBI
Ο «θρόνος» με το πρόσωπο του Βλαντίμιρ Πούτιν
Μητέρα εγκατέλειψε στα δικαστήρια Λαμίας το 9,5 ετών παιδί της με αυτισμό μετά από απόφαση για την επιμέλειά του
Αναζητήθηκε παιδοψυχίατρος στο Νοσοκομείο Καρδίτσας και τελικά βρέθηκε προσωρινά κρεβάτι για νοσηλεία στο Ιπποκράτειο Θεσσαλονίκης, προκειμένου να γίνουν και οι απαραίτητες εξετάσεις
Το δικαστικό μέγαρο Λαμίας