Ελλάδα

Σεισμός στην Κρήτη: Οι διαφορές των δονήσεων της Σητείας και του Αρκαλοχωρίου

Σεισμός στην Κρήτη: Μια φράση που δυστυχώς λέγεται… κατά κόρον το τελευταίο διάστημα. Με αφορμή το νέο ισχυρό «χτύπημα» του Εγκέλαδου, με τα 6,3 Ρίχτερ της Τρίτης, 12.10.2021, ο καθηγητής αντισεισμικών κατασκευών, Παναγιώτης Καρύδης έκανε την σύγκριση με τον σεισμό που έγινε πριν λίγες εβδομάδες στο Αρκαλοχώρι, ο οποίος προκάλεσε μεγάλες ζημιές αλλά και τον θάνατο ενός συμπολίτη μας.

Σεισμός στην Κρήτη – Οι διαφορές σε Σητεία και Αρκαλοχώρι

Μιλώντας στον Περιφερειακό Τηλεοπτικό Σταθμό CRETA, τόνισε πως η κυριότερη διαφορά έγκειται στο εστιακό βάθος, καθώς ο σεισμός της Τρίτης ήταν υποθαλάσσιος, ενώ ο σεισμός στο Αρκαλοχώρι σημειώθηκε κάτω από κατοικημένη περιοχή.

Αναφορικά με τις επιπτώσεις στις κτιριακές κατασκευές, ο σεισμός στο Αρκαλοχώρι ήταν πιο σαρωτικός, ενώ ο σεισμός στη Σητεία «ήταν πιο μαλακός».

«Οι διαφορές και οι επιπτώσεις του κάθε σεισμού στις κατασκευές είναι μεγάλες. Είδαμε στο Αρκαλοχώρι ολική καταστροφή των παλαιών κτιρίων. Στη Σητεία τα παλιά κτίρια δεν υπέφεραν τόσο», ανέφερε ο κ. Καρύδης, ενώ τόνισε πως δεδομένου ότι τα κτίρια έχουν μια «μνήμη», είναι πιθανό με έναν μικρότερο σεισμό να δημιουργηθούν προβλήματα.

Κλείνοντας, τόνισε ότι θα ήταν προτιμότερο τα παλιά κτίρια του Αρκαλοχώριου, τα οποία έχουν κατασκευαστεί πριν από τη δεκαετία του ’50, να μην αρκεστούν σε μια απλή επισκευή. «Θα πρέπει να θεωρηθούν κατεδαφιστέα και να δοθούν οι αντίστοιχες αποζημιώσεις. Θα είναι πεταμένα λεφτά να επισκευαστούν», κατέληξε.

Click4more: Σεισμός στην Κρήτη: Βίντεο ντοκουμέντο με τον πανικό μέσα κι έξω από φαρμακείο

Παράλληλα, o διευθυντής ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, Θανάσης Γκανάς ανέφερε ότι το ρήγμα το σημερινό είναι ανοιχτά της Ζάκρου και η παραμόρφωση που υπάρχει στην περιοχή είναι διαφορετική από αυτήν του Αρκαλοχωρίου.

Μάλιστα ο ίδιος εκτίμησε ότι είναι πιθανόν να έχουμε ισχυρούς μετασεισμούς, μεγέθους 5,3 και 5,5 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Ελλάδα
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Ελλάδα: Περισσότερα άρθρα
Πεζοδρομήθηκε η λεωφόρος Νίκης στη Θεσσαλονίκη – Κάτοικοι κατέκλυσαν την παραλία απολαμβάνοντας τη βόλτα τους
Η πεζοδρόμηση της πιο φωτογραφημένης λεωφόρου της Θεσσαλονίκης έγινε πιλοτικά με τους κατοίκους να μην χάνουν την ευκαιρία να την περπατήσουν με την άνεσή τους
Λεωφόρος Νίκης στη Θεσσαλονίκη
«Οι πεζοί διασχίζουν το φαράγγι της Νέδας με δική τους ευθύνη» λέει ο πρόεδρος της ομοσπονδίας συλλόγων ορεινής Μεσσηνίας για την τραγωδία με το 4χρονο
«Ας ευχηθούμε μήπως τώρα κινητοποιηθούν οι υπεύθυνοι και κάνουν κάτι. Πρέπει να μπουν προστατευτικά στο σημείο»
Φαράγγι της Νέδας
Έκτακτες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις την Τρίτη και την Τετάρτη στα δρομολόγια των τρένων στην Αλεξανδρούπολη
Οι κυκλοφοριακές ρυθμίσεις αφορούν τα δρομολόγια Αλεξανδρούπολη - Ορεστιάδα, Ορεστιάδα - Αλεξανδρούπολη, Αλεξανδρούπολη - Ορμένιο και Ορμένιο - Αλεξανδρούπολη
Τρένο