Ελλάδα

Τα λύματα της Θεσσαλονίκης δείχνουν αδιέξοδο με τα μέτρα κατά του κορονοϊού

Στα επίπεδα των τελευταίων ημερών του Οκτωβρίου έχει σταθεροποιηθεί το ιικό φορτίο του SARS-CoV-2 στα λύματα του πολεοδομικού συγκροτήματος Θεσσαλονίκης, σύμφωνα με την έρευνα που διεξάγει διεπιστημονική ομάδα του ΑΠΘ σε συνεργασία με την ΕΥΑΘ.

Στο διάγραμμα φαίνεται ότι τις τελευταίες δύο εβδομάδες και από τη στιγμή που το ιικό φορτίο πέρασε στο πορτοκαλί από το κόκκινο επίπεδο στα λύματα της Θεσσαλονίκης, υπάρχουν μικρές αυξομειώσεις, που δείχνουν ότι έχει ανακοπεί η τάση αποκλιμάκωσης του κορονοϊού, η οποία είχε καταγραφεί από τα μέσα έως τα τέλη Νοεμβρίου.

«Δεν υπάρχει μία ξεκάθαρη τάση προς τα κάτω. Η παρατεταμένη παραμονή στο ίδιο επίπεδο, δείχνει πως τα μέτρα που ισχύουν, με τον τρόπο που εφαρμόζονται από τους πολίτες, έχουν φτάσει στο όριό τους, δε μας πηγαίνουν σε πιο χαμηλά επίπεδα, δε βελτιώνεται η επιδημιολογική εικόνα», δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρύτανης του ΑΠΘ και επιστημονικά υπεύθυνος του ερευνητικού έργου, καθηγητής Νίκος Παπαϊωάννου.

Ο κίνδυνος που ελλοχεύει στη σταθεροποίηση αυτή, όπως εξήγησε, είναι «μέσα στη χαλαρότητα των εορτών και της ανάγκης των ανθρώπων να βρεθούν στο ίδιο τραπέζι με κοντινούς τους συγγενείς ή φίλους, να δημιουργηθούν οι συνθήκες για ένα νέα απότομο ξέσπασμα».

«Είναι πολύ εύκολο η σπίθα να γίνει πυρκαγιά. Και όταν λέμε πως βρισκόμαστε στα επίπεδα των τελευταίων ημερών του Οκτωβρίου, ας θυμόμαστε και ότι εκείνες τις μέρες οι Μονάδες Εντατικής Θεραπείας είχαν μικρή πληρότητα, ενώ τώρα αντιμετωπίζουμε την ίδια κατάσταση με τις ΜΕΘ γεμάτες», τόνισε ο πρύτανης του ΑΠΘ.

Ο καθηγητής Χημείας του ΑΠΘ, Θεόδωρος Καραπάντσιος, διευκρίνισε, ότι «αυτή η μεταβλητότητα που βλέπουμε στο διάγραμμα μεταξύ των μετρήσεων, είναι στα όρια της ακρίβειας της τεχνικής που ακολουθούμε. ‘Αρα στην πραγματικότητα αυτό που διαπιστώνουμε είναι πως έχουμε σταθεροποίηση του ιικού φορτίου».

Στο συνημμένο διάγραμμα οι ημέρες των δειγματοληψιών, που καταγράφονται με κόκκινο χρώμα, αντιστοιχούν σε περισσότερα από 500 κρούσματα – όπως ανακοινώθηκαν τις αντίστοιχες ημέρες από τον ΕΟΔΥ – οι μέρες που καταγράφονται με πορτοκαλί σε 100-400 κρούσματα και οι μέρες που καταγράφονται με πράσινο σε λιγότερα από εκατό κρούσματα.

diagramma lymata

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Ελλάδα
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Ελλάδα: Περισσότερα άρθρα
«Παίρνει όρκο η αδερφή του 39χρονου ότι τα κοπέλια μου τον σκότωσαν;» λέει η μητέρα των τριών αδερφών Φραγκιαδάκη για το μακελειό στα Βορίζια
«Του είχαν στήσει ενέδρα και παίζανε από γύρω, βγαίνουν οι τηλεοράσεις και λένε ότι ανταπέδιδαν με πυροβολισμούς, αυτά είναι όλα ψέματα» τονίζει ο πατέρας του Φανούρη Καργάκη
Περιστατικό με πυροβολισμούς και αποτέλεσμα νεκρούς και τραυματίες σημειώθηκε στα Βορίζια Ηρακλείου
Piet Van Baeveghem της Ευρωπαϊκής Ένωσης Λοταριών: «Με εξαιρετική βαθμολογία η νέα πιστοποίηση που έλαβε φέτος ο ΟΠΑΠ»
Ο ΟΠΑΠ, μέλος της Allwyn, κατέχει ηγετική θέση στον κλάδο των τυχερών παιγνίων ως προς την ενσωμάτωση των παγκόσμιων αρχών του Υπεύθυνου Παιχνιδιού στις δραστηριότητές του
Ο Piet Van Baeveghem, Γενικός Γραμματέας της Ευρωπαϊκής Ένωσης Λοταριών (EL)
Πάνω από 5.000 αστυνομικοί στη διαδρομή από το Πολυτεχνείο μέχρι την αμερικανική πρεσβεία - Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις από το Σάββατο
Drones και ελικόπτερα της ΕΛ.ΑΣ. θα μεταδίδουν συνεχώς εικόνες στο Κέντρο Επιχειρήσεων της ΓΑΔΑ από την πορεία και την περιοχή των Εξαρχείων
Πορεία για το Πολυτεχνείο
Σπύρος Μαρτίκας για τον επιχειρηματία με τις απάτες των 1,3 εκ. ευρώ: «Έφαγε 250.000 από τον Παντελή Παντελίδη το βράδυ που σκοτώθηκε»
«Είχε βάλει δικούς του ανθρώπους για να φάνε λεφτά από τον Παντελίδη, εκείνος τα έχασε, ήπιε αγχώθηκε, ίδρωσε και πέθανε» - Ο εγκληματίας τα έλεγε και τα έδειχνε και χαιρόταν» αποκαλύπτει ο Σπύρος Μαρτίκας
Σπύρος Μαρτίκας για τον επιχειρηματία με τις απάτες των 1,3 εκ. ευρώ: «Έφαγε 250.000 από τον Παντελή Παντελίδη το βράδυ που σκοτώθηκε»
Πολεμική Αεροπορία: Τα ελικόπτερα AW-139 επανέρχονται στο προσκήνιο – Το μέλλον των Super Puma και η ευκαιρία μέσω SAFE
Οι Ένοπλες Δυνάμεις χρειάζονται μελλοντικά ένα αξιόπιστο και υπερσύγχρονο μέσο για αποστολές Έρευνας και Διάσωσης που στο Αιγαίο και στην ανατολική Μεσόγειο είναι ταυτόχρονα αποστολές κυριαρχίας
Ελικόπτερο τύπου AW-139 σε άσκηση με σενάριο έρευνας και διάσωσης