Ελλάδα

Ηλίας Μόσιαλος για μετάλλαξη Όμικρον: Αν επικρατήσει θα πάρουμε μεγάλη ανάσα – Σε 15 μέρες ασφαλή δεδομένα

Συγκρατημένα αισιόδοξος αναφορικά με τη μετάλλαξη Όμικρον εμφανίστηκε στον ΣΚΑΪ ο καθηγητής Πολιτικής της Υγείας στο LSE, Ηλίας Μόσιαλος.

Όπως τόνισε ο κ. Μόσιαλος με βάση τις ανακοινώσεις της Pfizer, με τις 3 δόσεις φαίνεται να εξουδετερώνεται η μετάλλαξη Όμικρον, όμως αυτά τα στοιχεία θα πρέπει να επιβεβαιωθούν και με κλινικά δεδομένα.

Μάλιστα όπως τόνισε χαρακτηριστικά η μετάλλαξη Όμικρον επικρατήσει σε όλο τον πλανήτη θα μπορούμε να πάρουμε μια πολύ μεγάλη ανάσα και ίσως να φτάσουμε πιο κοντά στο τέλος της πανδημίας.

Όμως όπως τόνισε δεν ξέρουμε πως θα συνεχίσει να συμπεριφέρεται ο κορονοϊός και καλό θα είναι να περιμένουμε ακόμη και να μην ενθουσιαστούμε πλήρως μέχρι και να υπάρχουν κλινικά δεδομένα αναφορικά με την ηπιότερη νόσηση.

Ο Ηλίας Μόσιαλος εξήγησε πως για επιβεβαιωθούν οι πρώτες ενδειξεις για τη μετάλλαξη Όμικρον χρειάζεται να νοσήσει μεγαλύτερος αριθμός από όλες τις κατηγορίες.

«Έχουμε όμως καλές ενδείξεις. Σε 10-15 ημέρες θα έχουμε ασφαλή κλινικά δεδομένα».

Πιο εκτεταμένη η νόσος

Από την ανάλυση στα λύματα της Νότιας Αφρικής φάνηκε πως η μετάλλαξη Όμικρον είναι πιο εκτεταμένη από αυτό που δείχνουν τα στοιχεία, κάτι που σημαίνει πως μπορεί να υπάρχουν πολύ περισσότεροι ασυμπτωματικοί.

Πάντως ο Ηλίας Μόσιαλος ξεκαθάρισε πως ο κορονοϊός είναι απρόβλεπτος. Συγκεκριμένα τόνισε πως «Ο ιός δεν στριμώχνεται, μεταδίδεται από τους ασυμπτωματικούς, τους προσυμπτωματικούς. Ο μισός πλανήτης δεν είναι εμβολιασμένος. Δεν ξέρουμε, επομένως, ποια θα είναι η επόμενη κίνηση του ιού. Το μόνο που ξέρουμε είναι ότι, αν όντως είναι πιο εξασθενημένος, θα πάρουμε μια ανάσα. Ξέρουμε, επίσης, ότι ακόμα και αυτή τη μορφή μάλλον θα την πιάνουν τα εμβόλια. Όταν στριμωχτεί περισσότερο ο ιός, θεωρητικά, θα αποφασίσει να εξασθενήσει, αλλά μπορεί να πάει και προς πιο σοβαρή κατεύθυνση. Ας ελπίσουμε ότι θα δούμε πιο ήπιες εξελίξεις».

Τέλος ανέφερε πως είναι πολύ σημαντικό να επεκταθούν οι εμβολιασμοί ενώ δεν ανέφερε πως δεν περιμένεις διαφοροποιήσεις στο εμβόλιο της Moderna σε σχέση με αυτό της Pfizer αναφορικά με την αντιμετώπιση του κορονοϊού και των μεταλλάξεων. «Ο συνδυασμός εμβολίων λειτουργεί εξαιρετικά προστατευτικά», επεσήμανε.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Ελλάδα
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Ελλάδα: Περισσότερα άρθρα
Συνελήφθη 33χρονος που έτρεχε με 198 χιλιόμετρα την ώρα στην εθνική οδό Αθηνών - Λαμίας: Τον σταμάτησαν στα διόδια Θήβας
Το όχημα που οδηγούσε, σταθμεύτηκε στα διόδια της Θήβας στην Αθηνών - Λαμίας, για λόγους ασφαλείας, όπου και ακολούθησε η σύλληψη του οδηγού στο πλαίσιο του αυτοφώρου
Αστυνομία
4
Κορυφώνεται σήμερα ο καύσωνας εξπρές με 40άρια σε Αττική, Βοιωτία, Λακωνία - «Στροφή» του καιρού από το Σάββατο
Έντονα φαινόμενα προβλέπονται μέχρι το μεσημέρι στο βόρειο Ιόνιο, καθώς και στις παραλιακές ζώνες της Ηπείρου, όπου αναμένονται καταιγίδες και ισχυρές βροχοπτώσεις
Καιρός
Ο Ρέιζ, ο «Μάγειρας» και η σχέση με τον διασημότερο Τούρκο μαφιόζο – Ο πολυτελής βίος των Τούρκων με όπλα, ναρκωτικά και θωρακισμένα αυτοκίνητα
Η ΕΛ.ΑΣ. σκοπεύει να δημιουργήσει ειδικό τμήμα μέσα στο ελληνικό FBI, για να αντιμετωπίσει πλέον αποκλειστικά την τουρκική μαφία
Αυτοκίνητο
1