Κόσμος

Ο Ερντογάν υπόσχεται ισχυρότερες ελευθερίες και δικαιώματα στην Τουρκία

Ο πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε σήμερα πως η Τουρκία θα ενισχύσει το δικαίωμα σε μια δίκαιη δίκη καθώς και την ελευθερία της έκφρασης και το δικαίωμα των πολιτών να οργανώνονται στη χώρα, στο πλαίσιο αυτού που η κυβέρνησή του έχει αποκαλέσει Σχέδιο Δράσης για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα.

Το σχέδιο, το οποίο αναγγέλθηκε τους τελευταίους μήνες στο πλαίσιο μιας σειράς νομικών και οικονομικών μεταρρυθμίσεων, θα βελτιώσει επίσης το δικαστικό σύστημα, δήλωσε ο Ερντογάν μιλώντας από το προεδρικό μέγαρο στην Άγκυρα.

Ουδείς μπορεί να στερηθεί την ελευθερία του εξαιτίας των σκέψεών του, δήλωσε ο Ερντογάν, ο οποίος έχει αντιμετωπίσει επικρίσεις τόσο στη χώρα του όσο και στο εξωτερικό για την όλο και πιο αυταρχική διακυβέρνησή του.

Στο πλαίσιο ενός σχεδίου εννέα σημείων, ο Ερντογάν παρουσίασε μέτρα για τη βελτίωση του δικαστικού συστήματος σε τομείς που περιλαμβάνουν την εθνικοποίηση γαιών και τις δίκες ανηλίκων, μέχρι μέτρα για να εξασφαλισθεί ότι οι δίκες θα γίνονται γρήγορα. Δήλωσε πως η κυβέρνηση επανεξετάζει τη δίωξη αδικημάτων που συνδέονται με τον Τύπο και το Ίντερνετ.

«Η βελτίωση της ελευθερίας της έκφρασης, του δικαιώματος των πολιτών να οργανώνονται και της ελευθερίας της θρησκείας … είναι ο στόχος που προσπαθήσαμε περισσότερο να επιτύχουμε», δήλωσε ο Ερντογάν απευθυνόμενος σε υπουργούς και άλλους κυβερνητικούς αξιωματούχους.

Επικριτές επισημαίνουν πως η κυβέρνηση του Ερντογάν ασκεί πολιτική πίεση στο δικαστικό σώμα, το οποίο υποχρεώθηκε να τιμωρήσει χιλιάδες ανθρώπους που η κυβέρνηση θεώρησε αντιπάλους της μετά την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος του 2016. Η Άγκυρα υποστηρίζει πως τα δικαστήρια είναι ανεξάρτητα και πως ενήργησε για να αντιμετωπίσει απειλές σε βάρος της χώρας.

Η Τουρκία έχει αγνοήσει αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου για την άμεση απελευθέρωση του φιλανθρώπου Οσμάν Καβαλά, ο οποίος βρίσκεται στη φυλακή εδώ και πάνω από τρία χρόνια χωρίς να έχει καταδικασθεί, και του Σελαχατίν Ντεμιρτάς, πρώην επικεφαλής του τρίτου μεγαλύτερου κόμματος της Τουρκίας, του φιλοκουρδικού Κόμματος της Δημοκρατίας των Λαών (HDP).

Το δικαστήριο, οι αποφάσεις του οποίου είναι νομικά δεσμευτικές, υπογραμμίζει πως τέτοιες κρατήσεις παραβιάζουν ανθρώπινα δικαιώματα και στο μόνο που χρησιμεύουν είναι για να περιορίζουν τον πλουραλισμό και την πολιτική συζήτηση.

Ο Ερντογάν πρόσθεσε σήμερα πως μια επιτροπή θα δημιουργηθεί για να επιτηρεί την κατάσταση των ανθρώπινων δικαιωμάτων στις φυλακές και πως θα εκδίδεται κάθε χρόνο μια έκθεση για τα ανθρώπινα δικαιώματα στην Τουρκία.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Επιχειρηματίας στην Τουρκία δολοφόνησε 26χρονη δικηγόρο γιατί του έκανε μήνυση για χρέη προς την αδελφή της
Το απόγευμα της Δευτέρας ο δράστης φέρεται να έστησε ενέδρα στις δύο γυναίκες, την ώρα που βρίσκονταν μαζί με τον πατέρα και τον αδελφό τους έξω από οικογενειακή αποθήκη
Η άτυχη δικηγόρος
Ο Τραμπ απειλεί να μειώσει ακόμη περισσότερο τους Αμερικανούς στρατιώτες από τη Γερμανία προκαλώντας οικονομικό πλήγμα στο Βερολίνο
«Θα τους μειώσουμε πολύ ακόμη» και θα «μειώσουμε πολύ περισσότερους από 5.000», είπε ο Τραμπ - Η οικονομική δύναμη των Αμερικανών στρατιωτών στη Γερμανία εκτιμάται σε περίπου δύο δισ. δολάρια τον χρόνο
Αμερικανικός στρατός 5
Μήνυμα Τραμπ για επανέναρξη του πολέμου: «Θα μελετήσω την πρόταση του Ιράν, αλλά δεν έχει πληρώσει ακόμη το τίμημα»
«Δεν μπορώ να φανταστώ πως θα ήταν αποδεκτό, διότι δεν έχουν πληρώσει επαρκές τίμημα για όσα έχουν κάνει στην ανθρωπότητα, και στον κόσμο, τα τελευταία 47 χρόνια», είπε ο Τραμπ για το Ιράν
Ο Ντόναλντ Τραμπ
«Ψυχρός πόλεμος» Τραμπ – Ιράν με νέο ντόμινο δηλώσεων και στρατιωτικό πακέτο 8,6 δισ. δολαρίων σε συμμάχους των ΗΠΑ στη Μέση Ανατολή
Με τις διαπραγματεύσεις «να κρέμονται σε μία κλωστή», και παρακάμπτοντας το Κογκρέσο, ο Τραμπ ενέκρινε πολεμικό πακέτο - μαμούθ σε Ισραήλ, Κατάρ, Κουβέιτ και Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα
Ντόναλντ Τραμπ
Ρεπουμπλικανοί κατά Τραμπ για την απόσυρση 5.000 στρατιωτών από βάσεις στη Γερμανία: «Στέλνει λάθος μήνυμα στον Πούτιν»
Ρεπουμπλικανοί βουλευτές καλούν τον Τραμπ να στείλει τα στρατεύματα στα ανατολικά - Η Γερμανία αποκαλεί την απόφαση «κλήση αφύπνισης» που «δεν συνιστά λόγο πανικού»
Αμερικανικά στρατεύματα στην Γερμανία